Większość dzisiejszych programów dietetycznych zawiera takie składniki i produkty, że zamiast tracić na grubości pasa szybciej stracisz na grubości portfela. Jeśli liczysz się z wydatkami, utrzymanie się na takiej diecie może stanowić spore wyzwanie dla twojego budżetu.
Produkty żywnościowe są coraz droższe, szczególnie te najzdrowsze - wciąż jednak możesz zachować zdrową dietę bez konieczności rozbijania banku. Podpowiemy ci, jak to zrobić.
Kupuj z głową
Oto kilka ogólnych wskazówek zakupowych, pozwalających kupować zdrowe jedzenie, gdy liczy się i kalorie, i każdy grosz.
Kupuj produkty w całości
Im więcej przygotowań wymagał dany produkt, tym więcej będzie kosztował. Na przykład główka sałaty, czy to rzymskiej, czy lodowej, kosztuje mniej niż sałata w torebce. Podobnie z mięsem – cała pierś z indyka, którą sam upieczesz, kosztuje znacznie mniej niż porcjowana wędlina ze stoiska.
-
Gotuj samodzielnie
Przygotowywanie posiłków w domu jest znacznie bardziej ekonomiczne niż żywienie się gotowymi półproduktami i pozwala osiągnąć pełną kontrolę nad spożywanymi kaloriami. -
Kupuj hurtowo
Korzystaj z zamrażarki. Duże torby mrożonych warzyw i owoców pozwalają zaoszczędzić na świeżych produktach. Podobną strategię przyjmij w przypadku mięs oraz produktów w promocji – możesz wówczas kupić więcej i zamrozić to, czego nie jesteś w stanie zjeść od razu. -
Kupuj w sezonie
Kupowanie owoców i warzyw występujących w danym sezonie to zawsze ulga dla budżetu. -
Wypróbuj dania z ryżem i fasolą
Ryż i fasola są tanie, szczególnie, jeśli kupujesz je w dużych opakowaniach, stanowią dodatkowe źródło błonnika, składników odżywczych i „konkretu” w każdym posiłku. Jedzone osobno także są zdrowe i zawierają niewiele tłuszczu. -
Obserwuj promocje
Jeśli zastanawiasz się, gdzie robić zakupy, przeglądaj gazetki promocyjne sklepów. Okazje znajdziesz w prawie każdym sklepie.
Rozciąganie budżetu
W które produkty warto inwestować, aby dieta była pełnowartościowa a jednocześnie niedroga? Oczywiście, najtańsze źródła białka to suszone rośliny strączkowe i jajka. Druga w kolejności jest fasola w puszce, mleko i kurczak w całości. Potem: udko z kurczaka, pierś z kurczaka. Kurczak jest naprawdę tani, a wędlina będzie o niebo droższa od pieczonego kurczaka z twojego piekarnika.
Kupuj zawsze całego kurczaka. Upieczesz udka i piersi, pozostałe kawałki mięsa wykorzystasz do gulaszu, potrawki czy zupy. Zupę możesz zresztą ugotować też na kościach.
Kolejną oszczędnościową sztuczką jest myślenie o posiłkach w kategoriach zróżnicowania i wielu dań, szczególnie, jeśli korzysta się z kupowanych hurtowo produktów. Chili con carne z fasoli może się jutro zmienić w nadzienie do wrapa. Z rosołu na następny dzień możesz zrobić pomidorową.
Oszczędne dania
Jeśli trzymasz się określonego planu dietetycznego, możesz się zastanawiać, jak to wszystko ma działać. Jak liczyć kalorie, śledzić ilości węglowodanów i tłuszczów, jeśli liczy się każdy grosz? Wykorzystaj swoją wiedzę o rozmiarze porcji i limitach kalorii do przygotowywania niskokalorycznych posiłków. Oto kilka pomysłów, pasujących do szczególnych planów żywieniowych.
-
Dieta niskowęglowodanowa
Niskowęglowodanowy posiłek przygotujesz z pieczonego kurczaka i mieszanki mrożonych warzyw. -
Dieta niskotłuszczowa
Kurczak z pieczonymi ziemniakami i mnóstwem mrożonych warzyw, plus sezonowy owoc na deser, to pyszny niskotłuszczowy posiłek. -
Dieta niskokaloryczna
Pół szklanki ryżu z porcją mrożonych warzyw i kawałkami pieczonej piersi z kurczaka to sycące danie zawierające tylko 450 kalorii.
Tania dieta wymaga kreatywności, szczególnie że niektóre z najlepszych niskokalorycznych produktów, takie jak świeże ryby i owoce leśne, są drogie. Jednak robiąc mądre zakupy i będąc gotowym na eksperymenty, można to zrobić i, przy okazji, świetnie się bawić.
Krzysztof Samerski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie