Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
Skład i postać: Maxigra Go 25 mg. Każda tabletka do rozgryzania i żucia zawiera 25 mg syldenafilu tworzącego się in situ z 35,12 mg syldenafilu cytrynianu. Substancje pomocnicze o znanym działaniu: każda tabletka zawiera 2,15 mg aspartamu (E951) i 70,4575 mg laktozy jednowodnej. Wskazania: Produkt leczniczy Maxigra Go jest wskazany do stosowania u dorosłych mężczyzn z zaburzeniami erekcji, czyli niezdolnością uzyskania lub utrzymania erekcji prącia wystarczającej do odbycia stosunku płciowego. W celu skutecznego działania produktu leczniczego Maxigra Go niezbędna jest stymulacja seksualna. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Ze względu na wpływ syldenafilu na przemiany metaboliczne, w których biorą udział tlenek azotu i cykliczny guanozynomonofosforan (cGMP) nasila on hipotensyjne działanie azotanów. Przeciwwskazane jest zatem równoczesne stosowanie syldenafilu z lekami uwalniającymi tlenek azotu (takimi jak azotyn amylu) lub azotanami w jakiejkolwiek postaci. Jednoczesne stosowanie inhibitorów PDE5, w tym syldenafilu, i leków pobudzających cyklazę guanylową, takich jak riocyguat, jest przeciwwskazane, ponieważ może prowadzić do objawowego niedociśnienia tętniczego. Produktów leczniczych przeznaczonych do terapii zaburzeń erekcji, w tym syldenafilu nie należy stosować u mężczyzn, u których aktywność seksualna nie jest wskazana (np. pacjenci z ciężkimi chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak niestabilna dławica piersiowa lub ciężka niewydolność serca). Produkt leczniczy Maxigra Go jest przeciwwskazany u pacjentów, którzy utracili wzrok w jednym oku w wyniku niezwiązanej z zapaleniem tętnic przedniej niedokrwiennej neuropatii nerwu wzrokowego (ang. non-arteritic anterior ischaemic optic neuropathy, NAION) niezależnie od tego, czy miało to związek, czy nie miało związku z wcześniejszą ekspozycją na inhibitor PDE5. Nie badano bezpieczeństwa stosowania syldenafilu w następujących grupach pacjentów: pacjentów z ciężką niewydolnością wątroby, hipotonią (ciśnienie krwi < 90/50 mm Hg), po niedawno przebytym udarze lub zawale mięśnia sercowego oraz ze stwierdzonymi dziedzicznymi zmianami degeneracyjnymi siatkówki, takimi jak retinitis pigmentosa (niewielka część tych pacjentów ma genetycznie uwarunkowane nieprawidłowości fosfodiesterazy siatkówki). Stosowanie syldenafilu u tych pacjentów jest przeciwwskazane. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Farmaceutyczne Polpharma S.A. Dodatkowych informacji o leku udziela: Polpharma Biuro Handlowe Sp. z o.o., ul. Bobrowiecka 6, 00-728 Warszawa, tel. +48 22 364 61 00; fax. +48 22 364 61 02. www.polpharma.pl. ChPL: 10.10.2016 r.

Zupa z sandacza z rukolą i pomidorami

Męska kuchnia

Męska kuchnia Zupa z sandacza z rukolą i pomidorami

Łatwy bulion z sandacza z kawałkami ryby, rukolą i świeżymi pomidorami. To moja propozycja nieco oszczędnościowego bulionu, przygotowanego z jednej, ale za to sporej wielkości ryby.

Tagi: charakter

Męska kuchnia Zupa z sandacza z rukolą i pomidorami

Oczywiście, do przygotowania bulionu można użyć dowolnej ilości rybnych resztek czy nawet małych rybek, ale na dwie osoby jeden duży sandacz w zupełności wystarczy. Rukolę można zastąpić na przykład szpinakiem, ale warto ją wypróbować, ponieważ ma ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

  • 1 duży sandacz
  • ok. 50-70 g rukoli
  • 2 pomidory
  • marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • przyprawa Khmeli-Suneli

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletuj sandacza.
     
  2. Wszystkie pozostałe części ryby, tj. ogon, kręgosłup z resztkami mięsa i głowę (usuń skrzela) wrzuć do garnka. Usuń skórę z filetów i wrzuć do garnka, a filety odłóż.
     
  3. Dodaj do garnka obraną z łupin cebulę, pokrojoną na ćwiartki, pokrojone w duże kawałki łodygi selera naciowego, kawałki marchewki, ząbki czosnku w całości, liście laurowe i ziele angielskie.
     
  4. Wlej 1,5 – 1,7 litra wody, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 40 minut, co jakiś czas zbierając szumowiny z powierzchni bulionu.
     
  5. W tym czasie grubo posiekaj umytą rukolę, obierz pomidory ze skóry i pokrój je na kawałki.
     
  6. Łyżką cedzakową wyłów kawałki ryby i warzywa i przelej bulion przez sito o drobnych oczkach, tak by pozbyć się drobnych ości i ewentualnych łusek.
     
  7. Dodaj rukolę i Khmeli-Suneli i gotuj kilka minut, aż rukola zacznie mięknąć. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i/lub przyprawą Khmeli-Suneli.
     
  8. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (kawałki pomidorów nie mogą się rozpaść).
  9. W tym czasie pokrój filety na dość duże kawałki.
     
  10. Zdejmij garnek z ognia, wrzuć do niego kawałki ryby i odczekaj chwilę. Ryba ugotuje się pod wpływem samego ciepła zupy, a jej kawałki się nie rozpadną.

Smacznego!

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Przepis przygotowany przez serwis

 

Zobacz inne propozycje
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty