Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Cukinie zapiekane z serem i szynką prosciutto

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Gdybym został zamknięty w celi śmierci z prawem wyboru ostatniego posiłku, prawdopodobnie poprosiłbym właśnie o te pieczone cukinie. Rzecz jasna, tylko pod warunkiem, że mógłbym przyrządzić je sobie samodzielnie.

Tagi: danie

Cukinie zapiekane z serem i szynką prosciutto
Połówki cukinii wypełnione suszonymi pomidorami i dojrzewającą szynką włoską.

To danie jest po prostu wspaniałe! Pod żadnym pozorem nie zastępuj prosciutto innym rodzajem szynki. Tłuszcz, który wytopi się z prosciutto, nada cukiniom niepowtarzalnego smaku i aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób. Do tego dochodzi oliwa po suszonych pomidorach i same posiekane pomidory – mieszanka idealna. Użyj miękkiego sera, który łatwo się rozpuszcza. Cukinie pozostaną soczyste, miękkie i aromatyczne. Za każdym razem żałuję, że przygotowałem ich za mało.

 

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 45 min
 

Składniki na 6 sztuk:

  • 3 cukinie
  • 8-10 plasterków prosciutto
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów
  • 125 g startego sera żółtego
  • 1 mały pęczek świeżej pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • pieprz
  • szczyptaj wędzonej papryki
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Cukinie opłukać i osuszyć, po czym przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne.
     

  2. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i oprószyć pieprzem. 
     
  3. Szynkę pokroić na niewielkie kawałki. Pomidory osączyć z zalewy i pociąć. Papryczkę chili przepołowić, usunąć gniazdo nasienne, po czym razem z natką pietruszki posiekać. 
     
  4. Wszystkie pokrojone składniki połączyć ze sobą. Następnie wlać 3-4 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów oraz wsypać wędzoną paprykę. Całość dokładnie wymieszać.
     
  5. Cukinie wypełnić przygotowanym farszem, po czym wierzch posypać startym serem żółtym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.
     
  6. Upieczone cukinie przed podaniem skropić odrobiną oliwy z olwiek.

 

Przepis przygotowany przez serwis
Facet i kuchnia

 

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie