Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Zdrowe serce: 30 produktów, które szkodzą twojemu sercu

Klinika ciała i ducha
|
03.11.2023

Czy wiesz, że choroby serca to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów u mężczyzn poniżej 65 roku życia? Straszne, prawda? Dlatego wyeliminuj ze swojej diety produkty, które szkodzą twojemu sercu i zachowaj dobre zdrowie na lata! Sprawdź, jak dbać o serce.

Tagi: jak obniżyć cholesterol

jak dbać o serce
30 produktów, które szkodzą twojemu sercu

Zdrowe serce

Serce to jeden z naszych najważniejszych organów, jednak mało kto myśli tak na serio o dbaniu o nie. Dlatego jesteśmy tu, by ci pomóc. Przeczytaj, by dowiedzieć się, które produkty szkodzą twojemu sercu i które powinieneś usunąć z diety tak szybko, jak to tylko możliwe.

Wysokie ciśnienie krwi: produkty, które zawierają mnóstwo soli

Wiele osób wie, że spożywanie zbyt dużej ilości soli podwyższa ciśnienie krwi. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że niekontrolowanie wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do miażdżycy i zwężania się naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko wystąpienia chorób serca. To nie wszystko: najnowsze badania wykazały związek otyłości z nadmiernymi ilościami spożywanego sodu, podczas gdy inne wykazały, że u mężczyzn z nadwagą, spożywających najwięcej soli, ryzyko śmierci z powodu choroby serca było o 61% większe niż u tych, którzy solą mniej.

Wiesz już na pewno, że w chipsach jest mnóstwo soli. Poniżej odkrywamy kolejnych 10 mniej oczywistych źródeł sodu, które gwałtownie podnoszą ciśnienie krwi. Zapamiętaj to i trzymaj się od nich z daleka!

1. Warzywa w puszce

Warzywa mogą być podstawą korzystnej dla odpowiedniego ciśnienia krwi z diety. Jednak zdecydowanie nie te, które wyciągasz z puszki. Konserwanty i sosy, w których zatapia się warzywa, są pełne sodu. Poszukaj tych „bez soli” lub „bez sodu” i dokładnie przepłucz je przed jedzeniem. Nie możesz znaleźć niesolonych? Zastanów się, czy nie przerzucić się na mrożonki – wiele z nich dostępnych jest także w wersjach bez soli.

2. Zupki chińskie

Wyobraź sobie: miska zupki chińskiej zawiera, oprócz różnych średnio zdrowych ulepszaczy, aż 3,9 g sodu, czyli prawie trzy razy więcej, niż możesz spożyć w ciągu doby. Niewiele lepiej jest z zupami w barach i tańszych restauracjach. Nasza rada: jeśli chcesz cieszyć się czymś rozgrzewającym i przepysznym, przygotuj zupę w domu.

3. Wędliny

Niemal każdy z nas zjada codziennie na śniadanie kanapkę, która stanowi jedno z głównych źródeł soli w naszej diecie. Chleb i przyprawy zawierają oczywiście sól, ale to wędliny i sery są tu głównymi winowajcami – źródłem około 200 miligramów sodu na plaster. A powiedzmy sobie szczerze – wszyscy kładziemy co najmniej trzy lub cztery takie plastry, co równa się 800 miligramom sodu w jednej kanapce.

4. Sos pomidorowy ze słoika

Masz ochotę na makaron z solą? Pół słoika sosu pomidorowego zawiera aż 830 miligramów sodu – więcej niż 97 serowych krakersów! Żeby utrzymać ciśnienie krwi na niskim poziomie, poszukaj sosu o zmniejszonej ilości soli albo sam przygotuj sos marinara.

5. Mrożone dania

Szybka i łatwa kolacja z mrożonki to dobra rzecz, gdy brak ci czasu, jednak wiąże się także z dostarczeniem organizmowi ogromnej dawki sodu. Tak, nawet te wersje, które wydają się zdrowe. Czasem choćby kurczak z warzywami to 620 miligramów sodu, prawie jedna trzecia dziennego zapotrzebowania. Jeśli jesteś w dziale mrożonek, szukaj dań, które zawierają mniej niż 500 miligramów sodu na porcję.

6. Sok warzywny

Wolisz pić warzywa, zamiast je żuć? Zostań przy świeżo wyciskanych sokach z osiedlowego sklepu (lub własnej kuchni). Te butelkowe są po brzegi wypełnione solą – mogą zawierać nawet do 48 mg sodu. Jeśli musisz sięgnąć po taki sok, poszukaj wariantu o niskiej zawartości sodu – możesz oszczędzić nawet 340 mg – w skali miesiąca może to mieć duże znaczenie dla twojego ciśnienia krwi.

7 i 8. Kapary i ketchup

Jeśli chodzi o ciśnienie krwi, dodatki też mają znaczenie. Kapary do sałatki? Zawierają ponad 200 miligramów soli na łyżkę stołową! A ketchup, w którym maczasz frytki, ma 167 miligramów w takiej samej porcji. Ogranicz te dodatki, by brzuch pozostał płaski, a serce – zdrowe.

9. Serek wiejski

Nawet jeśli nie wydaje ci się słony, jeden kubek zawiera prawie 700 miligramów sodu – więcej niż jedną trzecią dziennego zalecanego spożycia. Jeśli chcesz, by nadal gościł na twoim stole podczas śniadań – przerzuć się na wersję bez dodatku soli. Albo, jeszcze lepiej, zjedz zamiast tego kubeczek greckiego jogurtu. To wysokobiałkowa alternatywa dla serka wiejskiego, zawierająca niewiele soli – jesteśmy jego fanami!

10. Suszona wołowina

Suszone mięso robi się modne, pewnie ze względu na popularność diety paleolitycznej. Rzeczywiście nie zawiera rafinowanych zbóż i ma mnóstwo białka, jednak także mnóstwo soli – a to niezbyt dobra wiadomość. Niewielka porcja – zaledwie 30 gramów – może zawierać nawet ponad 700 miligramów soli – cztery razy więcej niż tak samo duża porcja chipsów.

Wysoki poziom cholesterolu: skutki

Jeśli poziom cholesterolu w twojej krwi jest wyższy niż być powinien, może on zatykać twoje tętnice płytkami, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. A skąd ten cholesterol? Z diety obfitującej w niektóre jego rodzaje, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Spójrz poniżej i dowiedz się, jakie produkty są najniebezpieczniejsze, jeśli chodzi o zawartość takich szkodliwych tłuszczów.

11. Śmietanka do kawy

Tradycyjne śmietanki do kawy to istotne źródła tłuszczów trans, zwykle ukrywanych pod ich mniej znaną nazwą: olej uwodorniony. Tłuszcze trans podnoszą poziom cholesterolu i osłabiają pamięć u dorosłych poniżej 45. roku życia – straszne! Nasza rada: przerzuć się na mleko lub poszukaj śmietanek niezawierających tych szkodliwych dla serca składników. A najlepiej – zacznij pić herbatę! Holenderskie badania wykazały, że wśród osób, które trzy razy dziennie piły herbatę z antyoksydantami ryzyko ataku serca jest o połowę niższe niż u osób, które w ogóle jej nie piły.

12. Paczkowane ciasta

Wiemy, że pieczenie nie jest łatwe – jednak w świat gotowych placków i kruszonek należy wkraczać bardzo ostrożnie. Gotowe desery to jedno z najistotniejszych źródeł tłuszczów trans, które można znaleźć w supermarkecie. Niektóre zawierają nawet 3 gramy w jednym kawałku – to więcej, niż powinno się zjeść w ciągu dnia! Trzymaj się więc od nich z daleka – podziękują ci za to i serce, i talia.

13. Lody

Zdrowy dorosły nie powinien spożywać więcej niż 300 mg cholesterolu dziennie. Kubek lodów zawiera więcej niż jedną trzecią dziennego zalecanego spożycia tego związku – 130 gramów. Żeby cieszyć się mrożonym deserem, nie dewastując sobie serca, przygotuj lody bananowe. Pokrój dwa banany, umieść je w woreczku i zamroź przez noc. Następnego dnia zmiksuj je z mlekiem i masłem migdałowym, aż masa uzyska konsystencję zbliżoną do lodów. Kawałki ciemnej czekolady będą pyszną posypką, a maliny dodadzą zdrowia sercu. Produkty bogate w błonnik, takie jak owoce leśne, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi.

14. Pieczony kurczak

Grillowana pierś z kurczaka to jedno z 29 najlepszych źródeł białka dla osób odchudzających się, ale jeśli nie usuniesz skórki i zdecydujesz się na smażenie w głębokim tłuszczu, odżywcze wartości posiłku naprawdę szybko ulegną zmianie. 120 gramów pieczonego kurczaka ze skórką zawiera tyle samo cholesterolu co 11 pasków bekonu. Wyświadcz swojemu sercu przysługę i wybierz zdrowszy kawałek drobiu.

15. Miksy tłuszczowe

Zastępniki masła, takie jak miksy tłuszczowe, są produkowane z częściowo uwodornionych tłuszczów czyli tłuszczów trans. Już wiesz, że ten rodzaj tłuszczów wiąże się z chorobami serca, ale dowiedz się także, że mogą również przyspieszać proces starzenia się skóry, czyniąc ją bardziej podatną na promieniowanie ultrafioletowe. O, witajcie zmarszczki! Porzuć produkty pełne cholesterolu i trzymaj się raczej zdrowej dla serca oliwy z oliwek, niewielkich ilości masła albo specjalnych margaryn wzbogacanych sterolami roślinnymi.

16. Ciastka

Złe wieści, fani słodkości. Pakowane ciastka – chrupiące kawałki szczęścia, które sprawiają, że popołudniowa kawa smakuje jeszcze lepiej – są wypełnione tłuszczami trans, które mogą zaszkodzić sercu. Jedno małe ciastko zawierać może ich aż 3 gramy – więcej, niż dobowe zapotrzebowanie. Nawet jeśli etykieta głosi, że ciastka nie zawierają tłuszczów trans, warto sprawdzić, czy zamiast tego nie ma w nich uwodornionego oleju sojowego – to oczywisty dowód na ślady groźnych tłuszczów. Przerzuć się na pełnoziarniste muffiny herbatniki, by tętnice pozostały czyściutkie.

Profilaktyka cukrzycy: produkty, które zmieniają poziom cukru we krwi…

Zmniejszona tolerancja glukozy i cukrzyca zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca. Dlatego dbanie o zdrowie twojego serca to również dbanie o to, by poziom cukru we krwi nie był zbyt wysoki. Oczywiście wiesz, że cukierki i napoje gazowane czynią spustoszenie w twoim organizmie, ale istnieje także wiele innych produktów, które mogą niebezpiecznie podnieść poziom cukru.

17. Biały ryż

Podczas gdy pełne ziarna zmniejszają ryzyko śmierci w wyniku choroby serca nawet o 20 procent, pozbawione składników odżywczych przetworzone ziarna dają zupełnie inne efekty. W jednym z badań przeprowadzonym na ponad 35000 osobach, u tych, które jadły najwięcej białego ryżu, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było największe. Wniosek: zostań przy pełnych ziarnach, by ustrzec się choroby.

18. Mieszane kawy

Uwaga: mieszane kawy z syropem, cukrem, bitą śmietaną i innymi dodatkami mogą zawierać tyle samo kalorii i tyle samo tłuszczu co szejki z McDonald’s. Nie tylko zawartość cukru sprawia, że poziom glukozy skacze; kofeina dodatkowo podnosi ciśnienie krwi – to naprawdę kiepskie połączenie dla osób, które chcą ustrzec się cukrzycy i chorób serca. By być zdrowym, zostań przy zwykłej kawie z mlekiem i cynamonem – to przyprawa, która zmniejsza ryzyko uszkodzenia serca w wyniku zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi.

19. Chińszczyzna na wynos

Dzięki słodkim sosom i smażeniu w głębokim tłuszczu ulubione potrawy z chińskich barów, takie jak kurczak z sezamem i wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, są pełne kalorii, tłuszczów, soli i węglowodanów. Specjaliści twierdzą, że takie połączenie tego, co najgorsze w każdej diecie, może dramatycznie podwyższyć poziom cukru we krwi i, co więcej, przez całkiem długi czas utrzymywać go na tym poziomie. Na pewno wolałbyś tego uniknąć. By utrzymać poziom glukozy pod kontrolą nie rezygnując z ulubionych smaków, zamów warzywa na parze i wybrane mięso i poproś, by porcję sosu podano osobno. Jeśli będzie go tylko łyżka, łyżeczka, a nawet dwie, danie stanie się dziesięć razy zdrowsze. A przy okazji – zrezygnuj z ryżu lub poproś o brązowy.

20. Drożdżówki

Wszelkie wypieki są pełne cukru i węglowodanów, ale drożdżówki są tu w niechlubnej czołówce. Jedna drożdżówka z serem może mieć nawet 370 kalorii, 51 gramów węglowodanów i 32 gramy cukru (6 łyżeczek do herbaty!). Istnieje naprawdę wiele lepszych sposobów na udany poranek.

21 i 22. Bekon i kiełbasa

Bekon i kiełbasa, które z przyjemnością jesz na śniadanie i wędliny, którymi wzbogacasz swój lunch, mogą być groźne dla twojego życia. Dlaczego? Wiele z nich zawiera azotany, konserwanty, które upośledzają naturalną zdolność organizmu do przetwarzania cukru, co zwiększa ryzyko cukrzycy. Jakby tego było mało, większość przetwarzanych wędlin zawiera również mnóstwo sodu, który, jak wiadomo, przyczynia się do nadciśnienia, powoduje wzdęcia i prowadzi do chorób serca.

(nie) Mało kaloryczne przekąski

Otyłość i odkładanie się tłuszczu na brzuchu od dawna łączono z chorobami sercowo-naczyniowymi. Im więcej tłuszczu odkłada się w okolicach pasa, tym wyższe jest ciśnienie krwi, tym wyższy poziom cukru we krwi i cholesterolu. Poznaj kilka produktów, które dodają ci kilogramów.

23. Kostki rosołowe

Zupa przygotowana z domowych zapasów lub na niskosodowym bulionie to zdrowy, kojący posiłek. Zacznij jednak tylko od popularnej kostki rosołowej, a wszystko się zmieni – będziesz miał talerz pełen glutaminianu monosodowego. To wzmacniacz smaku, który zwiększa apetyt i każe organizmowi produkować insulinę – hormon odpowiedzialny za odkładanie tłuszczu. Jeśli jesz takie zupy regularnie, z pewnością dokładasz sobie w ten sposób kilogramów.

24. Chipsy ziemniaczane

Chipsy to jedne z najgorszych produktów dla twojego żołądka. Nie tylko są pełne tłuszczów nasyconych, które powodują tycie i zagrażają sercu, są również mocno solone – a sól to kolejny składnik, który przyczynia się do chorób serca.

25. Dietetyczne napoje gazowane

Słyszałeś? Ostatnie badania wykazały związek picia dietetycznych napojów gazowanych i większego obwodu w pasie. Może się to wydawać nielogiczne, w końcu taki napój nie ma kalorii, ale badacze twierdzą, że osoby pijące tego typu napoje przeceniają ilość „oszczędzanych” dzięki temu kalorii i przejadają się. Oto nasza rada: jeśli codziennie pijesz Colę light, zamień ją na wodę z dodatkiem świeżych cytrusów (jest smaczniejsza niż zwykła). Dlaczego woda? Bo pice 5 lub więcej szklanek wody dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 60 procent. To chyba dobry powód, żeby pozbyć się bąbelków!

26. Ser

Ciekawostka: Ser to jedno z podstawowych źródeł nasyconych tłuszczów w naszej diecie. W przeciwieństwie do innych tłuszczów, te nasycone najczęściej zalegają w żołądku i rujnują twoje zdrowie sercowo-naczyniowe. Mniej mozzarelli i cheddara – mniejsza oponka i zdrowsze serce!

27. Pizza

Większość rodzajów pizzy w jednym kawałku dostarcza dzienną dawkę zapychaczy tętnic. Żeby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, poprzestań na jednym kawałku i przegryź go domową sałatką. To znacznie lepsze niż dwa, trzy i cztery kawałki…

28. Frytki

To potrójne zagrożenie dla twojego serca. Nie tylko są pełne prostych węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi, zawierają też mnóstwo tłuszczu i soli. Badanie przeprowadzone na Harwardzie wykazało, że osoby, które regularnie jedzą frytki, przybierają na wadze 1,3 kilograma co 4 lata. W trakcie badania, które trwało 20 lat, zjadacze frytek przybierali na wadze nawet 4,5 kilo, tylko z powodu frytek.

29. Steki

Badania wykazują, że spożywanie odpowiednich rodzajów wołowiny pomaga wyszczuplić talię. Jeśli jednak wybierzesz źle – osiągniesz efekt przeciwny do zamierzonego. Żeberka, rostbef i szponder to najtłustsze kawałki – ich częste jedzenie może prowadzić do otyłości brzusznej i powiększenia obwodu w pasie. Trzymaj się raczej polędwicy lub łaty, by twój brzuch pozostał płaski, a serce zdrowe.

30. Soki owocowe

Są naturalne! Bogate w witaminę C! Co może być z nimi nie tak? Prawdziwy sok owocowy to lepszy wybór, niż słodzone napoje, ale nawet te całkiem naturalne soki zawierają do 36 gramów cukru na szklankę. Co więcej, słodki smak soków zazwyczaj wynika z zawartości fruktozy – cukru związanego z odkładaniem się tłuszczu na brzuchu. Oszukaj swój brzuch i pozwól mu na chwilę relaksu dzięki wodzie. Dodaj do zwykłej wody kilka owoców leśnych i schłódź. Dlaczego owoce leśne? Jagody, maliny i truskawki to istotne źródła kwasu salicylowego – składnika aspiryny, który pokonuje choroby serca – to czyni z nich najlepsze dodatki do wody dla osób, które dbają o zdrowie swojego serca.

Choć pomidory to też owoce, jednak soki z nich robione są wręcz wskazane dla zdrowia serca. Zawarty w pomidorach likopen reguluje ciśnienie tętnicze, obniża wchłanianie cholesterolu i hamuje wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Pamiętaj jednak, aby pić sok pomidorowy niesolony.

Krzysztof Samerski

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie