Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Krupnik na golonce

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Takich dań jako mężczyźni czasami potrzebujemy! Gęstej, treściwej zupy na solidnym kawałku mięsa, która nasyci nawet największy głód. Oto przepis wyciągnięty ze starego zeszytu... dziadka. Tak! Tak! Jak się okazuje, nie tylko babcie miały swoje popisowe dania.

Tagi: danie

Krupnik na golonce
Gęsta i sycąca zupa na golonce. Hit męskiej kuchni!

Co dom, to inny przepis na krupnik. Zupa ta może mieć zupełnie inne oblicze w zależności od tego, jakiego mięsa użyjemy. Pewne jest jedno. Wywar musi być bardzo esencjonalny, a to oznacza, że mięsa nie powinniśmy żałować. Krupnik na golonce wychodzi zazwyczaj dość kleisty i gęsty, dlatego często zastępuje od razu drugie danie. Jednak amatorzy nieco lżejszych potraw mogą przygotować zupę na skrzydełkach, indyku albo cielęcym mostku.

 

Przygotowanie: 2 godz. 40 min

 

Składniki 6 porcji:

  • 2 golonki wieprzowe (po ok. 800 g)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
  • 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Golonki starannie opłukać, po czym przełożyć do garnka i zalać wodą (tylko do poziomu, by mięso było przykryte). Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 łyżkę soli. Gotować po przykryciem ok. 2 godzin na małym ogniu do miękkości golonek.
     
  2. Golonki wyjąć z wody, po czym oddzielić mięso od skóry i kości. Pokroić na mniejsze kawałki.
     
  3. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jęczmienną starannie opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
     
  4. Wywar z gotowania golonek przecedzić. Powinniśmy otrzymać 2,5 l bulionu – jeśli jest go za mało, należy dolać wrzątku.
     
  5. Do wywaru wrzucić kaszę oraz pokrojone ziemniaki. Składniki gotować ok. 15 minut. Następnie dorzucić wszystkie starte na tarce warzywa i całość podgrzewać przez kolejne 10 minut.
     
  6. Do zupy dodać pokrojone mięso z golonek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu wsypać drobno posiekany koperek.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Zrób sobie chili!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (2) / skomentuj / zobacz wszystkie

cz
20 listopada 2016 o 13:16
Odpowiedz

Jeżeli naprawdę chce się wydobyć z goloneczki pełnię smaku, to trzeba do podanego przepisu dodać WARZYWA. Dokładnie tak, jak do rosołu.

~cz

20.11.2016 13:16
Jędras
20 listopada 2016 o 10:14
Odpowiedz

Bardzo skraca czas gotowania / do ok 1 godz / używanie szybkowaru lub szybkowara..:)

~Jędras

20.11.2016 10:14
1