Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
Advertisement

Najlepsze i najgorsze produkty dla twojego mózgu

Klinika ciała i ducha

Twoja dieta ma wpływ nie tylko na to, jak wyglądasz. To, co jesz, może zwiększać sprawność twojego umysłu lub ją ograniczać – a kto lubi czuć się głupszy?

Tagi: dieta po 40 , mózg , pamięć , dieta dla faceta po 40 , dieta po czterdziestce , koncentracja

Klinika ciała i ducha Najlepsze i najgorsze produkty dla twojego mózgu

Każdy zna przynajmniej jedną szalenie błyskotliwą osobę, która olśniewa intelektem przez 24 godziny na dobę. Jakby wcale się nie męczyła. Nigdy. To cholernie irytujące. Ale, szczerze mówiąc, przecież wszyscy chcielibyśmy tacy być. Dlaczego? Takie osoby radzą sobie ze swoją listą zadań właściwie od ręki i odnoszą sukcesy będące poza zasięgiem „zwykłych śmiertelników”. Jakby ich mózgi były znacznie silniejsze od naszych. W pewnym sensie pewnie tak jest. Nie chodzi tu jednak o nadludzkie umiejętności. Oczywiście, geny również mają znaczenie, ale najistotniejszym czynnikiem jest tu właściwa dieta.

Nasi intelektualni Supermeni dostarczają swoim mózgom paliwa pozwalającego na osiągnięcie wybitnych rezultatów dzięki najlepszym rzeczom, które ma do zaoferowania matka natura. Co więcej – trzymają się z daleka od spożywczych śmieci, które spowalniają pracę umysłu.

By zwiększyć sprawność swojego mózgu i żyć dłużej i produktywniej, wybieraj odpowiednie produkty i unikaj tych szkodliwych. Poniżej znajdziesz ich listę.

Zacznijmy od najlepszych

Włącz te superprodukty do codziennej diety, by twój umysł pracował sprawnie, bez zaćmień i kłopotów z pamięcią (Czy może mi pan przypomnieć, jak się pan nazywa?), nawet kiedy twoją skroń ozdobi siwizna.

1. Herbata z rumianku

W zimie twoje krążenie może być nieco zachwiane ze względu na zmniejszoną dawkę naturalnego światła. Sprawia to, że w nocy trudniej zasnąć, a w dzień – trudniej pozostać skupionym. Badania wykazują, że herbata z rumianku nie tylko pozwala spokojnie spać, ale poprawia także poznawcze funkcjonowanie umysłu w ciągu dnia.

2. Czarna fasola

Jest nie tylko doskonałym i niedrogim źródłem białka – czarna fasola (i fasola w ogóle) zawiera także magnez i kwas foliowy. Badacze odkryli, że magnez – przynajmniej u zwierząt – może ograniczyć niektóre destrukcyjne skutki choroby Alzheimera. I, jak głosi mądrość ludowa, fasola jest również dobra dla serca, krążenia i mózgu.

3. Całe jajka

Osoby starsze, którym brakuje witaminy D, szybciej doświadczają spadku umysłowej formy niż te, u których poziom tej witaminy utrzymuje się w normie. Dobra wiadomość jest taka, że przyjęcie dziennej dawki witaminy D jest tak łatwe, jak rozbicie kilku jajek. Trzy duże jajka – te, które wystarczą do przyrządzenia porannego omletu – zaspokoją 33% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Koniecznie zjedz żółtko – to właśnie tam kryją się wszystkie chroniące mózg składniki!

4. Masło migdałowe

Włączenie do diety masła migdałowego może zwiększyć twoje szanse na poradzenie sobie ze związanymi z wiekiem trudnościami z pamięcią. Migdały zawierają mnóstwo witaminy E, która ogranicza ryzyko wystąpienia trudności poznawczych. Jak wskazują niektóre badania, ten składnik odżywczy może też spowolnić rozwijanie się niektórych objawów choroby Alzheimera. Jeśli chcesz coś przekąsić – rozsmaruj łyżeczkę masła migdałowego na kawałku selera. Możesz też dodać je do owsianki.

5. Awokado

Dodatkowy tłuszcz na brzuchu nie tylko nadwyręża twój kręgosłup i zdrowie – niestety, obciąża także mózg. Odkładający się na brzuchu tłuszcz powoduje tworzenie się osadów w naczyniach krwionośnych. Zatyka także te odpowiadające za dostarczanie krwi do mózgu. Jak na ironię, tłuszcz najlepiej zwalczać tłuszczem. Awokado na przykład pełne są oczyszczających arterie, sycących, zdrowych tłuszczów.

6. Dziki łosoś

Kwasy DHA – rodzaj kwasów tłuszczowych omega-3 znajdujących się w tłustych rybach, takich jak łosoś i tuńczyk – mogą poprawić pamięć i skrócić czas potrzebny na przypomnienie sobie czegoś.

7. Brokuły

Jeśli ciągle zdarza ci się zapominać imię osoby, z którą przed chwilą rozmawiałeś, a Już o tym rozmawialiśmy to typowy początek konwersacji w twoim domu, koniecznie idź do sklepu po brokuły. Warzywo to zawiera mnóstwo witaminy K, która poprawia werbalną pamięć krótkotrwałą, odpowiadającą za twoją zdolność do przyjmowania i zapamiętywania słownych informacji.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

jackie
27 września 2017 o 07:14
Odpowiedz

od kiedy to tunczyk to tlusta ryba?

~jackie

27.09.2017 07:14
1

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty