Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

16 sprytnych sposobów na utratę kilogramów od trenerów fitness

Zrzuć wagę
|
28.03.2024

Większości z nas na słowa „trener fitnessu” przed oczami staje obraz wysportowanego, wyrzeźbionego faceta, z modelowym kaloryferem. Jest czego zazdrościć. Warto jednak wiedzieć, że żaden sportowiec nie osiąga takiej sylwetki wyłącznie dzięki ćwiczeniom. Kluczowa jest tu właściwa dieta. Zapytaliśmy trenerów fitnessu, co jedzą, by zachować formę.

Tagi: odchudzanie

trener fitness
Porady dietetyczne od trenerów fitness

Poprosiliśmy kilku trenerów fitnessu, aby zdradzili nam, jakie dietetyczne sposoby pomagają im kształtować sylwetkę i zachować formę. Czytaj dalej, by przekonać się, jak uwzględnienie w diecie poniższych produktów może pomóc ci w osiągnięciu pożądanych rezultatów.

1. Doładuj się słodkimi ziemniakami

słodkie ziemniaki

To świetna przekąska po treningu. Bataty mają niski indeks glikemiczny i dużo błonnika, który pozwala poskromić nieopanowany apetyt dręczący niektórych ludzi po ćwiczeniach.

 

2. Pozbądź się opony

jajko

Mięśnie brzucha wyrabia się w kuchni. Zwalczaj tłuszcz, dodając do swojej tygodniowej diety całe jajka. Czy zrobisz z nich jajecznicę, czy ugotujesz na miękko, czy na twardo – koniecznie zjedz żółtko. Zawiera ono cholinę – składnik odżywczy pomagający spalać tłuszcz.

 

3. Nie puchnij, zjedz melona

melon

Każdy raz na jakiś czas zmaga się z opuchlizną wynikającą z magazynowania przez ciało nadmiaru wody. By wyeliminować ten problem, przegryzaj kawałki melona. Sok tego owocu ma istotne właściwości moczopędne. Innymi słowy – pozwala walczyć z zatrzymywaniem wody, które sprawia, że wyglądasz na spuchniętego, nawet jeśli twój brzuch jest wyrobiony.

 

4. Popieść swoje kubki smakowe

spaghetti z dyni

Spaghetti z dyni albo tagiatelle z cukinii to świetny zastępnik makaronu. Zestaw je z domowym sosem, a będziesz miał poczucie, że wsuwasz kluski, podczas gdy zaserwujesz sobie dodatkową porcję warzyw.

 

5. Trochę trawy

polędwica wołowa

Wołowina od krów karmionych trawą – to jest to! Jeśli chodzi o steki lub burgery – trawa rządzi. Taka wołowina jest chudsza i ma mniej kalorii niż mięso pochodzące od zwierząt karmionych przemysłową paszą. Zawiera ona również więcej kwasów tłuszczowych omega 3, które zmniejszają ryzyko chorób serca i stanów zapalnych spowalniających metabolizm.

 

6. Zaspokój ochotę na słodycze

owoce leśne

Owoce leśne, takie jak maliny, poziomki i jagody świetnie smakują, zaspokajają apetyt na słodkie i wspomagają funkcjonowanie mózgu. Mają też mnóstwo antyoksydantów spowalniających proces starzenia się. W dodatku okazało się, że pomagają spalić uparty tłuszcz z brzucha, aktywując geny odpowiedzialne za metabolizm.

 

7. Zaopatrz się w szybkie białka

krewetki

Kiepskie decyzje dietetyczne zwykle podejmuje się, gdy jest się głodnym, a w kuchni nie ma niczego zdrowego do zjedzenia. Ustrzeż się przed nimi, kupując zapas mrożonych, oprawionych krewetek – jednego z ulubionych białek sportowców. Kiedy wrzucisz je na patelnię, będą gotowe do zjedzenia już po kilku minutach. Stanowią doskonałe źródło chudego, niskokalorycznego białka.

By mieć budujący mięśnie posiłek na stole w ciągu 10 minut, wymieszaj trochę krewetek z kroplą sosu sojowego (niskosodowego) i torebką mrożonych warzyw. Proste i pyszne.

 

 

8. Jedz dynię

dynia

Jednym z coraz częściej wykorzystywanych w odchudzaniu przysmaków jest dynia żołędziowa (to taka mała, zielona odmiana, zwana też Acorn). Jej jedna szklanka dostarcza jedną trzecią dziennej dawki błonnika, a to nie wszystko – zaspokaja ona także 30% zapotrzebowania na witaminę C. Ten składnik odżywczy zwalcza hormony stresu, które powodują odkładanie się tłuszczu na brzuchu.

Pestki tej dyni są niejadalne, ale za to skórka – owszem. Przekrój warzywo na pół, usuń pestki i nafaszeruj ją smażoną cebulą, selerem, marchewką i gotowanym indykiem. Piecz przez godzinę w 200°C, aż stanie się miękka.

 

9. Skocz po brukselkę

brukselka

Ugotowana z oliwą i przyprawami brukselka smakuje wyśmienicie. Jest sycąca, dobra na serce i bogata w witaminę C.

 

10. Nawadniaj się

arbuz

Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, nawadnianie organizmu jest niezbędne. Ciągłe sączenie czystej wody może chwilami nużyć. Rozwiązanie – jedzenie pełnych wody owoców, takich jak arbuz czy melon kantalupa. Arbuz to pyszny, nawadniający owoc, świetnie nadający się do tego, by jeść go rano. Kantalupa zawiera bardzo dużo wody i niewiele kalorii.

 

11. Więcej kurczaka

kurczak

Jedna 80-gramowa porcja kurczaka zawiera aż 26 gram białka, a tylko 142 kalorie. Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych mięs trenerów fitness. Jedzenie wysokobiałkowych produktów, takich jak kurczak, zwiększa uczucie sytości i przyspiesza spalanie kalorii po posiłku nawet o 35%.

 

12. Miej pod ręką energetyzujące przekąski

orzechy

Kiedy czujesz się ospały, sięgnij po pobudzające przekąski, na przykład orzechy nerkowca. Są pełne zdrowych tłuszczów i węglowodanów, dodadzą ci więc energii. Zatrzymaj się jednak przy jednej porcji. Łatwo się nimi przejeść i spożyć w ten sposób zbyt wiele kalorii.

 

13. Jedz zdrowe tłuszcze

awokado

Skoro już mówimy o zdrowych tłuszczach, trenerzy polecają również awokado. Jest świetne na śniadanie. Daje mózgowi moc i paliwo na cały udany dzień. Zjedzenie rano połowy świeżego awokado spowoduje, że uczucie głodu przez kilka kolejnych godzin będzie zmniejszone o 40%.

 

14. Graj w zielone

jarmuż

Jarmuż przebija wszystko, jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych. To prawdziwe doładowanie. Najlepiej jeść go jako podstawę sałatki – może natychmiast uczynić twój posiłek znacznie zdrowszym. Dodawaj go też do dań z jajek, zup i napojów, takich jak soki czy smoothie. Możesz też zrobić czipsy z jarmużu, posypując liście odrobiną soli, pieprzu, granulowanego czosnku i polewając odrobiną oliwy. Wrzuć je do piekarnika i piecz w 150°C przez około 12 minut.

 

15. Nie oszukuj

sushi

Jeśli po ciężkim treningu masz ochotę na jedzenie na wynos, wybierz sushi, jedno z dań zapewniających sześciopak. Ryby są bogate w budujące mięśnie białka i wzmacniające pracę mózgu kwasy omega 3, a biały ryż to lekkostrawne źródło węglowodanów, które uzupełni zasoby glikogenu.

 

16. Uświń się

polędwica wieprzowa

…dosłownie! Ten wróg lekarzy i dietetyków ostatnio wrócił do łask. Sportowcy cenią sobie wieprzowinę. Ale uwaga - nie wszystkie części świnki są równie dobre dla twojej sylwetki i zdrowia. Polecamy pozostanie przy polędwicy wieprzowej - w jednej porcji (100 g) znajdują się aż 24 gramy białka, ma ona niewiele więcej tłuszczu niż pierś z kurczaka bez skóry i niemal tyle choliny co jajko. Pamiętaj jednak: rozmiar porcji ma znaczenie, więc nie jedz jak świnia. Wystarczy jedna porcja.

 

Krzysztof Samerski
fot. pixabay

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie