Wypłukiwanie magnezu w przypadku nadmiernego spożycia kawy jest zjawiskiem powszechnym i groźnym, a jego efekty w postaci skurczów mięśni, są dokuczliwe i bolesne. Jeśli więc szukasz alternatywy dla hektolitrów wypijanej codziennie kawy – spróbuj yerba mate.
Właściwości yerba mate
Yerba mate ma dużo właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawiera kompleks witamin z grupy B, które zdecydowanie poprawiają pracę mięśni i pomagają zachować nie tylko zdrowe ciało, ale także skórę i włosy. Ponadto yerba pobudza układ odpornościowy, wspomagając na przykład leczenie alergii. Duża zawartość potasu i magnezu w yerba poprawia pracę serca i układu krążenia. Jest także doskonałym antyoksydantem, a jej właściwości anty-rakotwórcze są porównywalne do zielonej i białej herbaty.
Usuwa przy tym z organizmu metale ciężkie i toksyny, obniża poziom cholesterolu we krwi i stabilizuje ciśnienie tętnicze. Powszechnie stosuje się ją także jako środek wspomagający odchudzanie.
Kubek do yerba mate
Najpopularniejszym kubkiem do picia yerba mate jest tykwa, czyli łupina dojrzałej tykwy pospolitej, odpowiednio przygotowana, czasami okuta od góry i od dołu, czasami ręcznie malowana, rzeźbiona, obciągnięta skórą – ale to wciąż ta sama tykwa; tykwa pospolita Lagenaria siceraria, zwana także tykwą afrykańską. To bliska krewniaczka naszej dyni, hodowana jako roślina płożąca lub pnąca (pnącze) przy płotach, podpórkach, pergolach i altanach.
Dla bardziej wymagających – polecam naczynie do picia yerba z palo santo, czyli świętego drzewa, dzięki któremu napar wzbogaci się o dodatkowe aromaty pochodzące z żywicy tej rośliny.
Bombilla
Bombilla to specjalna metalowa „słomka”, odpowiednio wygięta i zakończona z jednej strony sitkiem, a z drugiej ozdobiona pierścieniami chłodzącymi jest niezbędnym narzędziem do picia yerba mate. O ile można yerbę przyrządzić w kubku porcelanowym, o tyle wypić się jej bezpośrednio po prostu nie da. Najlepiej, aby około połowy naczynia stanowił susz ostrokrzewu, więc napar przypomina raczej jesienne błoto niż orzeźwiający napój.
Po czwarte: słodzić czy nie?
Czy można slodzić yerbę? Najbardziej ortodoksyjni, żeby nie powiedzieć – najbardziej twardzi – mateiści piją aromatyczny napar bez żadnego słodzenia. Ale warto zwrócić uwagę, że w ojczyźnie yerby mate, czyli w Argentynie, pija się ją prawie zawsze słodzoną. W Polsce, nie wiedzieć czemu, słodzenie yerba mate uważane jest za mało „profesjonalne”. Jeśli jednak zdecydujesz się na słodzenie – wybierz cukier z trzciny cukrowej. Ten rafinowany, z buraków, do szlachetnego smaku yerby ma się nijak i prawie zawsze psuje go w sposób trudny do zaakceptowania.
Maciej Ślużyński
Poznaj naturalne afrodyzkaki ❯
Komentarze (6) / skomentuj / zobacz wszystkie
Skąd to twierdzenie że tylko cukier z trzciny cukrowej a nie z buraka? Przecież to jest to samo. Jedno i drugie jest szkodliwe. Jak już to zamiennik cukru!!!
02.08.2022 20:26
Bo Ci kubki smakowe wygniły
19.06.2019 18:01
Już dawno zastąpiłem kawę yerba mate - czuję się po niej znacznie lepiej! Do niedawna moim ulubionym produktem była yerba marki Rosamonte. Ostatnio odkryłem paragwajską Guarani i muszę przyznać, że nie spotkałem się jeszcze z tak niezwykłą głębią smakową pośród naparów z ostrokrzewu! Mi najbardziej odpowiada wersja Tradicional czyli z patyczkami i pyłem, ale dla miłośników kombinacji są też wersje smakowe. Póki co najtaniej można ją dostać na www.poyerbani.pl
17.09.2018 14:41
Jak dla mnie yerba mate okazała się strzałem w dziesiątkę, na początku byłem nieco sceptyczny, ale teraz nie zamieniłbym jej na nic innego. Jest zdrowa, daje potężnego kopa i energię do działania. Polecam danie jej szansy
14.09.2017 08:44
Skąd to przekonanie, że kawa wypłukuje magnez?? Z rzetelnie przeprowadzonych badań naukowych? Z obserwacji pacjentów z hipomagnezemią ? Pewnie z reklam suplementów magnezu bo wielu producentów chcąc sprzedać swój produkt serwuje nam takie bzdury !
21.03.2016 10:20
Nie wiem skad popularnosc Yerba Mate - dla mnie to nie ma smaku.
13.06.2011 11:50