Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Do zupy często podaje się umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. cząstki chleba, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki lub orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy.
Istnieje wiele rodzajów gazpacho – m.in. tradycyjne i najpopularniejsze na bazie pomidorów gazpacho andaluz, salmorejo cordobes z dodatkiem szynki oraz jaj lub serwowane na ciepło gazpacho tostado.
My proponujemy przepis na najbardziej znaną odmianę gazpacho, czyli tę oryginalną, andaluzyjską. Charakteryzuje się ono zawartością dużej ilości pomidorów, które koniecznie muszą być dojrzałe. Aby zupa była gęstsza, tak jak podano w przepisie, można dodać do niej ok. 100 g czerstwego chleba ze skórką, wcześniej rozmoczonego w wodzie.
Gazpacho można też ozdobić listkami świeżych ziół np. natką pietruszki, miętą. Pamiętać trzeba jednak, że większa ilość ziół zmieni smak chłodnika.
Zupa świetnie smakuje podana nie tylko z warzywami, lecz także z czosnkowymi grzankami. Przed przelaniem chłodnika do miseczek, można wrzucić do nich kilka kostek lodu – w ten sposób gazpacho będzie jeszcze bardziej orzeźwiające.
Czas przygotowania: 30 min + oczekiwanie
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 120 g świeżego ogórka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 100 g czerstwego chleba (opcjonalnie)
- 60 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 30 ml czerwonego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
-
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w ćwiartki. Łyżeczką do herbaty usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
-
Cebulę obrać i razem z papryką oraz pomidorami pokroić na kawałki. Składniki razem z czosnkiem i pieczywem (opcjonalnie) przełożyć do misy blendera. Zmiksować na gładko, po czym wlać oliwę oraz ocet. Ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Gazpacho wstawić do lodówki na co najmniej 4 godzin.
-
Schłodzone gazpacho przelać do miseczek lub szklanek. Wierzch można posypać posiekanymi kolorowymi paprykami i ogórkiem zielonym.
Przepis przygotowany we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Sałatka z mango i awokado ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie