O co chodzi z tymi rodzajami tłuszczu?
Tłuszcze są nam w diecie niezbędne. Stanowią źródło energii, są budulcem komórek i tkanek, biorą udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie, są też rozpuszczalnikiem dla witamin. Podstawowym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe: nasycone i nienasycone. Potrzebujemy jednych i drugich, choć tych pierwszych znacznie mniej.
- Kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak smalec, masło, nabiał czy czerwone mięso, ale też w oleju palmowym, kokosowym i wielu produktach cukierniczych zawierających utwardzane oleje roślinne
- Kwasy tłuszczowe nienasycone są głównie tłuszczami pochodzenia roślinnego, są to oleje m.in. takie jak: oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ pozytywnie wpływają na układ krążenia. Badania dowiodły, iż spożycie tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe i jednoczesne ograniczenie spożycia kwasów nasyconych, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Dzieje się tak, ponieważ kwasy nienasycone zmniejszają stężenie we krwi cholesterolu frakcji LDL (czyli tego „złego”), a podnoszą poziom cholesterolu frakcji HDL (tego „dobrego”). Kwasy tłuszczowe nienasycone (a konkretnie kwasy Omega-3) przyczyniają się również do utrzymania prawidłowego stężenia trójglicerydów we krwi, a także właściwego ciśnienia tętniczego.
Istnieje jednak pewien rodzaj tłuszczów, których należy unikać. To izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak zwane tłuszcze trans (TFA) - uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Są to częściowo utwardzone w procesie uwodornienia nienasycone tłuszcze roślinne. Takie tłuszcze stanowią czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych chorób. Dlatego eksperci m.in. Instytutu Żywności i Żywienia zalecają ograniczenie tłuszczów trans w całodziennej racji pokarmowej do 1% dostarczanej z pożywieniem energii (2 g na 2000 kalorii).
Miękka margaryna kubkowa – nowoczesny tłuszcz bez izomerów trans
Margaryny nie cieszą się dobrą sławą, ponieważ pod tym pojęciem zwykle rozumiemy twarde margaryny w kostkach, składające się w głównej mierze z tłuszczów uwodornionych (wspomnianych tłuszczów trans), które uznane zostały za szkodliwe dla naszego zdrowia. Od kilku lat jednak na rynku dostępne są tłuszcze roślinne produkowane metodą estryfikacji, która zapobiega powstawaniu szkodliwych tłuszczów trans, a jednocześnie umożliwia zachowanie wszystkich korzystnych dla zdrowia właściwości tłuszczów roślinnych.
Taką margaryną jest Optima Cardio, zaliczająca się do tzw. żywności funkcjonalnej (czyli uznanej za żywność o właściwościach prozdrowotnych, udokumentowanych licznymi badaniami naukowymi). Co ważne dla nas, konsumentów, taką ocenę przeprowadzić może tylko Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), naukowa instytucja badawczo-doradcza, która kontroluje działanie żywności i jej poszczególnych składników odżywczych na nasze zdrowie.
Czy Optima Cardio faktycznie może obniżać cholesterol?
Optima Cardio swoje działanie prozdrowotne zawdzięcza zawartości fitosteroli, które mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie układu krwionośnego i poziom złego cholesterolu we krwi.
Udowodniono, że sterole roślinne (inaczej fitosterole) obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. (za EFSA)
Skuteczność fitosteroli uzyskała akceptację EFSA po tym, jak ich efektywność w obniżaniu cholesterolu LDL potwierdziło ponad 60 badań klinicznych.
EFSA stwierdził, że przy dziennym spożyciu 2,5 g – 3 g fitosteroli można oczekiwać zmniejszenia poziomu cholesterolu średnio o 7-12,5% oraz wykazał, że efekt obniżenia cholesterolu LDL we krwi następuje zazwyczaj w ciągu 2-3 tygodni i można go utrzymać przez dalsze spożywanie steroli roślinnych.
Aby uzyskać taki efekt, należy konsumować od 2,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą. Taką dawkę steroli zawiera 30 g Optimy Cardio (ta ilość zawiera 1,6 g steroli roślinnych) i jest to zalecana porcja dzienna dla osób borykających się z problemem podwyższonego cholesterolu. To trzy kanapki dziennie, posmarowane margaryną Optima Cardio zamiast innym tłuszczem.
Skład margaryny Optima Cardio:
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna: 2220 kJ / 540 kcal
Tłuszcz 60g
w tym kwasy tłuszczowe:
- nasycone 17g
- jednonienasycone 30g
- wielonienasycone 13g
Węglowodany 0g
w tym cukry 0g
Białko 0g
Sól 0,5g
Witamina A: 900 μg (113%*)
Witamina D: 7,5 μg (150%*)
*% referencyjnych wartosci spożycia
100g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych.
Więcej informacji na temat margaryny Optima Cardio oraz zdrowego odżywiania znajdziesz na www.optymalnewybory.pl
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie