Z pewnością danie to sprawdzi się w chłodne popołudnia, gdy potrzebujemy rozgrzać się od środka. Dodatkowo nie wymaga wiele pracy, a składniki są bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie. Prosta, ale smaczna kuchnia – taką lubimy wszyscy najbardziej. Koniecznie zapiszcie sobie przepis! Coś czujemy, że będziecie do niego wracać równie często jak my.
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 35 min
Składniki 4 porcje:
- 500 g makaronu (rurki, kolanka lub kokardki)
- 1 cebula
- 200 g ulubionej szynki
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g startego sera cheddar
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie przecedzić go i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC.
-
Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić szynkę i składniki podsmażać ok. 2 minut.
-
Jajko wymieszać ze śmietaną oraz mlekiem. Dołożyć starty cheddar oraz podsmażoną szynkę z cebulą. Całość wymieszać.
- Sos serowo-śmietanowy doprawić solą oraz pieprzem, wylać na makaron i dokładnie wymieszać. Danie zapiekać ok. 35 minut, aż ser się dobrze roztopi, a wierzch zapiekanki zrumieni.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Spaghetti bolognese ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie