Wśród tegorocznych wystawców nie zabraknie znanych wielkich marek, jak i nowych, dopiero zdobywających polskie podniebienia produkcji z małych destylarni z kilkunastu krajów. Oczywiście główną rolę w tym święcie będzie grała whisky (w setkach rodzajów), ale będzie można również wybierać spośród rumów, bourbonów, ginów czy wódek.
Debiuty i premiery festiwalu
Jednym z nowych wystawców w tym zacnym gronie będzie Hinch Distillery, irlandzki producent whiskey i ginu, który przebojem zdobywa serca europejskich konsumentów. Z kolei z Londynu przybędzie ze swoimi produktami prowadzona przez Polaka, Dariusza Płażewskiego, destylarnia Bimber Distillery. Ciekawą nowością będzie też High Coast Distillery ze Szwecji. Na liście debiutantów znalazła się również węgierska Varda, produkująca m.in. palinkę, czyli rodzaj owocowej brandy lub wódki z owoców.
Wśród premier festiwalowych znajdzie się whiskey Proper Twelve, właścicielem której jest irlandzki fighter Conor McGregor. Po raz pierwszy w festiwalu weźmie też udział założona w 1983 roku organizacja Scotch Malt Whisky Society, butelkująca i sprzedająca wyłącznie single caski. Warta odnotowania jest także obecność na festiwalu limitowanej serii „The Glenrothes Halloween Edition”, wypuszczanej przez szkocką destylarnię Glenrothes w liczbie 5000 butelek rocznie.
Nowość na Whisky Live Warsaw: giny
Interesującą nowością festiwalową będzie Strefa Ginów, w której będzie możliwość smakowania tego aromatycznego alkoholu również w drinkach i koktajlach. Oprócz brytyjskich ginów na festiwalu degustować będzie można m.in. gin Etsu z japońskiej wyspy Hokkaido.
– To nowy koncept odpowiadający na coraz większe zainteresowanie i spożycie ginów w Polsce. To jedna z najszybciej rozwijających się kategorii alkoholi mocnych obok rumów i whisky, dodatkowo napędzana wzrostem znaczenia miksologii. Co ciekawe, po gin coraz częściej sięgają kobiety oraz młodsze osoby, doceniając jego wyjątkowy smak i aromat. Liczymy, że dzięki naszej strefie poszerzy się grono miłośników tego alkoholu – przekonuje Jarosław Buss, organizator festiwalu Whisky Live Warsaw.
Dodatkowe atrakcje festiwalu
Tradycyjnie na terenie festiwalu znajdzie się Strefa VIP, w której prezentowane będą limitowane edycje whisky oraz innych alkoholi Premium. Organizatorzy zaplanowali również Strefę Koktajlową, w której poznać będzie można tajniki prawdziwej miksologii. Dla miłośników połączenia whisky z cygarem na dziedzińcu Konesera znajdzie się Strefa Cygarowa. Otwarty będzie także sklep festiwalowy z cenami niższymi o VAT (-23%) oraz Stacja Dram, w której prezentowane będą unikatowe, wiekowe, limitowane destylaty. Będzie je można zakupić w małych buteleczkach.
W trakcie festiwalu, w sali kinowej należącej do Muzeum Polskiej Wódki, odbywać się będą bezpłatne pokazy filmu „Whisky dla aniołów”, a na dedykowanym stoisku muzeum organizowane będą degustacje wódki.
W ofercie Masterclass (zamkniętych warsztatów degustacyjnych prowadzonych przez ekspertów) znalazły się spotkania m.in. z przedstawicielami marek Adelphi oraz Glenfarclas.
Podobnie, jak w zeszłym roku, możliwy będzie zakup biletu rozszerzonego, pozwalającego na wejście na teren festiwalu godzinę przed oficjalnym otwarciem, aby w spokoju porozmawiać z przedstawicielami destylarni czy zrobić zakupy w sklepie festiwalowym bez kolejki.
Konkurs na Najlepszą Whisky Festiwalową
Tradycyjnie w czasie festiwalu jury (w składzie: Paweł W. Jasnowski, Paul Dempsey oraz Ingvar Ronde) wybierze Najlepszą Whisky Festiwalową, która zostanie uhonorowana pamiątkową statuetką. Natomiast uczestnicy festiwalu będą mogli dokonać swojego wyboru najlepszej whisky w Rankingu Popularności.
Więcej informacji o festiwalu: www.whiskylivewarsaw.com
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie