Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Pappardelle z cukinią i szparagami w sosie maślano-cytrynowym

Męska kuchnia

Męska kuchnia Pappardelle z cukinią i szparagami w sosie maślano-cytrynowym

Proste i niezwykle efektowne danie: makaronowe wstążki w wersji wegetariańskiej z cukinią, papryką i świeżymi ziołami. Dzieła dopełnia delikatny sos o lekkim aromacie cytrusowym.

Tagi: makaron , warzywa

Męska kuchnia Pappardelle z cukinią i szparagami w sosie maślano-cytrynowym

Podstawa

  • 200 g makaronu pappardelle

Dodatki

  • 6 zielonych szparagów
  • 100 g masła
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cukinia
  • 1 cytryna
  • 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1/3 pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
     
  2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: umyj wszystkie warzywa i oczyść z niejadalnych części (zwróć uwagę szczególnie na obieranie szparagów).
     
  3. Szparagi ugotuj w osolonej wodzie.
     
  4. Pokrój paprykę w kostkę, a cukinię w talarki.
     
  5. Zioła drobno posiekaj.
     
  6. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć na nie paprykę i podsmażaj przez ok. 3 min., cały czas mieszając.
     
  7. Dodaj na patelnię cukinię, smaż przez ok 1 min, również cały czas mieszając warzywa. Następnie zmniejsz ogień do minimum i czekaj, aż szparagi się ugotują.
     
  8. Gotowe szparagi odcedź, przekrój wszystkie na pół i dodaj na patelnię. Smaż ok. 30 sek.
     
  9. Do przygotowanych warzyw zetrzyj bezpośrednio skórkę z cytryny, najlepiej tworząc z niej długie wąsy.
     
  10. Obraną cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej kilka kropel soku, bezpośrednio na patelnię. Całość delikatnie wymieszaj.
     
  11. Ugotowany makaron odcedź na sicie, włóż do miski lub rozłóż na dwa talerze, polej sosem, równomiernie rozkładając warzywa. Całość posyp posiekanymi ziołami i podawaj.

Gotowe danie udekoruj świeżymi listkami ziół i podawaj z białym wytrawnym winem. Jako urozmaicenie, do siekanych ziół możesz dodać oregano lub bazylię. Możesz też użyć papryki w kilku kolorach – danie będzie jeszcze bardziej kolorowe.

Jak obrać i ugotować szparagi?

W zależności od koloru:
Białym szparagom obetnij końcówki i obierz całość poniżej główki obieraczką do warzyw. Gotuj w wodzie z cukrem, sokiem z cytryny i odrobiną masła przez około 4-5 min.
Zielonych szparagów nie obieraj, odetnij tylko łuski i twarde końcówki. Gotuj ok. 2-3 min.

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

Wołowina grillowana - podana w sposób niecodzienny
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty