Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Hiszpańskie gazpacho

Męska kuchnia

Męska kuchnia Hiszpańskie gazpacho

Hiszpańska zupa, wywodząca się z regionu słonecznej Andaluzji. Wyjątkowo orzeźwiająca, prosta i smaczna, może stanowić osobny posiłek lub jego część.

Tagi: zupa , chłodnik , pomidory , akcesoria , cel

Męska kuchnia Hiszpańskie gazpacho

Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (jeśli nie masz czasu na jej schłodzenie, możesz dorzucić kostki lodu). Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Do zupy często podaje się umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. cząstki chleba, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki czy orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy.

Nie wiadomo dokładne jak gazpacho zagościło na hiszpańskich stołach. Jedni twierdzą, że stało się to za sprawą Maurów, inni, że pochodzi od Rzymian. Jakkolwiek nie dostało się na tereny półwyspu iberyjskiego, pewne jest, że dziś stanowi nieodzowny element jego tradycyjnej kuchni.

Istnieje wiele rodzajów gazpacho: tradycyjne “gazpacho andaluz” robione głównie z pomidorów, “salmorejo cordobes” – z dodatkiem szynki oraz jaj, “gazpacho tostado” – podawane na ciepło, i wiele innych.

My proponujemy przepis na najbardziej znaną odmianę gazpacho, czyli tę oryginalną, andaluzyjską. Charakteryzuje się ono zawartością dużej ilości pomidorów, które koniecznie muszą być dojrzałe. Aby zupa była gęstsza, tak jak podano w przepisie, możesz dodać do niej ok. 100 g czerstwego chleba ze skórką, wcześniej rozmoczonego w wodzie.

Składniki

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 120 g świeżego ogórka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 100 g czerstwego chleba (opcjonalnie)
  • 60 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 30 ml czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 120 g świeżego ogórka
  • 1 pęczek dymki

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj paprykę, ogórka i pomidory.
     
  2. Przygotuj wszystkie składniki: Papryki przekrój na pół, usuń łodygi i gniazda nasienne, a następnie grubo posiekaj. Obierz ogórek, przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na ćwiartki. Łyżeczką do herbaty usuń pestki. Miąższ grubo pokrój. Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki. Obierz czosnek, przekrój na pół i wykrój z niego korzeń. Z pomidorów wykrój niejadalne części i pokrój w dużą kostkę. Jeśli zamierzasz użyć chleba, namocz go w wodzie.
     
  3. Wrzuć posiekane warzywa (plus ewentualnie odciśnięty chleb) do robota kuchennego lub blendera i utrzyj na gładką masę.
     
  4. Wlej ocet i oliwę i ponownie zmiksuj całość. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
     
  5. Przełóż gazpacho do salaterki, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godz.
     
  6. Tuż przed podaniem umyj i drobno pokrój wszystkie dodatkowe warzywa i przełóż do osobnych miseczek.
     
  7. Rozlej gazpacho do talerzy lub szklanek, a następnie posyp wierzch posiekanymi warzywami lub podaj zupę w czystej wersji, serwując do niej osobno świeże warzywa ułożone w miseczkach do samodzielnego komponowania smaków.
     

Gazpacho możesz ozdabiać listkami świeżych ziół np. natką pietruszki, miętą, etc. Pamiętaj, że większa ilość ziół zmieni smak chłodnika.
Chłodnik najlepiej smakuje podany nie tylko z warzywami, lecz także z czosnkowymi grzankami.

Przed przelaniem zupy do pojedynczych naczyń, możesz wrzucić do nich kilka kostek lodu – w ten sposób gazpacho będzie jeszcze bardziej orzeźwiające.

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

Sałatka z mango i awokado
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty