Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Problemy z koncentracją. Najlepsze i najgorsze produkty dla twojego mózgu.

Klinika ciała i ducha
|
10.07.2023

Twoja dieta ma wpływ nie tylko na to, jak wyglądasz. To, co jesz, może zwiększać sprawność twojego umysłu lub ją ograniczać – a kto lubi czuć się głupszy? Sprawdź, jakie produkty są dobre na problemy z koncentracją i poprawę pamięci.

Tagi: dieta po 40

problemy z koncentracją
Na lepszą pamięć: najlepsze i najgorsze produkty dla twojego mózgu.

Każdy zna przynajmniej jedną szalenie błyskotliwą osobę, która olśniewa intelektem przez 24 godziny na dobę. Jakby wcale się nie męczyła. Nigdy. To cholernie irytujące. Ale, szczerze mówiąc, przecież wszyscy chcielibyśmy tacy być. Dlaczego? Takie osoby radzą sobie ze swoją listą zadań właściwie od ręki i odnoszą sukcesy będące poza zasięgiem „zwykłych śmiertelników”. Jakby ich mózgi były znacznie silniejsze od naszych. W pewnym sensie pewnie tak jest. Nie chodzi tu jednak o nadludzkie umiejętności. Oczywiście, geny również mają znaczenie, ale najistotniejszym czynnikiem jest tu właściwa dieta.

Brak koncentracji vs. nasi intelektualni Supermeni

Nasi intelektualni Supermeni dostarczają swoim mózgom paliwa pozwalającego na osiągnięcie wybitnych rezultatów dzięki najlepszym rzeczom, które ma do zaoferowania matka natura. Co więcej – trzymają się z daleka od spożywczych śmieci, które spowalniają pracę umysłu.

By zwiększyć sprawność swojego mózgu i żyć dłużej i produktywniej, wybieraj odpowiednie produkty i unikaj tych szkodliwych. Poniżej znajdziesz ich listę.

Dieta poprawiająca pamięć

Włącz te superprodukty do codziennej diety, by twój umysł pracował sprawnie, bez zaćmień i kłopotów z pamięcią (Czy może mi pan przypomnieć, jak się pan nazywa?), nawet kiedy twoją skroń ozdobi siwizna.

1. Na pamięć: herbata z rumianku

W zimie twoje krążenie może być nieco zachwiane ze względu na zmniejszoną dawkę naturalnego światła. Sprawia to, że w nocy trudniej zasnąć, a w dzień – trudniej pozostać skupionym. Badania wykazują, że herbata z rumianku nie tylko pozwala spokojnie spać, ale poprawia także poznawcze funkcjonowanie umysłu w ciągu dnia.

2. Na pamięć: czarna fasola

Jest nie tylko doskonałym i niedrogim źródłem białka – czarna fasola (i fasola w ogóle) zawiera także magnez i kwas foliowy. Badacze odkryli, że magnez – przynajmniej u zwierząt – może ograniczyć niektóre destrukcyjne skutki choroby Alzheimera. I, jak głosi mądrość ludowa, fasola jest również dobra dla serca, krążenia i mózgu.

3. Na pamięć: całe jajka

Osoby starsze, którym brakuje witaminy D, szybciej doświadczają spadku umysłowej formy niż te, u których poziom tej witaminy utrzymuje się w normie. Dobra wiadomość jest taka, że przyjęcie dziennej dawki witaminy D jest tak łatwe, jak rozbicie kilku jajek. Trzy duże jajka – te, które wystarczą do przyrządzenia porannego omletu – zaspokoją 33% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Koniecznie zjedz żółtko – to właśnie tam kryją się wszystkie chroniące mózg składniki!

4. Na pamięć: masło migdałowe

Włączenie do diety masła migdałowego może zwiększyć twoje szanse na poradzenie sobie ze związanymi z wiekiem trudnościami z pamięcią. Migdały zawierają mnóstwo witaminy E, która ogranicza ryzyko wystąpienia trudności poznawczych. Jak wskazują niektóre badania, ten składnik odżywczy może też spowolnić rozwijanie się niektórych objawów choroby Alzheimera. Jeśli chcesz coś przekąsić – rozsmaruj łyżeczkę masła migdałowego na kawałku selera. Możesz też dodać je do owsianki.

5. Na pamięć: awokado

Dodatkowy tłuszcz na brzuchu nie tylko nadwyręża twój kręgosłup i zdrowie – niestety, obciąża także mózg. Odkładający się na brzuchu tłuszcz powoduje tworzenie się osadów w naczyniach krwionośnych. Zatyka także te odpowiadające za dostarczanie krwi do mózgu. Jak na ironię, tłuszcz najlepiej zwalczać tłuszczem. Awokado na przykład pełne są oczyszczających arterie, sycących, zdrowych tłuszczów.

6. Na pamięć: dorsz

Kwasy DHA – rodzaj kwasów tłuszczowych omega-3 znajdujących się w tłustych rybach morskich, takich jak okoń, dorsz, mintaj, ale także łosoś i tuńczyk – mogą poprawić pamięć i skrócić czas potrzebny na przypomnienie sobie czegoś.

7. Na pamięć: brokuły

Jeśli ciągle zdarza ci się zapominać imię osoby, z którą przed chwilą rozmawiałeś, a Już o tym rozmawialiśmy to typowy początek konwersacji w twoim domu, koniecznie idź do sklepu po brokuły. Warzywo to zawiera mnóstwo witaminy K, która poprawia werbalną pamięć krótkotrwałą, odpowiadającą za twoją zdolność do przyjmowania i zapamiętywania słownych informacji.

8. Na pamięć: pomidory

Czerwone i pomarańczowe warzywa to doskonałe źródła karotenoidów, które długofalowo poprawiają zdolności poznawcze i pamięć. Najsilniejszym z tych związków jest likopen, występujący w dużych stężeniach w skórce pomidorów. Likopen chroni także przed stanami zapalnymi przyczyniającymi się do depresji, więc włączenie go do codziennej diety może pozytywnie wpłynąć na twój nastrój. Najwięcej likopenu znajduje się w przetworach z pomidorów (koncentraty pomidorowe, ketchupy, soki, sosy i przeciery), ponieważ jest uwalniany podczas rozdrabniania i obróbki cieplnej.

9. Na pamięć: borówki

Gotów na poszerzenie horyzontów? Udowodniono, że flawonoidy zawarte w borówkach poprawiają pamięć przestrzenną u szczurów. Zawarte w nich antyoksydanty łagodzą stany zapalne, które mogą być przyczyną długotrwałych problemów z mózgiem i pamięcią, więc koniecznie dodaj garść borówek do owsianki i zamroź kilka porcji na zapas, by w zimie móc cieszyć się borówkowym smoothie.

10. Na pamięć: buraki

Buraki są nie do pobicia – zawierają betainy wspomagające produkcję serotoniny (stabilizującej nastrój) w mózgu. Zawierają także mnóstwo kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na równowagę emocjonalną i psychiczne samopoczucie.

11. Na pamięć: zielona herbata

Pij, pij. Badania wykazały, że osoby, które piły zieloną herbatę przed testem zdolności poznawczych osiągnęły znacznie lepsze wyniki niż te, które wypiły wyłącznie placebo. Badacze, którzy obserwowali funkcjonowanie mózgów badanych osób twierdzą, że zielona herbata pomagała poprawić plastyczność ich umysłów, wpływając na zdolność szybkiego uczenia się. Mocna rzecz, prawda?

A teraz to, co najgorsze

Istnieją także produkty spożywcze, które mogą przyczynić się do pogorszenia umysłowej sprawności – naprawdę! By chronić delikatne dendryty i zachować młody, bystry umysł na całe życie, zrezygnuj z tych głupich i głupszych produktów spożywczych. Najlepiej od razu.

1. Maślany popcorn z mikrofalówki

Jeśli myślałeś, że to film, który oglądasz, jest przerażający, chyba nie przyjrzałeś się jeszcze dobrze swojemu popcornowi. Przygotowywany samodzielnie, bez oleju, popcorn zawiera sycący błonnik i pełne ziarna, które uwielbiamy. Jednak gotowy maślany popcorn do mikrofalówki to zupełnie inna sprawa. Zawiera szkodliwe dla serca tłuszcze trans, w dodatku wiele z nich przygotowuje się także z użyciem diacetylu (DA), związku chemicznego, który rozbija warstwę komórek chroniącą jeden z naszych najcenniejszych organów – mózg. To dopiero przerażające.

2. Muffiny i ciasta ze sklepu

Badania przeprowadzone w Stanach wykazały, że myszy karmione składnikami zawartymi w typowych muffinach wykazywały objawy syndromu odstawienia i były bardziej podatne na sytuacje stresowe po tym, jak przeszły na zdrowszą dietę. Dodatkowo wiele z tego typu babeczek zawiera także mnóstwo oleju sojowego, który sprawia, że rozrastamy się w pasie, syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczów trans – składników, które osłabiają funkcjonowanie mózgu i niszczą pamięć. Nie trzeba chyba dodawać, że zwykle w parze z muffinem idzie polewa. Typowy muffin jagodowy ma prawie 400 kalorii i zawiera jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Fuj!

3. Dietetyczne napoje gazowane

Badanie na zwierzętach wykazało, że aspartam, sztuczny słodzik często wykorzystywany w napojach bez cukru, może negatywnie wpływać na pamięć i utrudniać koncentrację. Warto zamienić ulubiony napój typu light na wodę gazowaną lub mineralną, nawet jeśli nie mają słodkiego smaku, na który naszła cię ochota.

4. Tuńczyk

Dietetycy zalecają jedzenie tłustych ryb morskich co najmniej dwa razy w tygodniu. Trzymaj się tego zalecenia, a wyświadczysz przysługę swojemu sercu i mózgowi. Jeśli jednak przesadzisz z tuńczykiem, możesz bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc. Dlaczego? Niektóre rodzaje tuńczyka zawierają dużo rtęci, a spożywanie zbyt dużych jej ilości może zaburzać funkcjonowanie poznawcze. By być bezpiecznym, włącz do swojej diety inne ryby, takie jak dorsz, dziki łosoś i pstrąg, które wspomagają pracę mózgu, nie narażając cię na skutki nadmiernego spożycia rtęci.

5. Sos sojowy

Odrobina sosu do sushi może wydawać się zupełnie nieistotna, ale jego jedna łyżeczka zawiera prawie 40 procent dziennego zapotrzebowania na sól! A jaki związek ma słone jedzenie z „przymglonym” umysłem? Całkiem spory. Nadciśnienie, często powodowane spożyciem zbyt wielu słonych produktów bogatych w sód, takich jak właśnie sos sojowy, może prowadzić do zmniejszenia dopływu krwi do mózgu i negatywnie wpływać na koncentrację, umiejętności organizacyjne i pamięć.

Spożywanie dużej ilości soli może też spowodować brak równowagi elektrolitowej i lekkie odwodnienie, które może sprawić, że nieco odlecisz. Następnym razem, zamawiając sushi, poproś o niskosodowy sos sojowy lub sos z węgorza (przypomina w smaku teriyaki) i pilnuj wielkości porcji. Taka niewielka zmiana ogranicza o połowę spożycie soli, chroniąc twoją zdolność koncentracji.

6. Stek z antrykotu

Stek z antrykotu to król wszystkich steków. Jest także najtłustszy – zawiera 37,6 gramów tłuszczu w kilogramowej porcji, z czego 15 gramów to tłuszcze nasycone (więcej niż dzienne zapotrzebowanie na ten składnik!). Nie tylko obciąża to serce - spożywanie tłuszczów nasyconych wiąże się z rozwojem choroby Alzheimera i może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie poznawcze.

7. Utwardzone tłuszcze roślinne

Jeśli chcesz wyeliminować z diety tylko jeden składnik, niech to będzie częściowo uwodorniony olej roślinny. Nie tylko należy do rzeczy, które sprawiają, że tyjesz – może także istotnie obciążyć mózg. Spożywanie dużych ilości tłuszczów trans (takich jak właśnie częściowo uwodorniony olej roślinny) może zmniejszać zdolności poznawcze, a nawet powodować kurczenie się mózgu w przyszłości. Wbrew pozorom tłuszcze trans wcale nie występują w największej ilości w margarynie. Prawdziwym ich magazynem są chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i inne słone przekąski, a także słodycze - ciasta, ciastka, herbatniki, biszkopty, produkty czekoladowe.

8. Suszone mięso

Nie będziemy udawać, że nie lubimy czasem zjeść melona owiniętego w prosciutto, ale jedzenie suszonego mięsa, takiego jak prosciutto właśnie, ale i bekon czy pastrami, często prowadzi do spowolnienia mózgu. Kiedy jesz produkty bogate w sól i białko, organizm musi użyć większej ilości wody do spłukania naturalnie występującego w białkach i nadmiarze soli azotu. W związku z czym organizm dysponuje znacznie mniejszą ilością wody, co powoduje odwodnienie. A to z kolei może zaburzać funkcjonowanie poznawcze (to znaczy: utrudniać koncentrację). By trzymać się z dala od rozpraszaczy (i dodatkowych kalorii), nie przygotowuj sobie słonego mięsa na lunch, a jeśli zdecydujesz się na nie, pamiętaj o kilku dodatkowych szklankach wody.

9. Mrożona pizza

Tłuste produkty powodują zmęczenie, sprawiając, że twój mózg pracuje znacznie wolniej. Chipsy, lody i ciastka – wszystkie są pełne tłuszczu, jednak i niektóre mrożone pizze zawierają nawet 40% (czyli 24 g) dziennego zapotrzebowania na tłuszcz w jednej porcji! Jeśli chcesz mieć w lodówce jakąś na wszelki wypadek, zdecyduj się na taką z mniejszą zawartością tłuszczu.

10. Lody

Jeśli kiedykolwiek pozwoliłeś sobie na porcję lodów, próbując pokonać dopadające cię około 15 zmęczenie, prawdopodobnie bardziej sobie zaszkodziłeś, niż pomogłeś. Nie chodzi tylko o obwód w pasie. Porcja lodów waniliowych może zawierać nawet 10 gramów zatykających arterie kwasów nasyconych i 28 gramów cukru (!). Badania dowodzą, że kwasy nasycone i dieta bogata w cukry zmniejszają zdolności poznawcze i pamięć werbalną. Zamiast lodów sięgnij raczej po jogurt grecki z jagodami lub truskawkami. Oba te rodzaje owoców pozwalają ograniczyć spadek zdolności poznawczych i mogą pomóc twojemu mózgowi utrzymać życiową formę.

Krzysztof Samerski
fot. pixabay.com

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

jackie
27 września 2017 o 07:14
Odpowiedz

od kiedy to tunczyk to tlusta ryba?

~jackie

27.09.2017 07:14