Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

20 produktów, które powinni jeść mężczyźni po 40.

Klinika ciała i ducha

Przekroczenie magicznej granicy 45 lat nie oznacza już tego, co kiedyś. Dziś możesz być w połowie drogi do dziewięćdziesiątki i pozostawać w doskonałej formie, świetnie wyglądać i czuć się wyśmienicie. Pod warunkiem, że będziesz o siebie dbał, między innymi wybierając odpowiednie produkty.

Tagi: ciśnienie , dieta dla faceta po 40 , dieta po czterdziestce , jadłospis , cholesterol

Jak się odżywiać po 40. - lista 20 produktów, które powinny się znaleźć w jadłospisie mężczyzny po czterdziestce

Kiedy dbasz o swoje ciało odpowiednio się odżywiając, zapobiegasz związanemu z wiekiem tyciu – najpewniejszemu sposobowi na to, by przyspieszyć upływ czasu. Odpowiednia dieta zapobiega również innym oznakom starzenia się – jak choćby obniżeniu sprawności seksualnej czy intelektualnej.

Byś mógł zachować zdrowie i duszę w doskonałej formie, zebraliśmy produkty, które powinny znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie.

Bo obniżają cholesterol…

Kiedy przybywa nam lat, wzrasta też poziom cholesterolu w naszym organizmie – to naturalny element procesu starzenia się. Częściowo ze względu na zmiany hormonalne, a częściowo ze względu na spadek masy mięśniowej i rozrost tkanki tłuszczowej. By mieć pod kontrolą poziom „złego” cholesterolu i zapobiec zatykaniu arterii, trzymaj się z daleka od częściowo uwodornionych olejów (znanych także jako „tłuszcze trans”) i ogranicz ogólne spożycie cukru. Co jeszcze? Warto dodać do swojej diety produkty, które go obniżą.

1. Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak halibut, łosoś, szprot, śledź, makrela, karp czy jesiotr, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zwalczać stany zapalne, spowalniają odkładanie osadów w naczyniach krwionośnych i poprawiają stosunek dobrego i złego cholesterolu w organizmie. Obniżają również ciśnienie krwi, ograniczają ryzyko zawału serca i udaru. Jak dużo powinieneś jeść? Jedna lub dwie 80-gramowe porcje tłustych ryb w tygodniu ograniczają ryzyko śmierci z powodu choroby serca aż o 36%. Jeśli już chorujesz na serce, powinieneś zwiększyć tę „dawkę” do trzech 100 gramowych porcji tygodniowo. Poza rybami, osoby chorujące na serce powinny przyjmować 3 1000 miligramowe tabletki z tłuszczami omega 3, EPA i DHA. Nie bierz jednak wszystkich na raz – przyjmij jedną rano, jedną przy obiedzie i ostatnią wieczorem. Przeczytaj też o tym, jak uniknąć zawału.

2. Awokado

Dzięki zawartości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych, awokado pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ogranicza ryzyko chorób serca, szczególnie jeśli zastępuje w diecie tłuszcze uwodornione lub tłuszcze trans. Jednak co za dużo to niezdrowo – jeden średni owoc (tak, awokado to owoc) zawiera 227 kalorii – nie warto więc jeść więcej niż połowy na raz. Zostaw pestkę w pozostałej połowie, wyciśnij trochę cytryny i owiń owoc folią. Dzięki temu dłużej pozostanie świeży i zielony.

3. Zielona herbata

Zielona herbata nie tylko pomaga tracić na wadze i wspomaga regenerację po treningu – obecne w niej antyoksydanty mogą również obniżyć poziomu „złego” cholesterolu, równocześnie zwiększając ilość tego dobrego. Jak to działa? Polifenole zawarte w zielonej herbacie utrudniają wchłanianie cholesterolu w jelitach. Pomagają też organizmowi pozbyć się go.

4. Nasiona chia

Ryby i orzechy to najbardziej znane źródła kwasów omega-3, a pierwsze miejsce wśród nich nieoficjalnie zajmuje łosoś. Jednak istnieje także wiele innych zaskakujących źródeł tego składnika, które pomogą ci przyjąć dzienną zalecaną dawkę od 600 do 1100 miligramów. Do naszych ulubieńców należą nasiona chia – tylko dwie łyżki zawierają aż 4500 miligramów omega-3. To także jedno z najlepszych na świecie źródeł błonnika spożywczego – zawiera aż 11 gramów w dwóch łyżkach stołowych. To doskonała wiadomość dla twojego brzucha – jak wykazały badania, 10 gramów błonnika więcej dziennie pozwala na zmniejszenie tkanki tłuszczowej na brzuchu nawet o 3,7%. A płaski brzuch oznacza nie tylko świetną sylwetkę, ale także zdrowe serce i dłuższe życie. Koniecznie dodaj te niewielkie, ale pełne mocy nasiona do swojej owsianki, smoothie lub greckiego jogurtu.

5. Owsianka

Dobre wieści, miłośnicy owsianki. Wasze ulubione śniadanie to jedna z najlepszych rzeczy do jedzenia po czterdziestce. Rozpuszczalny błonnik zawarty w płatkach owsianych pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Ten rodzaj błonnika przywiera do jego cząstek i nie pozwala, by był wchłaniany w organizmie. Jeśli więc twój poziom cholesterolu jest wysoki, jedz owsiankę codziennie. Wymieszaj kubek gotowanych płatków owsianych z posiekanymi orzechami włoskimi (to kolejny smakołyk obniżający poziom cholesterolu), 1 łyżką nasion chia i kubkiem jagód, by uzyskać danie, które zapewni zdrowie twojemu sercu.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty