Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
Advertisement

13 produktów wspomagających utratę wagi

Zrzuć wagę

Nie musisz być głodny, by chudnąć. Z tymi 13 produktami pełnymi błonnika i białka zaczniesz spalać tłuszcz i będziesz się czuł najedzony do syta!

Tagi: dieta , odchudzanie , dieta po 40 , dieta dla mężczyzn , dieta mężczyzny , dieta dla mężczyzny , dieta dla faceta , dieta odchudzająca , dieta dla faceta po 40 , dieta po czterdziestce

Zrzuć wagę 13 produktów wspomagających utratę wagi

Niezależnie od tego, czy próbujesz stracić na wadze znacznie, czy chcesz tylko zrzucić kilka kilo, rezygnacja z tłuszczu jest naprawdę trudna. Niskokaloryczne diety są nierozsądne – mogą doprowadzić do tego, że cały czas będziesz głodny, a przez to sfrustrowany i bardziej podatny na wszelkie pokusy. Dlatego specjaliści od żywienia zachęcają odchudzających się do jedzenia produktów dobrej jakości, bogatych w składniki odżywcze – przynoszą one korzyści, które wyrównują lub nawet przewyższają ich wartość kaloryczną.

Advertisement

Po pierwsze, produkty pełne błonnika są świetne, by się nasycić i opanować głód, a do tego utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Sprzyjają też zdrowiu układu pokarmowego. Owoce i warzywa mają dużo błonnika i wody, co sprawia, że są ciężkie (a twój żołądek to czuje), w ten sposób sycąc cię na dłużej niewielką liczbą kalorii.

Decydując się z kolei na roślinne produkty, które zawierają dużo białka, uzyskasz sycącą przekąskę, która podkręci twój metabolizm, przynosząc satysfakcję i pozwalając spalić trochę kalorii podczas przeżuwania.

Dodaj więc te produkty do swojej diety, jeśli chcesz stracić na wadze. Co najlepsze – wcale nie poczujesz się, jakbyś był na diecie.

 

1. Quinoa

Quinoa to niezwykłe pełne ziarno – zawiera mnóstwo białka (około 7g na porcję) i błonnika (6g). Błonnik wiąże się z tłuszczem i cholesterolem, pomagając twojemu organizmowi wchłonąć ich nieco mniej. To tradycyjne ziarno zawiera również osiem ważnych aminokwasów oraz witaminy i minerały, takie jak magnez, wapń, fosfor, żelazo i B12 – a wszystko to jest niezbędne do utrzymania wysokiego poziomu energii. Quinoa świetnie smakuje solo lub wymieszana z surowymi warzywami w sałatce, na zimno lub na ciepło. To węglowodany o wysokiej jakości, z niewielkim indeksem glikemicznym, pozwolą ci więc uniknąć nagłych wzrostów i spadków poziomu cukru we krwi.

 

2. Grzyby

„Mięsny” posmak i faktura grzybów sprawiają, że to świetny dodatek do dań z mięsa, takich jak hamburgery, pieczeń czy klopsy. Dobrze znoszą gotowanie, mogą więc służyć za substytut wołowiny weganom i wegetarianom. Badania wykazały, że dodawanie grzybów do mięsa raz dziennie może przynieść istotną utratę wagi – w ten sposób spożywa się mniej tłuszczu i przyjmuje mniej kalorii. Dodają smaku, sprawiają, że potrawy są bardziej wilgotne i dostarczają dodatkowego błonnika, „powiększając” potrawy, czyniąc je ekonomiczniejszymi, mniej kalorycznymi i bardziej sycącymi.

 

3. Owoce jagodowe

Jagody, jeżyny, truskawki (i inne owoce jagodowe) skutecznie pomagają tracić na wadze – mają względnie mało kalorii, za to mnóstwo składników odżywczych i mogą dodać mnóstwo smaku daniom, które bez nich nie są zbyt atrakcyjne. Pełne błonnika i antyoksydantów, te małe owocki smakują świetnie jako dodatek do płatków, jogurtów, smoothie, sałatek lub po prostu jako przekąska. Owoce mają kiepską opinię ze względu na naturalną zawartość cukru, ale tak naprawdę pomagają przełamać monotonię diety. Zaspokajają ochotę na cukier, nie niszcząc postępów, które udało ci się osiągnąć – są sycące i skutecznie ograniczają ogólną ilość przyswajanych przez ciebie kalorii, spowalniając trawienie i wchłanianie fruktozy.

 

4. Szpinak

Zielone warzywa, takie jak szpinak, zawierają niewiele kalorii, możesz je więc jeść garściami, przyjmując wiele różnych składników odżywczych (witaminy A, K, C, E, miedź, mangan, żelazo, wapń i inne). Szpinak to niesamowicie złożone warzywo, które wspomaga utratę wagi. Ekstrakt ze szpinaku zawierający membrany zielonych liści, zwane tylakoidami, pozwala przyspieszyć chudnięcie o 43% i ogranicza uczucie głodu nawet o 95%. Ekstrakt zwiększa też produkcję hormonu sytości, który pozwala opanować głód i sprzyja zdrowszym nawykom żywieniowym.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty