Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Romantyczna kolacja dla niej

Męska kuchnia

Męska kuchnia Romantyczna kolacja dla niej

Romantyczny wieczór z samodzielnie przygotowanym posiłkiem to coś, co na kobiecie zawsze robi wrażenie. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże ci dobrać odpowiednie menu na wieczór we dwoje.

Tagi: przepis , kolacja , walentynki , jadłospis

Męska kuchnia Romantyczna kolacja dla niej

Sukces romantycznej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postaraj się, aby potrawy, które wybierzesz, były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tę okazję. Komponując dania na taki wieczór warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki, np. czekolada, krewetki, TABASCO®, awokado, cynamon i truskawki.

Przykładowe menu autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:

GUACAMOLE – PASTA Z AWOKADO NA OSTRO

Składniki:

  • 4 dojrzałe avocado
  • 2-3 łyżki białego serka naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • sok z połowy limonki
  • TABASCO® Habanero
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.

KACZKA Z POMARAŃCZAMI JABŁKAMI I SOSEM SOJOWYM

Składniki:

  • 1 cała kaczka (wypatroszona)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilaka gałązek rozmarynu
  • kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 - 3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym Kikkoman i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

OGNISTE OWOCE:

Składniki:

  • 100g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • kilka kropel TABASCO®
  • 175g truskawek
  • 175g malin
  • 1 melon, obrany i pokrojony na kawałki
  • 100g jagód
  • 4 łyżki serka Mascarpone

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos TABASCO®. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką Mascarpone.

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO®.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

Oddajfartucha
20 lutego 2014 o 11:57
Odpowiedz

Jeśli chodzi o kolację we dwoje to polecam szaszłyki z krewetek. Potrzebne będzie ok 10-15 krewetek królewskich (znakomite są w Selgrosach), 3 ząbki czosnku, kieliszek wina (białego), olej (dobrze sprawdza się golden drop) i zioła prowansalskie. Najpierw trzeba dokładnie umyć i osuszyć krewetki, ułożyć je w misce i dokładnie skropić białym winem. Do oleju wyciskamy czosnek i zioła prowansalskie, a następnie mieszanką zalewamy krewetki. Zamarynowane krewetki należy nabić na patyczki do szaszłyków i piec na grilu prze ok. 8 minut. Danie świetnie smakuje z sosem chili lub tatarskim. Po takiej kolacji noc na pewno będzie udana ;-)

~Oddajfartucha

20.02.2014 11:57
1

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty