Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Piwo jest zdrowe

Barek

Barek Piwo jest zdrowe

Piwosze, odetchnijcie z ulgą! Dowiedziono właśnie, że piwo - tak, właśnie piwo - jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak wino. Nie ważne, jaki rodzaj piwa preferujesz - jasne, ciemne, czy białe - badania wykazały, że umiarkowane (do dwóch dziennie) picie złotego napoju obniża ryzyko zawału i innych chorób układu krążenia. I to już dużo.

Tagi: alkohol , zdrowie , piwo

Barek Piwo jest zdrowe

Słyszałeś zapewne o tak zwanym "francuskim paradoksie" - związku pomiędzy niską zapadalnością na choroby układu wieńcowego u Francuzów i ich upodobaniem do raczenia się winem do każdego posiłku. Cóż, nie będziemy zaprzeczać temu związkowi. Ale jest coś, o czym zapewne nie słyszałeś - od stuleci wiadomo, że piwo również ma wiele do powiedzenia, jeśli chodzi o troskę o zdrowie. To straszne, że do tej pory nie miałeś tej świadomości, prawda?

Wino versus piwo

Jeden z konsultowanych przez nas koneserów win stwierdził: "jeśli porówna się podstawowe składniki wina i piwa, zauważymy, że wino składa się wyłącznie z winogron, wody i drożdży. Winogrona są doskonałym źródłem cukru, błonnika i chromu, lecz w wyniku fermentacji i filtrowania niewiele z tych składników trafia do finalnego produktu. Drożdże zawierają mnóstwo witamin z grupy B, lecz ponownie - z powodu filtracji nie trafiają one do wina.

Piwo natomiast składa się ze zboża, wody i drożdży. Najczęściej używanymi zbożami są jęczmień i pszenica (w wypadku tańszych, masowo produkowanych piw wchodzi w grę również kukurydza i ryż), które zawierają mnóstwo witamin nieulegających rozkładowi w procesie fermentacji i filtrowania. Witaminy zawarte w drożdżach z kolei możesz łatwo odnaleźć w dziesiątkach marek niefiltrowanego piwa na rynku - zarówno w puszkach, jak i w butelkach.

Interesujące fakty o piwie

  1. W listopadzie 1999 roku magazyn "The New England Journal of Medicine" oszacował, iż osoby spożywające umiarkowane ilości piwa są o 20 proc. mniej narażone na zawał mięśnia sercowego, niż osoby w ogóle go niespożywające. Zauważono jednakże, że spożywanie jednego piwa dziennie i jednego piwa tygodniowo nie zmienia tego wskaźnika.
     
  2. Uniwersytet Medyczny Południowo-Zachodniego Teksasu w Dallas opublikował w maju 1999 roku wyniki badań, które wykazują, iż spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu obniża ryzyko chorób układu wieńcowego o 30 do 40 proc. Zaznaczono, iż piwo zawiera podobną ilość polifenoli (antyoksydantów), co czerwone wino i 4 do 5 razy więcej, niż wino białe.
     
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty