Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

20 produktów, które cię postarzają

Klinika ciała i ducha
|
27.01.2022

Każdy z nas po czterdziestce (pamiętajmy, że facet po 50. jest również facetem po 40. ;) coraz częściej podczas porannej toalety zauważa siwe włosy, sińce pod oczami i kolejne zmarszczki. Czas płynie, niestety. Nie należy się jednak zbytnio tym przejmować, bo po pierwsze, kobiety przyznają, że bardziej sexy są jednak mężczyźni dojrzali, a po drugie dlatego, że istnieją sposoby, by jak najdłużej pozostać atrakcyjnym. Przede wszystkim należy wyeliminować niezdrowe jedzenie ze swojej diety!

Tagi: zdrowie faceta po 40.

niezdrowe jedzenie
20 niezdrowych produktów, które cię postarzają - niezdrowe jedzenie

Nikt nie chce wyglądać na starszego, niż jest w rzeczywistości, a wielu z nas chętnie odjęłoby sobie parę lat. Regularny trening i dobry metabolizm z pewnością będą ci w tym pomocne, jednak największe znaczenie dla twojego wyglądu i formy ma to, co jesz.

Może ci się wydawać, że to wszystko wydarzyło się w ciągu jednej nocy. Zawsze mówili ci, że wyglądasz o kilka lat młodziej, a potem nagle nikt się nie dziwi, gdy mówisz, ile masz lat.

Na to, jak się starzejemy, wpływa mnóstwo różnych czynników – genetyka, palenie, wystawianie się na słońce, środowisko i wiele innych rzeczy. Jednak dieta ma jedną z kluczowych ról, jeśli chodzi o to, jak wyglądamy i jak się czujemy, kiedy przybywa nam lat.

Dobra wiadomość jest taka, że możesz wziąć odpowiedzialność za to, co widzisz, gdy patrzysz w lustro! Zebraliśmy porady dietetyków, z których możesz się dowiedzieć, jakie produkty spożywcze przyspieszają powstawanie zmarszczek, matowienie skóry, powodują bóle i dyskomfort. No, to start:

1. Margaryna słabej jakości

Dziś już wiadomo, że nie wszystkie tłuszcze są takie same, ale margaryna w wielu przypadkach odpowiada za złą reputację tłuszczów w ogóle. Odpowiadają za to szkodliwe tłuszcze trans, które powstają w wyniku uwodorniaenia oleju w procesie produkcji. Producenci jednak odchodzą od takiego sposobu produkowania margaryny. Dziś margaryny wysokiej jakości są produkowane w procesie estryfikacji, w wyniku którego tłuszcze trans nie powstają. 

Tłuszcze trans, oprócz tego, ze są szkodliwe dla zdrowia, przeszkadzają również w nawadnianiu organizmu. Im mniej nawilżona jest twoja skóra, tym szybciej pojawiają się zmarszczki.

2. Gotowe jedzenie z mikrofalówki

Wyobraź sobie, że właśnie wyszedłeś z treningu na siłowni, który zaczął się o 19.00. Realizacja twojego mocnego postanowienia, że przygotujesz sobie zdrowy posiłek, wydaje się teraz naprawdę sporym wyzwaniem. Twoja energia zniknęła, chciałbyś też szybko uporać się z kolacją. Pamiętaj jednak: gotowe posiłki zawierają bardzo dużo sodu, który powoduje, że woda jest zatrzymywana w organizmie, co sprawia, że wyglądasz na spuchniętego i starszego niż jesteś w rzeczywistości.

Zbyt zmęczony na gotowanie? Jeśli mieszkasz w dużym mieście może uda ci się znaleźć dostawcę, który przywiezie jedzenie odpowiednie dla twojej diety. Albo przygotuj sobie posiłek przed wyjściem na siłkę.

3. Napoje energetyczne

Energetyki nie przysłużą ci się na stare lata. Napoje energetyczne zawierają bardzo dużo cukru i są bardzo kwasowe, co może prowadzić do zniszczenia zębów i sprawić, że będą bardziej podatne na przebarwienia, które dodadzą wieku twojemu uśmiechowi. Wysoka zawartość kofeiny i sodu może z kolei doprowadzić do odwodnienia, szczególnie, jeśli pijesz je zamiast wody.

Odwodnienie znacząco przyczynia się do tego, że skóra wygląda starzej, dlatego zaleca się wypijanie 8–10 szklanek wody dziennie… a nawet więcej, jeśli ćwiczysz lub spożywasz alkohol (który z facetów po 40. nie lubi czasem zrelaksować się przy szklaneczce dobrej whisky?).

4. Pieczywo i ciasta

Chcesz wyglądać młodziej – zamiast do piekarni wpadnij do warzywniaka. Pieczywo i ciasta zwykle mają mnóstwo cukru i tłuszczu, co sprawia, że jedząc je przybieramy na wadze i szkodzimy zębom. Cukier tworzy niezdrowy mikrobiom i sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Wszystkie te cechy mogą wpłynąć na przyspieszenie procesu starzenia.

5. Bekon, szynka i kiełbaski

Skwierczący plasterek bekonu z jajkami sadzonymi? Pyyyycha! Konserwanty wykorzystywane do przetwarzania mięsa tworzą w organizmie wolne rodniki, te prowadzą do utleniania komórek, przez co mogą nawet prowadzić do nowotworów lub innych poważnych dolegliwości. Przynajmniej je ogranicz, bo rozumiemy, że zrezygnować całkowicie może być trudno.

6. Syrop fruktozowy

Ten lepki dodatek zwykle jest składnikiem przetwarzanych produktów i przekąsek i, uwierz nam, naprawdę powinieneś trzymać się od niego z daleka. Nadmiar cukru raczej nie pomaga wyglądać młodziej, a syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy działa na twoją skórę i ogólne samopoczucie najgorzej ze wszystkich słodkości. Cukier w diecie niszczy kolagen i elastynę w skórze, sprawiając, że pojawiają się zmarszczki, a skóra przestaje być jędrna.

7. Cukier

Wrzuć trochę cukru… do kosza na śmieci. Cukier powoduje stany zapalne, co jest główną przeszkodą w uzyskaniu czystej, zdrowej skóry. Co gorsza, cukier niszczy również kolagen i elastynę, które sprawiają, że skóra wygląda na miękką i jędrną.

8. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym

Fani makaronów, zacznijcie raczej nawijać na widelce paski cukinii. Produkty takie jak bajgle, precle i płatki przyspieszają proces starzenia się skóry i rujnują ją, powodując nawet u dojrzałych mężczyzn trądzik i zaczerwienienia. Nawet tak zwane „zdrowe”, pełnoziarniste płatki, które mają niższy indeks glikemiczny, są pełne powodującej zmarszczki glukozy.

9. Słodkie drinki

Cuba Libre? Margarita? Mojito? Tak, wszystkie należą do jednej drużyny, z którą wcale nie chcesz pracować na co dzień. Kiedy spożywamy zbyt wiele cukrów prostych, ich cząstki łączą się w ciele z białkami i tworzą związki, które mogą niszczyć kolagen w skórze. To z kolei przyspiesza starzenie się.

10. Alkohol

Wypita raz na jakiś czas lampka (lub dwie) wina nie zniszczy twojej skóry, ale nadmierne picie powoduje powstawanie wolnych rodników. Alkohol pozbawia także organizm witaminy A, antyoksydantu niezbędnego dla odnowy komórkowej. Dodatkowo odwadnia, sprawiając, że zmarszczki są bardziej widoczne. Przyznaję, że ciężko się z tym pogodzić ;)

Jeśli pijesz, sięgaj po napoje bez dodatkowego cukru, takie jak wino, szampan albo wódka z wodą gazowaną i limonką. Eksperci radzą, by na każdy napój alkoholowy wypić co najmniej szklankę wody.

11. Słone produkty

Ogranicz sól. Produkty bogate w sód sprawiają, że zatrzymujesz w organizmie wodę i czujesz się spuchnięty. Niektóre badania pokazują, że nadmiar soli niszczy DNA, skracając telomery i przyspieszając proces starzenia się.

12. Jedzenie smażone w głębokim tłuszczu

Frytki, kurczak smażony w głębokim tłuszczu… Kiedy przyrządzamy jedzenie w ten sposób, wystawiamy olej i tłuszcz na ekstremalnie wysokie temperatury, co sprawia, że formują się wolne rodniki, główni winowajcy jeśli chodzi o proces starzenia się.

13 Smażone fastfoody

Wiele restauracji typu fast food wykorzystuje do smażenia olej rzepakowy, który jest najmniej nadającym się do smażenia olejem. Po spożyciu pobudza w organizmie produkcję wolnych rodników, które powodują zniszczenia i stres oksydacyjny, negatywnie wpływające na zdrowie i dobre samopoczucie, prowadząc do chorób serca i… zmarszczek.

14. Agawa

Możesz używać jej jako „lepszej” wersji cukru do pieczywa, owsianki lub nawet smoothie, ale zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po butelkę z tą lepką, słodką cieczą. Agawę zwykle błędnie uznaje się za zdrowszą alternatywę cukru, ale ten słodki syrop to sama fruktoza. Kiedy wątroba na nią napotka, nie tylko zamienia ją w tłuszcz, ale także niszczy kolagen, co sprawia, że zmarszczki są bardziej widoczne.

15. Tłuszcze trans

Tłuszcze trans szkodzą nie tylko twojemu wyglądowi w obcisłych dżinsach, ale także komórkom twojej skóry: sztucznie utwardzane tłuszcze są jednymi z produktów, które w największym stopniu przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych. Tłuszcze trans sprawiają nawet, że jesteśmy bardziej podatni na zniszczenia, które w naszej skórze powodują promienie UV. Precz!

16. Słodycze

Przetworzony cukier jest szybko przetwarzany także w organizmie, prowadząc do podwyższenia poziomu insuliny i szybkiego tycia. Dodatkowo, jeśli jesz dużo słodyczy, ma to negatywny wpływ na twoje zęby, a nic nie postarza bardziej niż przebarwione – lub brakujące – uzębienie! Dobra wiadomość – gorzka czekolada, nasze ulubione pożywienie przeciwzapalne, jest bezpieczna. Szukaj tylko takiej bez dodatku cukru.

17. Przypalone mięso

Możesz uwielbiać lekko przypalone mięso, ale warto szybko się z nim pożegnać. Mięso, które zostało przesmażone, może powodować stany zapalne. Stany zapalne z kolei obniżają poziom kolagenu, prowadząc do szybszego starzenia się skóry.

18. Potrawy flambirowane

Mmm, płonące naleśniki, banany, lody, o rany! Nie tak szybko. Alkohol potrzebny do flambirowania rozpoczyna reakcję łańcuchową: nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do powstawania reaktywnych form tlenu (RFT). Wysoki poziom RTF prowadzi z kolei do stresu oksydacyjnego, który może zasiać prawdziwe spustoszenie w naszym organizmie. Łatwo wyczuć alkohol w napoju, ale już nie tak łatwo kontrolować spożywaną ilość, kiedy go zjadamy. Może wydawać się, że podczas flambirowania cały alkohol się wypala, ale to nieprawda – w rzeczywistości w tak przygotowanej żywności pozostaje 75% dodanego alkoholu.

19. Chipsy ziemniaczane

Jeśli potrzebujesz czegoś chrupiącego, spróbuj pełnoziarnistych krakersów lub warzyw w plasterkach, takich jak cukinia lub seler. Składniki zwykłych ziemniaczanych chipsów błyskawicznie wysuszą fontannę twojej młodości. Spożywanie kwasów tłuszczowych stymuluje produkcję interleukiny 6. Inter… czego? Interleukina to marker stanów zapalnych łączonych z procesem starzenia się. Na dodatek produkty smażone lub przygotowywane w głębokim oleju, mogą utrudniać proces oddychania komórkowego, ograniczając odporność organizmu.

20. Pizza pepperoni

Cóż, dzięki kawałkowi pizzy możesz poczuć się znowu jak dziewiętnastolatek, jednak twój organizm doświadczy czegoś zupełnie przeciwnego. Azotany i inne związki zawarte w przetwarzanych produktach mięsnych, takich jak pepperoni, powodują stany zapalne, które z kolei sprawiają, że starzejemy się od środka. Tłuszcze nasycone dodają natomiast lat naszemu sercu. Wybieraj raczej pizzę bez mięsa – dodaj tyle warzyw, ile chcesz – o ile to tylko możliwe, albo przygotuj pizzę sam, używając pepperoni przygotowanego bez azotanów.

Krzysztof Samerski

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (5) / skomentuj / zobacz wszystkie

Maras
29 października 2017 o 23:15
Odpowiedz

No tak masło zawiera 3% tłuszczy trans, a margaryna 15%... tak wynika z wiedzy internetowej, a co mówi nauka?

~Maras

29.10.2017 23:15
Tomek
29 października 2017 o 19:30
Odpowiedz

Margaryna zawiera mniej tłuszczów trans niż masło. Jeżeli reszta artykułu też bazuje na "wiedzy ludowej" z internetu to niestety wartość ma niewielką.
A i jeszcze jedno - cukier w drinkach z alkoholem jest dodawany nie tylko dla dobrego smaku, nasz organizm lepiej "trawi" alkohol w towarzystwie cukrów.

~Tomek

29.10.2017 19:30
Michał
29 października 2017 o 09:42
Odpowiedz

Obiady z mikrofalówki. Nie jestem fanem mikrofalówek, ale tytuł co najmniej nieadekwatny. Chodzi zapewne o gotowe posiłki czy jedzenie śmieciowe (ready meals, junk food), które oczywiście są ostateczną ostatecznością po którą można sięgnąć. Posiłki z mikrofalówki może nie są super smaczne, ale jeśli znamy podstawy diety zbilansowanej można w pudełkach robić cuda. W pracy posiłkując się mikrofalówką, bo nie zawsze mamy dostęp do pełnej kuchni, lepiej przyrządzimy posiłek niż nie jedna zakładowa stołówka czy pobliski bar. Ciepły posiłek w naszym klimacie często jest rzeczą nieodzowną do zachowania siły i zdrowia. Nie demonizujmy mikrofalówek bo mity już dawno zostały obalone, a gusta? O tym się nie dyskutuje.

~Michał

29.10.2017 09:42
Arthur
11 grudnia 2016 o 14:38
Odpowiedz

"Azotany i inne związki zawarte w przetwarzanych produktach mięsnych, takich jak pepperoni (...)"

Że jak?
Dylemat, czy pepperoni należy do parzystokopytnych czy do ptactwa domowego.

~Arthur

11.12.2016 14:38
Paweł
01 października 2016 o 14:05
Odpowiedz

Już dawno pożegnalnalem się z większością tych produktów ale makaronu i drinka z pepsi jakoś nie mogę sobie odmówić.

~Paweł

01.10.2016 14:05