Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Dieta ketogeniczna – z czym to się je, po co i czy aby smacznie?

Zrzuć wagę

Nazywana bywa też dietą ketonową lub ketogenną, a jej jadłospis bazuje na produktach bogatych w tłuszcz przy jednoczesnej redukcji węglowodanów. Nie oznacza to jednak, że możesz bezkarnie zajadać tłuściutkie kebaby, hamburgery czy frytki, ale samego mięsa w jadłospisie nie zabraknie. Dieta ta ma wpływać na poprawę kondycji organizmu, dlatego bazuje na zdrowych produktach. Sprawdź, czy jej założenia wpisują się w twoje potrzeby i oczekiwania.

Tagi: dieta dla mężczyzny , dieta odchudzająca , dieta dla faceta po 40 , dieta po czterdziestce , dieta prozdrowotna

Zrzuć wagę Dieta ketogeniczna – z czym to się je, po co i czy aby smacznie?

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Jeśli lubisz jeść mięso, dieta ketogeniczna powinna przypaść ci do gustu, gdyż jej głównym założeniem jest zwiększone spożycie tłuszczów. Nie tylko tych pochodzenia roślinnego, ale także zwierzęcych. Zwiększenie udziału tłuszczów w diecie odbywa się kosztem węglowodanów, które podlegają maksymalnemu ograniczeniu. Proporcje składników odżywczych w standardowej diecie, która nie ma na celu ani redukcji masy ciała, ani przybierania na wadze, przedstawiają się następująco:

  • około 15% w diecie powinny stanowić białka,
  • około 50% energii powinno pochodzić z węglowodanów,
  • około 35% to spożycie tłuszczów.

W diecie ketogennej nawet aż 90% energii dostarczanej organizmowi może pochodzić z ostatniego składnika, czyli tłuszczów, a na białko i węglowodany łącznie pozostaje 10% lub tylko nieco więcej. Ich proporcje rozkładają się następująco: 7% stanowią białka, a 3% to węglowodany. Najbardziej restrykcyjny wariant diety zakłada jeszcze większą różnicę w tej proporcji.

Choć mogłoby się wydawać, że efektem takiej diety będzie przybieranie na wadze, rezultaty są zgoła odwrotne. Na diecie ketonowej się chudnie, i to całkiem sporo. Jeśli zatem zależy ci na pozbyciu się odstającego brzucha i nadmiaru ciała z paru innych miejsc przy jednoczesnym zachowaniu tkanki mięśniowej, powinieneś rozważyć przejście na dietę ketonową.

Jak działa dieta ketogenna?

Kiedy w jedzeniu drastycznie obniża się udział węglowodanów, z których organizm czerpie energię, zaczyna on szukać zapasów. Po zastosowaniu diety znajduje je pod postacią tak zwanych ciał ketonowych, które powstają po rozpadzie tłuszczu. Ponieważ pokrywają one około 70% zapotrzebowania organizmu na energię, następuje znaczący spadek wagi. Stosowanie się do zasad diety ketogenicznej z czasem wprowadza organizm w stan zwany ketozą. Następuje wspomniane już efektywniejsze spalanie tłuszczów, ale mogą pojawić się także takie skutki uboczne, jak zawroty głowy, zmęczenie, zaparcia i zaburzenia metabolizmu.

Diety ketogenicznej nie powinno się zatem stosować bez konsultacji lekarza lub dietetyka i bez ich ścisłego nadzoru. Jej nieprawidłowe wdrożenie może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia, zamiast jego oczekiwaną poprawą.

Do zalet diety ketonowej, oprócz utraty wagi, zaliczyć należy pozytywny wpływ na leczenie cukrzycy i nadciśnienia. Niektórzy przekonują także, iż ten sposób odżywiania pomaga w walce z rakiem, a dowodem na to mają być przypadki dochodzenia do zdrowia osób, które praktykowały tę dietę w walce z chorobą.

Należy do nich między innymi dr Fred Hatfield, będący trzykrotnym mistrzem świata w trójboju siłowym. Po zdiagnozowaniu u niego ostrego nowotworu przeszedł na dietę ketogeniczną. Do podjęcia tej decyzji przyczynił się dr Dominic D’Agostino, który w doświadczeniach na myszach dowiódł, że wysokotłuszczowa i jednocześnie niskowęglowodanowa dieta wspomaga działanie chemioterapii i w efekcie zanik komórek nowotworowych. Zawodnik, który miał przeżyć zaledwie 3 miesiące, po roku nadal cieszył się dobrą formą.

Co można, a czego nie można jeść?

Dieta ketogeniczna bazuje na trzech źródłach tłuszczów. Należą do nich:

  • tłuszcze nasycone – głównie pochodzenia zwierzęcego w postaci mięsa, ale także olej kokosowy oraz nabiał,
  • tłuszcze jednonienasycone (omega-9) – pochodzenia roślinnego, których źródłem może być oliwa z oliwek,
  • tłuszcze wielonienasycone (omega-3 i -6) – pochodzące w umiarkowanym stopniu z ryb, awokado, oleju i siemienia lnianego, który jest bardzo ważny w diecie, oraz z jaj.

Przyjmuje się, że należy spożywać nie więcej niż 2g tłuszczu na każdy kilogram masy ciała, a w dziennym bilansie pomiędzy ich wyżej wymienionymi rodzajami należy zachować równe proporcje: 1/3 tłuszczów nasyconych, 1/3 jednonasyconych i 1/3 wielonasyconych.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty