Sukces romantycznej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu, które składa się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Zawsze staraj się, aby przepisy były zróżnicowane i z małym twistem, by mogły ją zaskoczyć – kobiety przecież uwielbiają niespodzianki!
Na subtelny początek: Przystawka z burakiem
Burak przekładany z mozzarellą w formie piramidek – pięknie prezentuje się na talerzu i zaostrza nasz apetyt. Proste składniki, ale w tak niebanalnej oprawie sprawią, że szybko poczujecie romantyczną atmosferę. Po pierwszym kęsie ona już będzie wiedziała, że ten wieczór będzie niezapomniany.
Banalny przepis, niecodzienny efekt - tak powinien rozpocząć się wieczór we dwoje.
Przygotowanie: 10 min
Składniki na 2 porcje:
- 2 ugotowane buraki
- 250 g sera mozzarella
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 2-3 łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Buraki pokroić w równej grubości plastry, a następnie równomiernie skropić octem balsamicznym.
-
Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w równej grubości plastry.
-
Na talerzach układać naprzemiennie po 4 plastry buraka i mozzarelli, formując piramidki.
-
Patelnię bez tłuszczu dobrze rozgrzać i wrzucić ziarna słonecznika. Uprażyć na złoty kolor, często mieszając.
- Gotowe piramidki oprószyć solą i pieprzem, po czym posypać prażonym słonecznikiem.
Gwiazda programu: Schab w cydrze z karmelizowanymi jabłkami
Danie główne musi zrobić wrażenie, ale nie może przytłoczyć. Oto znane nam wszystkim smaki w niecodziennym połączeniu. Schab można serwować z ugotowanym ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Zresztą, sam wiesz, co ona lubi najbardziej.
To danie na pewno ją zaskoczy - aromatyczne mięso w cydrze będzie idealne na randkę w domu.
Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie
Składniki na 2 porcje:
- 2 kotlety wieprzowe z kością (o grubości ok. 1,5 cm)
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru
- 200 ml cydru
- sól
Sposób przyrządzenia:
-
Zrobić marynatę: tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki i razem z ziarnami pieprzu oraz szczyptą soli rozgnieść w moździerzu. Dolać oliwę i całość wymieszać.
-
Kotlety umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc.
-
Opłukane jabłka obrać, przeciąć i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w niedużą kostkę.
-
Na patelni rozpuścić masło, po czym wrzucić pokrojone owoce oraz cukier. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, delikatnie je przewrócić – kawałki powinny być przyrumienione i lekko miękkie.
-
Karmelizowane jabłka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zrumienić kotlety – smażyć po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Mięso wyjąć.
-
Na patelnię po smażeniu mięsa wlać cydr. Delikatnie zdrapać drewnianą łopatką to, co zostało na jej dnie. Podgrzewać przez 3-4 minuty, aż alkohol zredukuje się o połowę.
- Do cydru włożyć kotlety z jabłkami i całość jeszcze przez chwilę podgrzewać. Danie można podawać z opiekanymi ziemniakami w tymianku.
Słodkie zakończenie: Krem kataloński
Wspaniałe zwieńczenie wieczoru w prawdziwie hiszpańskim stylu. Krem jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach. Nie spieszcie się. Delektujcie się każdą łyżeczką. Niech ta słodka chwila trwa jak najdłużej! A jeśli stwierdzicie, że macie apetyt na dużo więcej, to deser warto dokończyć już w sypialni.
A wieczór kończymy hiszpańskim akcentem! Na pewno zrobi się bardzo słodko i... gorąco!
Przygotowanie: 25 min + oczekiwanie
Pieczenie: 5-7 min
Składniki na 2 porcje:
- 1 l mleka
- 2 laski wanilii
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Sposób przyrządzenia:
-
Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć. 750 ml mleka przelać do rondelka, wrzucić laski wanilii z miąższem i zagotować. Mleko zdjąć z ognia. Wyjąć laski wanilii.
-
Resztę mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem oraz mąką kukurydzianą. Masę stopniowo wlewać do gorącego mleka, bez przerwy energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
-
Krem gotować przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnie. Następnie przelać go do kokilek. Gdy masa ostygnie, wstawić ją do lodówki na 2 godziny.
- Przed samym podaniem każdą porcję kremu posypać 1 łyżeczką cukru trzcinowego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 5-7 minut, by cukier się skarmelizował. Można udekorować świeżymi owocami.
Więcej pysznych inspiracji na wieczór tylko we dwoje znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
Jeśli chodzi o kolację we dwoje to polecam szaszłyki z krewetek. Potrzebne będzie ok 10-15 krewetek królewskich (znakomite są w Selgrosach), 3 ząbki czosnku, kieliszek wina (białego), olej (dobrze sprawdza się golden drop) i zioła prowansalskie. Najpierw trzeba dokładnie umyć i osuszyć krewetki, ułożyć je w misce i dokładnie skropić białym winem. Do oleju wyciskamy czosnek i zioła prowansalskie, a następnie mieszanką zalewamy krewetki. Zamarynowane krewetki należy nabić na patyczki do szaszłyków i piec na grilu prze ok. 8 minut. Danie świetnie smakuje z sosem chili lub tatarskim. Po takiej kolacji noc na pewno będzie udana ;-)
20.02.2014 11:57