Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Świeże piwo prosto z tanka

Barek

Barek Świeże piwo prosto z tanka

Mimo, iż od twojego kufla do browaru Prazdroj, w którym powstaje to piwo, jest prawie 800 km, to masz szansę smakować trunku tak samo świeżego, jak w chwili, gdy opuściło browar. Czeski patent wart jest wypróbowania i... rozsmakowania się w nim.

Tagi: restauracja , piwo , alkohole , piwosz , trunki

Barek Świeże piwo prosto z tanka

Pilsner Urquell wprowadza właśnie do Polski tanki, dzięki którym możesz cieszyć się niepasteryzowanym piwem z browaru Prazdroj. W nowo otwartej restauracji Česká zamontowano aż sześć miedzianych tanków, z których piwo serwują najlepsi barmani pod czujnym okiem Czeskiego Mistrza Barmanów - Jakuba Šrubařa.

Czechy – tu wszystko się zaczęło. W 1842 roku browarnicy z Pilzna uwarzyli pierwsze na świecie jasne piwo. Bardzo szybko zyskało ono ogromną popularność i było dostępne w wielu krajach w Europie. Nic nie smakuje jednak tak dobrze jak piwo świeże, prosto z browaru. Nasi południowi sąsiedzi doskonale o tym wiedzieli, dlatego jako pierwsi wprowadzili w połowie lat 90. XX wieku tanki. Szybko zyskały one wielu zwolenników nie tylko w Czechach, ale także m.in. w Holandii. Dlaczego? Piwo serwowane z tanka jest świeże, niespasteryzowane, dostarczone prosto z browaru, gdzie smakuje najlepiej. Krótki, siedmiodniowy termin przydatności to najlepsza gwarancja jego jakości.

Tankovna – czeski sekret

Tankovna to czeski, unikalny system transportowania, przechowywania i serwowania piwa. W restauracji Česká składa się on z sześciu tanków, w każdym znajduje się aż 500 litrów świeżego piwa Pilsner Urquell. Na czym polega sekret? Piwo, zaraz po uwarzeniu przelewane jest do mobilnego tanka. Podczas drogi do pubów i restauracji cały czas jest chłodzone i nie ma kontaktu z powietrzem. Od chwili otwarcia tanka w lokalu piwo ma tylko siedmiodniowy termin przydatności. Specjalna tablica umieszczona przy miedzianym tanku informuje piwoszy, kiedy piwo przyjechało z browaru i ile czasu pozostało do jego wypicia.

Cała władza w rękach barmana

Czesi znani są nie tylko z warzenia najlepszego piwa – są też mistrzami w jego serwowaniu. U naszych południowych sąsiadów nalewaniem piwa zajmuje się specjalnie wyszkolona osoba – wyczepni. Tak też jest w restauracji Česká, gdzie barmani serwują piwo z tanka na kilka czeskich sposobów. W zależności od preferencji, piwosze mogą wybrać idealne dla siebie piwo. Hladinka – czyli „tafla wodna” ma idealnie zbalansowany smak i gęstą, białą pianę, Cochtan – to piwo bez piany, o wytrawnym, goryczkowym smaku, a Mliko to pełen kufel białej piany z przewagą słodszych akcentów. Niezależnie od wyboru, dzięki systemowi Tankovna miłośnicy złotego trunku mają pewność, że piją świeże piwo, które przyjechało prosto z czeskiego browaru, gdzie uwarzone zostało zgodnie z XIX wieczną recepturą.

Pilsner Urquell z tanka dostępny jest w Warszawie już w dwóch lokalach, Restauracji Česká przy ul. Chmielnej 35 oraz AïOLI inspired by MINI przy na Placu Konstytucji 5.

Małgorzata Kamińska

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (2) / skomentuj / zobacz wszystkie

Ananas
04 grudnia 2017 o 12:03
Odpowiedz

Jeśli chodzi o piwa z tanka, to piłem tyskie w warszawskiej Piance. Jest różnica w smaku. Warto spróbować.

~Ananas

04.12.2017 12:03
Marek
23 września 2017 o 14:44
Odpowiedz

Ja ostatnio coraz rzadziej bywam w barach, ale zauważam, że masa jest spelunek dla pijaczków, ale porządny bar z piwem prosto z tanka jest w Warszawie w Restauracji Pianka.
Możesz tam spróbować

pozdrawiam

~Marek

23.09.2017 14:44
1

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty