Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Jak żyć dłużej ze zdrowym sercem

Klinika ciała i ducha

Serce to wspaniały organ, prawdziwe źródło życia. Pompując codziennie setki litrów krwi, dostarcza twojemu organizmowi tlen oraz wszelkie inne składniki odżywcze, niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Życie bez tego narządu jest oczywiście niemożliwe, a chore, sfatygowane serce oznacza szereg dysfunkcji i przypadłości, które znacznie ograniczają komfort życia, w najgorszym wypadku po prostu je skracając. Jednak, jeśli należycie zadbasz o ten wyjątkowy mięsień, będziesz się cieszyć bardzo długim i zdrowym życiem. Oto kilka porad jak to osiągnąć.

Tagi: serce , zdrowe odżywianie , zdrowie faceta po 40. , zdrowy tryb życia , choroby serca po 40 , jak uniknąć zawału , danie , działanie

Niewydolność serca - jak jej zapobiegać
Choroby serca można uniknąć prowadząc zdrowy styl życia

Zmiana stylu życia

Serce jest przedmiotem badań lekarzy i naukowców od niepamiętnych czasów, ale dopiero w XVII wieku brytyjski uczony William Harvey odkrył krążenie krwi i jego rolę jako nośnika życia w ciele człowieka. Wcześniej - choć brzmi to dziś jak żart - lekarze uważali, że krew nie krąży i nie tworzy z sercem zamkniętego obiegu. Dziś już wiemy, że bez zdrowego serca nie tylko nie ma krążenia, ale w ogóle nie ma zdrowia. Jeśli chcesz by ten organ służył ci do bardzo późnej starości, musisz go odpowiednio traktować, a odwdzięczy ci się z nawiązką. By tak było, konieczne jest wprowadzenie szeregu zmian w życiu, tak by eliminować czynniki, które twojemu głównemu mięśniowi szkodzą.

1. Zacznij od zredukowania stresu

Stres ma niszczący wpływ na cały organizm, ale na serce w szczególności. Jeśli prowadzisz stresujące życie, dochodzi do wzrostu stężenia tzw. „hormonów stresu” w organizmie, czyli np. adrenaliny i kortyzolu, które z kolei pobudzają część współczulną układu nerwowego. W efekcie jesteś narażony na rozwój bardzo szkodliwego nadciśnienia tętniczego.

Długotrwały stres może wręcz doprowadzić do przerostu lewej komory serca i niekorzystnej przebudowy ścian naczyń krwionośnych. Wyniki wszelkich badań wykazują, że długotrwały stres zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia., przede wszystkim choroby wieńcowej. Przewlekły stres w pracy natomiast jest czynnikiem predysponującym do wystąpienia nawet tak ostrych powikłań jak zawał serca.

2. Jak można w łatwy sposób zredukować nadmierne napięcie?

  • poprzez regularną medytację, wyciszanie się;
  • trening autogenny, czyli technikę relaksacji neuromięśniowej, opartą na autosugestii;
  • skuteczne techniki oddechowe (np. kontrola stresu przez oddychanie przeponowe);
  • relaksację mięśni (np. relaksacja progresywna Jacobsona – kontrola napięcia mięśniowego wywołanego stresem i nauka automatycznej „reakcji relaksacyjnej” – wprowadzania się w naturalny stan głębokiego odprężenia).

Zmiany w diecie i sposobie odżywiania się

Choroby serca bardzo często występują w parze z nadwagą i jako efekt nieodpowiedniej, źle zbilansowanej diety. By odwrócić ten niekorzystny wpływ złego jedzenia, należy wprowadzić zmiany w sposobie odżywiania się i wzbogacić jadłospis o szereg zbawiennych dla serca produktów.

1. Jak jeść?

Nie wystarczy zmiana tego co się je, równie ważne jak same produkty jest to, jak je jemy. W "diecie pro-sercowej" najlepiej spożywać 4-5 posiłków dziennie, ważne jest też zachowanie regularności - optimum to posiłek co 3-4 godziny.

2. Co jeść?

Warzywa i owoce

Jak najczęściej sięgaj po owoce i warzywa, minimum to 0,4 kg dziennie. To bogate źródło substancji bioaktywnych (jak karotenoidy, witaminy E i C, kwas foliowy, selen, flawonoidy, izoflawony). Antyoksydacyjny potencjał związków zawartych w warzywach i owocach skutecznie przeciwdziała rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, stanowi także ochronę przed szkodliwym wpływem stresu.

Warzywa i owoce są także bardzo bogate w potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wspiera prawidłową pracę serca i działa ochronnie na naczynia krwionośne. Dostarczają też błonnik, który ogranicza wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym i wydłuża uczucie sytości po posiłku, zapobiegając nadwadze i otyłości. Poza tym błonnik spowalnia wchłanianie glukozy w jelitach, co przekłada się na ograniczenie wzrostu glikemii poposiłkowej, w efekcie nie wzrasta poziom insuliny we krwi. Dzięki tym zależnościom błonnik zapobiega insulinooporności, cukrzycy typu 2, miażdżycy, chorobie wieńcowej, zawałowi serca i udarowi mózgu.

Zboża pełnoziarniste

Dieta dobra dla serca powinna uwzględniać produkty zbożowe. Zawarte w nich węglowodany złożone to ważne źródło energii. Wybieraj przede wszystkim produkty pełnoziarniste, w których kryją się witaminy z grupy B, błonnik oraz magnez i cynk.

Chude produkty mleczne

Jeśli nie masz alergii na białko mleczne, możesz też jeść różnorodne przetwory jak zsiadłe mleko, jogurty naturalne, kefir, chudy twaróg. W ten sposób dostarczysz organizmowi wapń, pełnowartościowe białko, witaminę A, kwas foliowy, witaminy B1, B2, B6, B12, a także magnez, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przy zakupach miej na uwadze, że serce „lubi” produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty