Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Schudnij jedząc wolniej

Zrzuć wagę
|
05.04.2024

Próbujesz schudnąć i umierasz z głodu – ostatnią rzeczą, którą chcesz usłyszeć jest „zwolnij”. Jednak jeśli będziesz wolniej przeżuwać, brać mniejsze kęsy i przestaniesz się spieszyć, możesz przyspieszyć proces tracenia na wadze.

Tagi: odchudzanie

powolne jedzenie
Powolne jedzenie pomaga schudnąć

Czy słowa wciągać, pożerać i wyrażenie wilczy apetyt dobrze opisują sposób, w jaki jesz? Zastanawiasz się, czemu nie tracisz na wadze? Może mieć to związek z tym, jak szybko jesz. Tempo jedzenia może bowiem wpływać na twoją wagę.

Jeśli jesz zbyt szybko, przejadasz się

Człowiek skłonny jest tak długo jeść, dopóki nie poczuje się najedzony. Zwykle sygnał o poczuciu sytości dociera do mózgu w jakieś 15-20 minut. Dlatego właśnie wielkość porcji tak często wymyka nam się spod kontroli.

Innymi słowy, twojemu żołądkowi rozmowa z twoim mózgiem zajmuje chwilę, więc jeśli jesz bardzo szybko, zjadasz zbyt wiele, zanim wiadomość dotrze w odpowiednie miejsce. Zwolnienie może pozwolić, by ta istotna wieść została zarejestrowana, zanim zrujnujesz swój bilans kaloryczny kolejną porcją ziemniaków.

Żuj wolniej

Twoje zwyczaje jedzeniowe i trawienne rozpoczynają się od przeżuwania. Żucie jedzenia to pierwszy etap trawienia. Pomijanie tego kroku czyni cały proces znacznie trudniejszym.

Powolne żucie nie tylko sprawia, że jesz wolniej, ale także, że po posiłku czujesz się lepiej. Będziesz na przykład zaskoczony, że przestaną ci być potrzebne leki przeciwko nadkwasocie.

Powolne przeżuwanie pozwoli ci także bardziej cieszyć się jedzeniem – to smaczny bonus dla tych, którzy chcą docenić wartość małych porcji.

Tempo jedzenia: szybkie, wolne czy umiarkowane?

Obiad to nie wyścig, ale możesz zastanawiać się, jak wypadasz na tle znajomych i rodziny, jeśli chodzi o tempo jedzenia. Nie ma żadnych standardowych pomiarów i to, jak szybko jesz, w dużym stopniu zależy od tego, co jesz, czym jesz i jak dużo sobie nałożyłeś. Wiesz jednak, że jesz wolno, jeśli zawsze kończysz jeść jako ostatni. Z drugiej strony – szybcy zjadacze zawsze kończą pierwsi, zwykle w pięć do sześciu minut. Ci ze średnim tempem będą lokowali się gdzieś pośrodku.

Ciesz się tym, co jesz

Kolejna korzyść z powolnego jedzenia: wszystko lepiej wtedy smakuje.

Im wolniej jemy, tym smaczniejszy wydaje się nam posiłek – mówią zgodnie dietetycy. Okazuje się również, że osoby, które powoli jedzą niskokaloryczne potrawy, spożywają o połowę mniej kalorii niż ci, którzy szybko jedzą wysokokaloryczne produkty.

Jak zwolnić?

Przyjmij podstawowy cel: spróbuj nie być pierwszą osobą przy stole, która kończy jeść.

Połącz wolne jedzenie z docenianiem smaku i świadomością poczucia sytości. Zastosuj też poniższe techniki:

  • bierz niewielkie kęsy,
  • przeżuwaj każdy kęs 15-20 razy,
  • rozkoszuj się jedzeniem podczas przeżuwania,
  • przełykaj przed kolejnym kęsem,
  • zatrzymuj się pomiędzy porcjami,
  • między kęsami warto uświadamiać sobie, że głód jest w coraz większym stopniu nasycony,
  • jeśli musisz zjeść w ograniczonym czasie, np. w pracy, lepiej spokojnie zjedz główną część posiłku i pozostaw dodatki, takie jak jabłko, na później,
  • odkładaj sztućce pomiędzy kęsami (albo używaj pałeczek).

Wypróbowując te sposoby, stracisz być może czas, który mógłbyś przeznaczyć na coś innego, ale także stracisz na wadze – to chyba dobry interes?

Brunon Nowakowski

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie