Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Szybki eksperyment z bobem

Męska kuchnia

Męska kuchnia Szybki eksperyment z bobem

To naturalne lekarstwo, z wysoką zawartością białka, potasu oraz błonnika. A co najważniejsze – bardzo smakowite. Najczęściej ograniczamy się tylko do gotowania go w wodzie z koprem. Teraz proponuję więc szybki eksperyment i przygotowanie kremu z bobu.

Tagi: przepis , dania dla facetów , męska kuchnia , szybkie dania , bób , zupy

Męska kuchnia Szybki eksperyment z bobem

Składniki:

  • 600 g bobu (może być mrożony)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki śmietany (18%)
  • pęczek natki kolendry
  • sól, pieprz
  • śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć bób do wrzącej wody z odrobiną cukru i gotuj go około 15 minut, sprawdzając jego miękkość. Ważne, aby bobu nie rozgotować, bo wówczas trudno pozbawia się go łupinek, a musisz to zrobić po ostudzeniu.

  2. Na niezbyt gorącej oliwie podduś posiekany czosnek i dodaj wyłuskany bób. Smaż przez chwilę razem, a następnie dolej do tego bulion jarzynowy i dodaj posiekaną kolendrę. To wszystko zmiksuj na gładką masę.

  3. Następnie dodaj resztę bulionu oraz śmietanę. Dopraw solą, białym pieprzem i zagotuj. Przed podaniem połóż na porcji kleks z niesłodzonej śmietany kremówki.

A jeśli nie masz 40 minut czasu na przygotowanie kremu z bobu, to bób ze skórką usmaż na oliwie, razem z cieniutkimi plasterkami czarnej szynki. Tak podawany bób uwielbiają zwłaszcza Hiszpanie. Z kolei ugotowany bób z łupinami możesz też podać, jak fasolkę szparagową, czyli z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Smacznego!

Paweł Stempowski

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

Podoba Ci się serwis?
Kliknij "Lubię to".

Zamknij
facebook
raporty
Raporty