Grill bez piwa? To chyba nie przejdzie! Ten aromatyczny napój z pianką i orzeźwiającymi bąbelkami nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale jest też świetnym składnikiem marynaty. Sprawdziliśmy na własnym podniebieniu. Czas odpalić ruszty i rozpocząć najpyszniejszy sezon w ciągu roku.
piwo
W puszce jest coś takiego, co nam, konsumentom, buduje jakiś negatywny obraz. Bardzo długo przyjmowało się za pewnik, że piwo w butelce jest smaczniejsze i ogólnie lepszej jakości. To wyobrażenie postanowili zburzyć producenci piw... rzemieślniczych. Tego się nikt nie spodziewał, ale to właśnie oni zaczęli głośno mówić, że nie taka straszna puszka, jak ją opisują.
Sezon grillowy trzeba otworzyć po królewsku! Pora rozgrzać ruszty do czerwoności – niech nasze uszy cieszy dźwięk charakterystycznego skwierczenia, a podniebienie rozpieszcza smak pałek kurczaka z piwną nutą.
Dawniej Słowianie uważali, że czarny bez ma moc ochronną. Można z niego robić soki, syropy, nalewki, susze do herbaty. Jak się okazuje, może też trafić do... piwa. Co wychodzi z takiego połączenia? Samo dobro! I właśnie to dobro zainspirowało nas do stworzenia tego drinka.
Szukasz zupy z charakterem? Oto ona. Coś czujemy, że długo nie trzeba będzie Cię namawiać. Wiadomo nie od dziś, że ser i piwo świetnie do siebie pasują. Z takim przepisem można śmiało przejąć stery w kuchni!
Festiwale whisky, wódki, rumu, degustacje, targi wina czy święta piwa już na stałe zajęły miejsce w kalendarzu imprez w Polsce. I nic dziwnego, bo takie eventy to znakomita okazja do odkrywania nowych smaków i aromatów w coraz bogatszym świecie alkoholi. Nasze kalendarium festiwali alkoholi pozwoli wam wyruszyć w podróż po tym niezwykłym i fascynującym świecie!
Są proste oraz szybkie do przygotowania. A i do piwa świetnie pasują! Tak, to coś w sam raz na wieczór w męskim gronie. Chrupiące bułki wypchane są po brzegi nadzieniem, z rumianą mozzarellą na wierzchu. Czy jeszcze trzeba coś dodawać? Skoro przepis już macie, to pozostaje tylko zadzwonić po kolegów.
W przypadku wielu mężczyzn wieczorny browar to nie tylko stały element życia – to także bardzo istotna część życia seksualnego. Jak piwo może wpływać na to, co dzieje się w twojej sypialni?
Festiwale whisky, rumu, targi wina, degustacje wódek czy święta piwa to coraz popularniejsze imprezy i znakomita okazja do odkrywania nowych smaków w coraz bogatszym świecie alkoholi. Wyrusz w podróż po tym świecie z naszym kalendarium festiwali alkoholi.
Piwa rzemieślnicze, albo jak kto woli kraftowe, od wielu lat podbijają rynek na całym świecie. Ba, nawet trafiły do oferty supermarketów, bo zapotrzebowanie na aromatyczne, wyraźne w smaku, wszelkiego rodzaju piwa jest coraz większe.
To obowiązkowy zestaw kibica! Do tego kufel zimnego piwa i już w kilka chwil poczujecie się jak w angielskim pubie. Może się jeszcze okazać, że domowa strefa kibica nie ma sobie równych! A przy dobrym jedzeniu, to nawet porażka ulubionej drużyny tak nie boli.
Tym razem propozycja dla tych, którzy uwielbiają sycące i treściwe zupy. Z powodzeniem możemy odpuścić już drugie danie – jedna porcja nasyci nas na długi czas. Trudno wybrać lepszą propozycję na zimowy obiad. Gulaszową koniecznie podajcie ze świeżym pieczywem.
W knajpie znajdziesz ją pod nazwą pulled pork, ale ta domowa jest zdecydowanie najlepsza.
W mroźne dni nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, sycącej i aromatycznej zupy – rozgrzeje umysł i ciało.
W porze jesienno-zimowej po spacerze rozgrzeje nas grzane piwo, które możemy w prosty sposób przygotować w domu samodzielnie, zwłaszcza, że do jego przygotowania wszystkie składniki kupicie w pobliskim sklepie.
Większość z nas bardzo lubi piwo. Złocisty trunek jest odpowiedni na wiele okazji, bardzo przyjemnie piję się je z przyjaciółmi, rodziną, świetnie się przy nim rozmawia i bawi. Nic zatem dziwnego, że Polacy są w europejskiej czołówce piwoszy - wypijamy rocznie ok. 100 litrów piwa na osobę, w kraju prężnie działa ponad 300 browarów, które zatrudniają tysiące ludzi, a gospodarce przynosi to blisko 20 mld złotych obrotu rocznie. Przez setki lat obecności piwa na stołach, na jego temat narosło jednak wiele mitów. Czas się z nimi rozprawić!
Czy wiesz, jak smakuje prawdziwe, naturalne piwo? Takie, jakie pili nasi dziadkowie i pradziadkowie? Uwarzone tradycyjnymi metodami, bez chemii, za to z dodatkiem prawdziwego chmielu, piwo, które gasi pragnienie ale i ożywia i odżywia ciało i umysł? Takie wysokogatunkowe piwo możesz zrobić sam w domu. Jak? Oto poradnik.
Kto ich nie jadł choć raz, nie zasmakował życia. Bardzo delikatne mięso o przyjemnym piwnym aromacie to wprost idealna propozycja na spotkanie w męskim towarzystwie. Spróbujcie raz, a na pewno wrócą na wasz stół.
Kawę lubicie? Lubicie, na pewno. A piwo? OK, to pytanie nie należało do najmądrzejszych. W zasadzie nie znam faceta, który nie lubi piwa, więc, jeśli ktoś w ogóle taki jest na świecie, to przyjmijmy po prostu, że każdy ma prawo do błędu.
Zauważyliście, jak z każdym rokiem przybywa rodzajów piwa na sklepowych półkach? Jasne, ciemne, owocowe, ALE, IPA, itd. Naprawdę jest w czym wybierać, bo istnieje ponad 100 rodzajów tego napoju.
Czy to możliwe, by w restauracji napić się piwa tak samo świeżego, jak w momencie, gdy opuszczało browar? Okazuje się, że tak! Kilka lat temu Pilsner Urquell wprowadził do Polski tanki, dzięki którym możemy delektować się pysznym niepasteryzowanym piwem prosto z browaru Prazdroj. Na czym polega ten czeski patent?
Dowiedziono naukowo, że piwo – tak, właśnie piwo – jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak wino. Nieważne, jaki rodzaj piwa preferujesz – jasne, ciemne, czy białe – badania wykazały, że umiarkowane picie chmielowego napoju obniża ryzyko zawału serca i innych chorób układu krążenia.