Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Zupa z sandacza z rukolą i pomidorami

Męska kuchnia

Męska kuchnia Zupa z sandacza z rukolą i pomidorami

Łatwy bulion z sandacza z kawałkami ryby, rukolą i świeżymi pomidorami. To moja propozycja nieco oszczędnościowego bulionu, przygotowanego z jednej, ale za to sporej wielkości ryby.

Tagi: charakter

Męska kuchnia Zupa z sandacza z rukolą i pomidorami

Oczywiście, do przygotowania bulionu można użyć dowolnej ilości rybnych resztek czy nawet małych rybek, ale na dwie osoby jeden duży sandacz w zupełności wystarczy. Rukolę można zastąpić na przykład szpinakiem, ale warto ją wypróbować, ponieważ ma ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

  • 1 duży sandacz
  • ok. 50-70 g rukoli
  • 2 pomidory
  • marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • przyprawa Khmeli-Suneli

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletuj sandacza.
     
  2. Wszystkie pozostałe części ryby, tj. ogon, kręgosłup z resztkami mięsa i głowę (usuń skrzela) wrzuć do garnka. Usuń skórę z filetów i wrzuć do garnka, a filety odłóż.
     
  3. Dodaj do garnka obraną z łupin cebulę, pokrojoną na ćwiartki, pokrojone w duże kawałki łodygi selera naciowego, kawałki marchewki, ząbki czosnku w całości, liście laurowe i ziele angielskie.
     
  4. Wlej 1,5 – 1,7 litra wody, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 40 minut, co jakiś czas zbierając szumowiny z powierzchni bulionu.
     
  5. W tym czasie grubo posiekaj umytą rukolę, obierz pomidory ze skóry i pokrój je na kawałki.
     
  6. Łyżką cedzakową wyłów kawałki ryby i warzywa i przelej bulion przez sito o drobnych oczkach, tak by pozbyć się drobnych ości i ewentualnych łusek.
     
  7. Dodaj rukolę i Khmeli-Suneli i gotuj kilka minut, aż rukola zacznie mięknąć. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i/lub przyprawą Khmeli-Suneli.
     
  8. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (kawałki pomidorów nie mogą się rozpaść).
  9. W tym czasie pokrój filety na dość duże kawałki.
     
  10. Zdejmij garnek z ognia, wrzuć do niego kawałki ryby i odczekaj chwilę. Ryba ugotuje się pod wpływem samego ciepła zupy, a jej kawałki się nie rozpadną.

Smacznego!

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Przepis przygotowany przez serwis

 

Zobacz inne propozycje
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty