Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Rémy Martin XO – degustacja

Barek

Rémy Martin XO to okręt flagowy i wizytówka tego słynnego domu koniaku. Stworzony przez mistrza piwnicy z ponad czterystu różnych destylatów, pochodzących z wyselekcjonowanych winogron uprawianych wyłącznie w regionach Grande i Petite Champagne. Najmłodszy ma dziesięć, a najstarszy - trzydzieści siedem lat. To z całą pewnością trunek królów. Zdobywca dwóch złotych medali na światowych konkursach spirytusowych.

Tagi: alkohol , alkohole , koniak , degustacja , destylat , cognac

Rémy Martin XO
Rémy Martin XO powstał z ponad 400 destylatów

Koniak to prawdziwy arystokrata w świecie wódek. Jego niekwestionowana wyższość nad innymi nie jest darem niebios ani zasługą wyjątkowych cech gleby czy klimatu, lecz przede wszystkim rezultatem cierpliwej pracy wielu pokoleń ludzi, którzy potrafili najlepiej wykorzystać to, co ofiarowała im natura.” Tak pisze o tym zacnym trunku Gilbert Delos w swojej słynnej Wielkiej Księdze Koniaków.

Powyższemu opisowi, który wręcz może stanowić definicję powstawania tego trunku, z całą pewnością odpowiada kolejny po prezentowanych tu wersjach VSOP oraz 1738 Accord Royal Rémy Martin XO, czyli Extra Old. Co oznacza ten skrót i określenie, pisałem szczegółowo wcześniej w artykule „Co ty wiesz o koniaku”, tu tylko przypomnę, iż koniaki XO zawierają destylaty starzone w beczkach dębowych nie krócej niż sześć lat. Jednak inaczej jest w przypadku koniaków marki Rémy Martin. Firma deklaruje, że w przypadku jej destylatów najmłodszy składnik zawsze liczy więcej lat niż dopuszczalne minimum. W przypadku odmiany XO najmłodszy destylat leżakował w dębowych beczkach minimum dziesięć lat, a najstarszy trzydzieści siedem.

André Giraud, maitre de chois, czyli francuski mistrz piwnicy, do stworzenia Rémy Martin XO w 1981 roku użył ponad 400 (tak! czterystu) destylatów o różnym wieku i pochodzeniu, jednakże pochodzących z dwóch najbardziej poszukiwanych winnic – Petite i Grande Champagne, wykorzystując ich subtelne i wyjątkowe niuanse i tworząc doskonale zbalansowaną, o wyjątkowych aromatach i smakach kompozycję. Fakt ten daje prawo do używania nazwy Fine Champagne Cognac, która jest zarezerwowana wyłącznie dla najwyższej jakości alkoholi pochodzących z tamtego rejonu. Nadmienię tu również, że oba regiony uznano za dwa najlepsze spośród sześciu ustawowo wyznaczonych.

Najpopularniejszym szczepem winogron jest w tych regionach odmiana ugni blanc. Produkuje się z niej wino o wysokim poziomie kwasowości i niskiej zawartości alkoholu. Te dwie cechy są charakterystyczne i dość kluczowe dla koniaków tej klasy i jakości co Rémy Martin. Zresztą na wyjątkowość powstających w tamtym regionie destylatów mają wpływ również bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące produkcji koniaków, nadzorowane przez Bureau National Interprofessionel du Cognac (BNIC). Nie pozwalają one na przykład na używanie pras taśmowych i śrubowych. Ugniatanie winogron, które odbywa się bezpośrednio po zbiorach (z reguły w październiku), może odbywać się wyłącznie w tradycyjnych prasach koszowych. Takich zakazów, nakazów, zaleceń i norm jest znacznie więcej. Wszystkie służą temu, by uzyskać wyjątkowe destylaty, charakterystyczne dla regionu Cognac, takie, które mają prawo być tak właśnie oznaczone na etykietach.

Rémy Martin XO food pairing
Rémy Martin XO food pairing

Rémy Martin XO sugeruję podawać w sposób klasyczny, nie jako składnik koktajli. Nie w przypadku XO. Ten warto degustować w sposób tradycyjny, bez domieszek, bez kostek lodu, w kieliszkach w kształcie tulipana lub balonika. Można go lekko ogrzać dłonią, by doświadczać intensywnych doznań aromatycznych i smakowych. Warto również spróbować tzw. food pairingu, czyli połączenia degustacji tego wybitnego trunku z figami, czekoladą i suszonymi owocami.

Rémy Martin XO

 

Rémy Martin XO

  • Region i kraj pochodzenia: region Cognac, Francja (południowo-zachodnia)
  • Destylarnia: Rémy Martin House
  • Właściciel: Rémy Cointreau Zawartość alkoholu: 40%
  • Typ: cognac
  • Rodzaj beczki: z francuskiego dębu Limousin
  • Wiek: Rémy Martin XO jest mieszanką ponad 400 eaux-de vie z uprawy Crus Grande i Petite Champagne leżakowanych w beczkach od 10 do 37 lat
 

Nota:

Aromat: wyczuwalne mocne akcenty kwiatowe: jaśminu, czarnego bzu, irysa komponującymi się harmonijnie z nutami rodzynek, fig, skórki pomarańczowej, wanilli, karmelu, dębu i migdałów;

Smak: aksamitny, trochę oleisty, z wyczuwalnymi pomarańczami, cynamonem, wanilią i śliwkami

Finisz: raczej długi z wyczuwalnymi nutami czekolady, fig, orzechów, rodzynek i delikatnymi akcentami dębowymi.

Nagrody i wyróżnienia:

  • Złoty medal w 2010 roku Spirits Business Cognac Masters (Wielka Brytania)
  • Złoty medal na Światowym Konkursie Spirytusowym w San Francisco w 2014 roku

Miłej zabawy! Może odkryjecie nowe, dodatkowe, inne smaki i aromaty?

Degustowany koniak bez problemów znajdziecie w każdym renomowanym sklepie z alkoholami (również w e-sklepach). Cena butelki 0,7 l: ok. 700 – 800 zł

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat koniaku, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
?>