Festiwale whisky to imprezy, na których każdy amator i koneser tego bursztynowego trunku znajdzie coś dla siebie. Każdego roku bowiem powiększa się lista wystawców oraz prezentowanych marek whisky, zarówno dostępnych w ramach ceny biletu, jak i w zamian za wcześniej kupione talony. Zauważam też, że poza kilkoma dużymi, znanymi festiwalami whisky, w ciągu roku organizowanych jest mnóstwo mniejszych prywatnych inicjatyw mających na celu degustację dobrych alkoholi.
Z całą pewnością whisky to wyjątkowy alkohol, który musi nam wcześniej przypaść do gustu, byśmy mogli się nim delektować i sięgać po kolejne marki i edycje. Zanim więc amator stanie się koneserem, swoją przygodę z whisky będzie pewnie zaczynał od łagodniejszych gatunków, a w miarę wyrabiania swoich zmysłów węchu i smaku będzie sięgał po te bardziej wykwintne i złożone, by móc w pełni delektować się ich walorami.
O czym każdy amator (koneser już jest w tym obszarze raczej obyty) powinien wiedzieć podczas uczestniczenia w podobnych wydarzeniach? Poniżej próbuję wylistować w kilku punktach najważniejsze aspekty.
1. Przed degustacją
Zarówno przed festiwalem (degustacją) jak i w trakcie pamiętaj o posiłku, ale nie wnoś na teren festiwalu własnego jedzenia. Są tam punkty gastronomiczne, w których możesz się posilić. Uważaj na rodzaj posiłku. Niektóre smaki potraw mogą przyćmić walory smakowe degustowanych whisky (dlatego też najlepiej posilić się nie później niż godzinę przed degustacją).
2. Kieliszek
W cenie biletu otrzymasz kieliszek degustacyjny. Kieliszek jest w kształcie tulipana, szeroki na dole i zwężający się ku górze. Taki kształt umożliwia koncentrację aromatu destylatu. Ja już nawet zaciszu domowym pijam whisky wyłącznie w takich kieliszkach.
3. Jak się ubrać na festiwal whisky
Whisky najlepiej degustować w wybornym towarzystwie i w odpowiedniej oprawie. Nie przychodź na festiwal w japonkach i w szortach ;) Jakby to powiedzieć – taki strój nie konweniuje ani z atmosferą, jaka jest na tego typu wydarzeniach, ani z klasą i wytwornością, jaką nosi w sobie ten trunek. Ubierz się raczej w stylu smart casual i pamiętaj o wygodnych butach, bo wędrówka od stoiska do stoiska może trwać nawet kilka godzin, zwłaszcza, gdy wdasz się w rozmowę z przedstawicielami i ambasadorami poszczególnych marek albo wciągną cię opowieści o wyjątkowych historiach każdej z destylarni.
4. Waluta na festiwalu
Na stoiskach wystawców będziesz mógł spróbować wielu whisky w cenie biletu. By degustować droższe lub limitowane destylaty, będziesz musiał przekazać w zamian talony/żetony/kupony/bony degustacyjne o określonej wartości (zazwyczaj dostaniesz część w cenie biletu, jeśli będziesz potrzebował więcej – zakupisz dodatkowe w sklepie festiwalowym).
Przygotuj budżet dodatkowy na zakup bonów degustacyjnych, buteleczek do sampli i ewentualnie wybranych butelek w sklepie festiwalowym (zazwyczaj ceny są kilkanaście procent niższe niż w sprzedaży w innych sklepach).
5. Jak degustować whisky
Whisky pijemy powoli, delektując się jej aromatem i smakiem, podziwiając jej barwę. Pijemy małymi łykami w odstępach czasowych. To ma być celebra, nastrój, odprężenie i ucieczka od codzienności.
Pomiędzy kolejnymi degustacjami alkoholu rób przerwy i pij dużo wody, nie tylko by przepłukać kieliszek i zneutralizować smak w ustach, ale by również nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Na większości festiwali wodę zapewnia organizator, lecz znajdziesz ją również na wielu stoiskach wystawienniczych.
Zacznij od mniej złożonych, łagodnych destylatów, by rozruszać swoje kubki smakowe, a w kolejności do tych bardziej złożonych, torfowo-dymnych. I jeszcze raz przypomnę: pamiętaj o wodzie.
Jeśli nalany do twojego kieliszka destylat nie smakuje ci, nie ma w tym nic złego, by go wylać do specjalnego wiaderka, które znajduje się na każdym stoisku. Nie rób tego jednak ostentacyjnie na oczach tego, który cię nim poczęstował – najlepiej pozbyć się zawartości kieliszka przy kolejnym stoisku.
6. Pilnuj się
Kontroluj ilość degustowanego alkoholu, bo jeśli po jego spożyciu stajesz się agresywny i będziesz słabo kontrolował swoje zachowanie – staniesz się persona non grata i organizator będzie miał prawo usunięcia cię z miejsca wydarzenia bez możliwości powrotu. Więc ciesz się klimatem wydarzenia i konsumuj alkohol z umiarem i odpowiedzialnie.
7. Wejdź w świat whisky na poważnie
Rozmawiaj z ambasadorami, bierz udział w master classach (to profesjonalne degustacje prowadzone przez m.in. master distillerów, master blenderów, Global Brand Ambasadorów, a czasem osób pracujących bezpośrednio przy produkcji whisky), słuchaj wykładów, rób notatki, kolekcjonuj sample (możesz zakupić w sklepie festiwalowym buteleczki, do których poprosisz o przelanie tych kilku droższych whisky, kupionych za kupony, by już w zaciszu domowym cieszyć się ich wyjątkowym aromatem i smakiem). Na pewno rozumiesz, że przy setkach oferowanych na festiwalach trunków nie będziesz w stanie spróbować wszystkich. Nawet nie próbuj… :-) Facetom po 40. nie trzeba przypominać również, że zakupione buteleczki nie służą do magazynowania jednego, oferowanego w cenie biletu destylatu ;-)
8. Cygara
Na wielu festiwalach są również obecne stoiska z cygarami. Choć sam uważam, że do cygara lepiej nadaje się rum, to jednak miłośnicy mogą próbować połączyć te dwie przyjemności np. z whiskey irlandzką lub bourbonami.
Koniecznie zapoznaj się z podstawowymi pojęciami związanymi z branżą whisky. Możesz zacząć od przygotowanego przez nas Alfabetu Whisky.
Slàinte mhath!
Marek Wiśniewski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie