Na rynku znajdziesz dziesiątki różnych marek i dziesiątki różnych stylów noży nadających się do każdej czynności w kuchni. Ceny za nóż przyzwoitej jakości wahają się od ok. 100 zł do ceny kolacji dla całej rodziny w restauracji pięciogwiazdkowego hotelu.
Jeśli nie wiesz, czego konkretnie szukasz, wydasz małą fortunę na noże, których tak naprawdę nigdy nie użyjesz. Jeśli wybierzesz prawidłowo, twoje noże staną się najważniejszymi narzędziami, które posiadasz w kuchni i będą służyły ci do końca życia.
1. Potrzebujesz tylko 4 noży
Jeśli wierzyć reklamom telewizyjnym i bełkotowi prezenterów na kanale sprzedaży telewizyjnej, nie można przygotować żadnej wartej uwagi potrawy, jeśli nie zaopatrzysz się w zestaw co najmniej piętnastu różnych noży. W rzeczywistości potrzebujesz jedynie czterech następujących noży, by wykonać w kuchni dowolną czynność:
Duży nóż uniwersalny - inaczej: nóż szefa kuchni
Dobry nóż kuchenny (zazwyczaj ok. 20-25 cm długości i 4 cm szerokości) to najważniejsza rzecz, którą musisz kupić do swej kuchni. Do czego go użyjesz? Do wszystkiego, od siekania i krojenia warzyw po oddzielanie mięsa od kości.
Ile wydać?
Ceny dobrych noży wahają się od ok. 200 zł do... tylu, ile jesteś gotów wydać. Ja używam drobniejszego, ceramicznego noża japońskiego oraz potężnego, niemieckiego noża stalowego.
Nóż do obierania
Nóż do obierania (lekko zakrzywiony, zazwyczaj ok. 10-12 cm długości) to kolejne niezbędne narzędzie, zwłaszcza, jeśli masz do wykonania takie zadania, jak obieranie warzyw i owoców, oddzielanie cząstek cytrusów, lub wybieranie wnętrzności z krewetek.
Ile wydać?
Ja używam niemieckiego noża do obierania, który kosztował mnie 350 zł, lecz tak naprawdę nóż taki może kosztować i 100 zł za naprawdę doskonałe narzędzie.
Tasak albo tzw. Chai Dao (chiński nóż kucharski)
Jest to nóż z dużo szerszym ostrzem (od 18 do 25 cm długości i ok. 10-12 cm szerokości) i przydaje się wówczas, kiedy oddzielasz mięso od kości, lub kroisz chrząstki i nie chcesz uszkodzić swojego ukochanego, drogiego noża kuchennego. Ja korzystam z niego również do obróbki drobiu - dzięki temu oszczędzam pieniądze i kupuję drób w całości, który jest tańszy, niż podzielony.
Ile wydać?
Tu też możesz wydać całą fortunę, lecz ja mój tasak kupiłem od Azjatów na lokalnym bazarze za ok. 50 zł.
Nóż do filetowania
Jest to bardzo ostry, wąski i giętki nóż, z ostrzem długości od ok. 12 do 18 cm, używany do filetowania drobiu i ryb. Jeśli nauczysz się używać tego noża, zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy, gdyż nie będziesz musiał kupować gotowych mniej świeżych i dużo droższych filetów w sklepach.
Ile wydać?
Ja korzystam z noża ze średniej półki, który kosztował mnie ok. 200 zł, ale znajdziesz w sklepach doskonałe noże za mniej, niż 100 zł.
2. Zawsze sprawdź nóż przed kupnem
Zalecam, abyś przed kupnem noża np. przez Internet, udał się do któregoś z lepiej zaopatrzonych sklepów i chwycił wybrany przez siebie nóż do ręki. Sprawdź, jak leży ci w dłoni, jak zbilansowana jest jego waga i czy odpowiada ci ona - jeśli kupisz zbyt ciężki, bądź nieergonomicznie zaprojektowany nóż, dopełni on swojego żywota na dnie najniższej szuflady. Najlepsze sklepy pozwalają nawet klientom sprawdzić, jak dany nóż daje sobie radę w akcji!
3. Osełka jest tak ważna, jak nóż
Za każdym razem, gdy używasz noża, jego ostrze będzie coraz bardziej tępe. Pamiętaj, że łatwiej zrobić sobie krzywdę tępym nożem, niż ostrym, ponieważ tępe ostrza zsuwają się z krojonej powierzchni. Zainwestuj zatem w dobrą osełkę, najlepiej stalową, i korzystaj z niej za każdym razem, gdy będziesz coś kroił.
4. Nie używaj stojaków do noży
Całym swoim jestestwem odradzam korzystanie ze stojaków do noży. Schowki w stojakach są idealnym środowiskiem dla bakterii i pleśni, szczególnie, jeśli nie osuszasz noży dokładnie po umyciu ich. Zdecydowanie lepiej będzie kupić magnetyczny wieszak na noże, bądź specjalny schowek na noże do szuflady - oba kosztują poniżej 100 zł za sztukę.
Aleksander Sienkiewicz
Kuchenny niezbędnik faceta ❯
Komentarze (9) / skomentuj / zobacz wszystkie
Co tam „posmarować”! Ważniejsze, którym z zaprezentowanych noży to pieczywo przekroić? :)
23.10.2018 12:43
Potrzebuję tylko 4 noży, mówisz?
A którym z tych czterech mam sobie posmarować pieczywo masłem?
27.03.2018 22:37
A które są u nich najlepsze szukam opinii ale nie wiem czy kupić ceramiczne czy stalowe?
27.07.2016 10:56
Jak komuś będzie ciekawie, to dobre noże u firmy Arcos , to jest hiszpańska firma. [wpis edytowany przez moderatora z powodu naruszenia regulaminu serwisu]
02.10.2015 13:55
Dobry nóż w kuchni to podstawa. U mnie w ciągłym użyciu jest tylko duży i do filetowania. Ale mam cały zestaw philipiaka. Niezmiernie dla mnie ważne jest to że nie muszę ich ostrzyć.
09.03.2015 15:53
Nieprawda !!!
Najlepsze do ostrzenia są specjalne kamienie do noży .
Cena jest podobna (ok. 200 zł) a rezultat napewno będzie lepszy.
21.01.2015 16:51
dobre noże? to są dopiero do wgrania w konkursie Develey, wystarczy wziąć udział zamiast iść do lidla gdzie za noże pascala i okrasy musisz zapłacić krocie! sami sprawdźcie bo naprawdę warto >> https://www.facebook.com/DeveleyPolska?fref=ts powodzenia :D
11.12.2014 16:03
Nóż do obierania za 350zł ? nożyk kupiony za 2,60zł w markecie sprawdza się znakomicie (mam od ponad 5 lat). Mało tego, jest lepszy od drogich noży pod każdym względem. Co innego, z większymi nożami kuchennymi, tu cena przekłada się na jakość
17.11.2014 10:09
Dobre noże to podstawa w kuchni , ja czasem pichce i wiem co to dobry ostry nóż. Co moge jako facet doradzić - warto szukać w sklepach dla gastronomii, dla restauratoró- tam sprzedają rzeczy wysokiej jakości - ja noże kupiłem w sklepie Tanake , noze victorinox - pierwsza klasa
23.07.2014 14:18