Whisky Live Warsaw już na dobre zapisał się w kalendarzu każdego amatora bursztynowego trunku i trudno sobie wyobrazić początek pięknej polskiej złotej jesieni bez tej właśnie imprezy. Niestety w zeszłym roku pandemia spowodowała, że po raz pierwszy (i miejmy nadzieję, że ostatni) formuła stacjonarna zamieniona została na cykl wirtualnych sesji Masterclass. Czymże jednak jest degustacja bez spotkań, gwaru rozmów i powietrza przesyconego aromatami wybornych destylatów? Na szczęście w tym roku międzynarodowy festiwal whisky powraca do Konesera, doświadczymy więc wszystkich jego atrakcji na własnej skórze.
Wystawcy na Whisky Live Warsaw 2021
W części Centrum Praskiego Koneser zwanej Butelkownią zaprezentuje się ok. 50 wystawców z całego świata. Wśród nich znajdą się zarówno znane, globalne koncerny, jak i małe destylarnie rzemieślnicze oraz niezależni bottlerzy. Wśród nich będzie również sporo debiutujących na polskim rynku marek:
- Abasolo – meksykańska whisky w całości pochodząca z najlepszej, niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy, uprawianej przez lokalnych rolników.
- Lindores Abbey – szkocka destylarnia wybudowana w miejscu… narodzin tego trunku. To właśnie w opactwie Lindores Abbey, jak głosi legenda, benedyktyński zakonnik brat John Cor wydestylował z jęczmienia pierwszą whisky, tzw. Aqua Vitae (Woda Życia).
- Filey Bay – angielska single malt, pochodząca z destylarni Spirit of Yorkshire.
- Hinch – destylarnia whiskey z Irlandii Północnej.
- Waterford – reprezentująca Irlandię Południową destylarnia produkująca pierwszą na świecie w 100% organiczną whiskey (opartą na certyfikowanym, organicznym jęczmieniu).
- Heaven’s Door – amerykańska marka whisky, której współwłaścicielem ale też współtwórcą destylatu jest sam Bob Dylan (teraz jasna jest nazwa trunku).
- The Gladstone Axe – whisky, której nazwa jest hołdem złożonym szkockiemu premierowi Williamowi Gladstonowi, który podpisując Ustawę o alkoholach w 1860 roku, umożliwił producentom blendowanie (tzn. mieszanie) szkockich destylatów.
- A.D. Rattray – niezależny bottler oraz eksporter szkockiej whisky single malt.
Na stoiskach 50 wystawców będzie można degustować setki alkoholi Premium (fot. Whisky Live Warsaw)
Sesje Masterclass
W tym roku warsztaty degustacyjne mają być unikalne, a degustowane trunki – wyjątkowe. Oto lista dostępnych degustacji:
- Morrison – wypad w krainę różnorodności (prowadzący: Jarosław Buss)
- Glenfarclas – podróż przez dekady (prowadzący: Ian McWilliam)
- The Macallan – edycje limitowane na przestrzeni lat (prowadzący: Tomasz Włodarczyk)
- Glenfiddich – eksperymenty i innowacje (prowadzący: Jakub Magnuszewski)
- Wild Turkey – Prohibicja - szlachetny eksperyment, czyli jak Stany Zjednoczone przez 13 lat pozostawały "suche" (prowadzący: Rafał Nawrot)
- Highland Park – single malt z Duszą Wikingów (prowadzący: Tomasz Włodarczyk)
- Adelphi – Miód, Malina (prowadzący: Antonia Bruce)
- Tullamore D.E.W. – Old Bonded Warehouse & Sherry Pot Still (prowadzący: Jakub Sienkiewicz)
- Woodford – whiskey amerykańska - więcej niż Bourbon (prowadzący: Adam Frankowski)
Więcej na temat sesji Masterclass można znaleźć na stronie organizatora.
Podczas tegorocznej edycji WLW odbędą się unikalne sesje Masterclass z wyjątkowymi trunkami. (fot. Whisky Live Warsaw)
Inne atrakcje festiwalowe
Organizatorzy zadbali o wiele atrakcji towarzyszących festiwalowi. Chwilę oddechu od emocji przy stoiskach będzie można znaleźć w specjalnej Strefie Relaksu. W jej pobliżu znajdą się stoiska serwujące koktajle i drinki na bazie whisky oraz innych alkoholi Premium.
Muzeum Polskiej Wódki, jeden z partnerów WLW, przygotuje serię pokazów barmańskich, a także zaoferuje gościom WLW specjalne zniżki i promocje.
Jak co roku powstanie również Strefa Cygarowa, zlokalizowana przed wejściem do budynku Filtracji (przestrzeń eventowa).
Podczas festiwalu coś dla siebie również znajdą miłośnicy cygar (Whisky Live Warsaw)
Tradycyjnie uczestnicy przy wejściu na teren festiwalu otrzymają kieliszki festiwalowe, a część trunków będzie serwowana w cenie biletu (jednodniowego lub dwudniowego). Za droższe wersje można będzie płacić specjalnymi voucherami o wartości: 5, 10, 20 czy 50 złotych (nabywanymi w sklepie festiwalowym). Serwowane trunki będzie można kupić w sklepie festiwalowym w promocyjnych cenach (niższych o VAT, czyli o 23%).
Pełne bezpieczeństwo sanitarne
Organizator poinformował, że gwarantuje pełne bezpieczeństwo sanitarne uczestnikom festiwalu. W pierwszej kolejności uruchomiona została sprzedaż biletów online dla osób zaszczepionych oraz ozdrowieńców. Niebawem zostanie wprowadzona do sprzedaży pula biletów dla niezaszczepionych, a ich liczba będzie zależeć od aktualnej treści Rozporządzenia Rady Ministrów.
Wejście na teren festiwalu odbywać się będzie za okazaniem odpowiednich certyfikatów w formie drukowanej lub elektronicznej. Osoby zaszczepione okazują certyfikat zaszczepienia (kod QR), ozdrowieńcy - certyfikat ozdrowienia ważny 180 dni od uzyskania pozytywnego wyniku testu PCR, osoby niezaszczepione - negatywny wynik testu RT-PCR na koronawirusa, przeprowadzonego w okresie nie dłuższym niż 72 godziny od terminu rozpoczęcia imprezy.
Na stoiskach można będzie degustować destylaty w ramach ceny biletu, a niektóre droższe edycje - w zamian za specjalne vouchery (fot. Whisky Live Warsaw)
Więcej informacji o festiwalu znajduje się na oficjalnej stronie: www.whiskylivewarsaw.com
Bilety na festiwal i sesje Masterclass można zakupić tutaj.
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie