Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

13 produktów wspomagających utratę wagi

Zrzuć wagę

5. Gorzka czekolada

Wciąż dowiadujemy się więcej na temat zalet gorzkiej czekolady. Płynące z jej spożywania korzyści zdrowotne wydają się nie mieć końca. Kakao zawiera flawonoidy i polifenole – składniki odżywcze pozytywnie wpływające na organizm. Badania pokazują, że częste (dwa razy w tygodniu) spożywanie ciemnej czekolady wiąże się z niższym BMI. Dlaczego tak się dzieje? Otóż niewielka kostka czekolady może zaspokoić ochotę na słodycze, nie rujnując bilansu kalorycznego. Osoby, które często jedzą niewielkie ilości gorzkiej czekolady, są w lepszym nastroju i częściej się ruszają, a także jedzą więcej owoców i warzyw, a mniej tłuszczów nasyconych.

 

6. Papryka

Papryka, szczególnie zielona, zawiera mnóstwo witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Badania wykazały, że u osób z niedoborami witaminy C tłuszcz bardziej się odkłada, wybieranie produktów bogatych w tę witaminę może więc pomóc organizmowi w utracie wagi. W dodatku witamina C wspomaga przyswajanie żelaza w organizmie, więc papryka gotowana z wołowiną lub szpinakiem to naprawdę solidne połączenie. Co więcej, okazuje się, że papryczki chili wpływają na przyspieszenie wysłania do mózgu informacji o uczuciu pełności i podpowiadającej organizmowi, że zjadł już dosyć – bardzo przydatne, jeśli zależy ci na tym, żeby stracić na wadze. Kolory, chrupanie i mnogość możliwości – od słodyczy do smaków lekko ziemistych i ostrych – pozwalają na wybór papryki najlepiej odpowiadającej indywidualnym preferencjom smakowym.

 

7. Jabłka

Jabłka zwykle zawierają około 100 kalorii, co czyni z nich doskonałą przekąskę lub posiłek przed treningiem. Ten łatwy w transporcie owoc można praktycznie zjeść w biegu, dostarczając organizmowi mnóstwa składników odżywczych niezależnie od pory roku. Jabłko komponuje się też dobrze z polędwicą wieprzową lub sałatkami, doskonale smakuje również pieczone – to świetny deser. Polifenole zawarte w jabłkach mają wpływ na układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko udaru, wysokiego cholesterolu i chorób układu krążenia.

 

8. Marchewka

Jeśli nie masz zawsze w lodówce kilku marchewek, czas to zmienić. To korzenne warzywo jest pełne składników odżywczych, miej je więc zawsze w pogotowiu do przegryzienia, by zaspokoić głód między posiłkami, zamiast chipsów lub innych wysokokalorycznych przekąsek. Marchewki można użyć też do zagęszczania zup i potrawek zamiast tłuszczu. Korzyści przyniesie ci też wysoka zawartość beta karotenu i błonnika.

 

9. Fasola

Fasola i soczewica to niedoceniane superprodukty. Pełne są błonnika, białka, żelaza i cynku. To obowiązkowy składnik diety, jeśli zależy ci na tym, by stracić na wadze – sprawia, że dłużej czujesz energię i sytość. A na dodatek – to złożone węglowodany – twój organizm będzie więc potrzebował trochę czasu, by zamienić je w energię.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Advertisement

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty