Na ogół wydaje nam się, że najbardziej romantyczny posiłek to ten przy blasku księżyca i świecach. Czy rzeczywiście tak jest? A zastanawiałeś się kiedyś nad tym, by dodać trochę romansu do porannego spotkania przy stole? Noworoczne śniadanie to doskonała okazja, by przywitać nie tylko nowy dzień, ale i nowy rok w wyjątkowym stylu. Randka z samego rana? To brzmi jak szczęście!
danie
Szybki i lekki obiad, który przygotujesz bez żadnego wysiłku, a wiadomo, że są takie dni, kiedy energię trzeba oszczędzać na inne aktywności. Jeśli nie lubisz się przemęczać w kuchni, to z tym przepisem na pewno się polubicie.
Przekąska do piwa wcale nie musi być nudna, wręcz przeciwnie. Nasz ulubiony napój z pianką naprawdę zasługuje na lepsze towarzystwo niż słone paluszki. My zasługujemy na coś lepszego. Koniec z drogą na skróty i nijakimi snackami. Od dziś kibicujemy ze smakiem!
Mówi się, że do tanga trzeba dwojga, ale w kuchni duety również się świetnie sprawdzają. W końcu razem weselej i smaczniej. Zaproś swoją ukochaną połowę do wspólnego tańca przy gotowaniu. Niech się dzieje!
Wiesz, że chrupanie bardzo relaksuje i sprawia przyjemność? Ten dźwięk naprawdę koi nerwy! Miałeś długi, stresujący tydzień? Czas wrzucić na luz i trochę... pochrupać. Oto przekąska, która nie tylko samopoczucie poprawia, ale i z chłodnym piwem świetnie się dogaduje.
Geneza tej potrawy do końca nie jest znana. Jedni twierdzą, że receptura pochodzi z Delhi, inni mówią, że powstała w Indiach Brytyjskich. Sami Brytyjczycy uważają, że jej ojczyzną jest... Glasgow. W sumie, czy to takie istotne, kto ma rację? Ważne, że kurczak grzechu warty!
W każdej wolnej chwili grillujemy! Trzeba sezon wykorzystać maksymalnie jak się da, by potem zimą mieć piękne kulinarne wspomnienia. Oto rozpoczyna się najpyszniejsza pora w całym roku. Nie zmarnujcie tego!
Sezon grillowy trzeba otworzyć po królewsku! Pora rozgrzać ruszty do czerwoności – niech nasze uszy cieszy dźwięk charakterystycznego skwierczenia, a podniebienie rozpieszcza smak pałek kurczaka z piwną nutą.
Chcecie trochę ognia w kuchni? Oto karkówka w niecodziennym wydaniu. Połączyliśmy ostrą paprykę i śliwowicę, by nadać jej mocniejszy charakter. Jeśli lubicie dania „z pazurem”, będziecie zachwyceni od pierwszego kęsa.
Jedno jest pewne, Amerykanie znają się na robieniu żeberek. Konkretnie doprawione, soczyste i aromatyczne mięso na pewno skusi tych, co lubią konkret na talerzu. Już dziś możesz je zrobić w swoim domowym piekarniku.
20 minut – tylko tyle potrzebujesz, by przygotować to danie. A jak wprawy nabierzesz, to i kwadrans ci wystarczy, więc wymówki, że nie masz czasu na gotowanie, się skończyły. Ekspresowo i smacznie? Takie połączenia szanujemy najbardziej!
Czasami nie warto się spieszyć, lepiej zaplanować leniwy dzień w domu – obejrzeć zaległy film, doczytać książkę, na którą nie było czasu w tygodniu, porozmawiać o planach na wakacje... A w tle niech roznosi się aromat wolno bulgoczącej na małym ogniu zupy. Od razu robi się przytulniej!
Nie od dziś wiadomo, że steki lubią towarzystwo wina. Jeśli tworzą tak zgraną kulinarną parę, rozdzielać ich nie należy. Co tym razem wyszło z tej przyjaźni? Steki marynowane w winie. Uwaga, kobiety też je pokochały!
Mamy nadzieję, że wiosna w końcu zacznie nas rozpieszczać pogodą – oby słonecznych i ciepłych dni było coraz więcej, dzięki czemu będziemy mogli przenieść się ze szklanką piwa na zewnątrz i cieszyć się sprzyjającą aurą. Oczywiście humor zawsze może popsuć nawet najmniejszy głód, ale i na to jesteśmy przygotowani.
Szukasz zupy z charakterem? Oto ona. Coś czujemy, że długo nie trzeba będzie Cię namawiać. Wiadomo nie od dziś, że ser i piwo świetnie do siebie pasują. Z takim przepisem można śmiało przejąć stery w kuchni!
Soczyste mięso z chrupiącą skórką? Jesteśmy zawsze na tak, szczególnie gdy towarzyszy spotkaniom z kolegami przy piwie. Masz w planach wieczór w kumplami? To świetnie! Obojętnie, czy będziecie mecz oglądać, czy o życiu rozmawiać, nie róbcie tego na pusty żołądek!
Czasami zapominamy, ile potencjału kulinarnego mogą mieć najprostsze składniki. Postanowiliśmy w końcu odczarować wątróbkę, co wcale takie trudne nie było. Okazało się, że potrzebowaliśmy tylko bourbonu! Takie eksperymenty w kuchni lubimy najbardziej.
Do otwarcia sezonu grillowego musimy trochę poczekać, ale ten przepis może być pysznym przedsmakiem tego, co nas czeka wiosną. Dziś jeszcze papryczki przygotowaliśmy w piekarniku, ale już za kilka tygodni na pewno będą skwierczeć na rozgrzanym ruszcie.
Orzech najlepszym przyjacielem mężczyzny? Zdecydowanie tak, bo nic nie dba o naszą formę tak jak te afrodyzjaki właśnie – mają dobroczynny wpływ między innymi na męskie libido i sprawność seksualną. Zaproście je do swojej kuchni, a być może już wkrótce przekonacie się o ich wyjątkowym działaniu.
Nic tak nie rozgrzewa jak chili – zarówno naszych ciał, jak i wyobraźni. Gdy jemy chili, nasz mózg uwalnia endorfiny, czyli hormony szczęścia. A wiadomo, im jesteśmy szczęśliwsi, tym więcej w nas energii, którą można przyjemnie spożytkować w sypialni.
Czasem wołają na niego oberżyna, ale my go wolimy nazywać gruszką miłości. Bakłażan to ponoć jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, który sprawia, że w sypialni temperatura wzrasta. Ile prawdy w tej legendzie? To już trzeba sprawdzić samemu!
Przepis dla koneserów średnio wysmażonej wołowiny - aromatyczne steki marynowane w whisky. Nie od dziś wiadomo, że takie mięsa wymagają naprawdę dobrej oprawy. A czy można sobie wymarzyć lepsze towarzystwo od bursztynowego trunku?
Czasami mężczyzna musi się mąką ubrudzić, by stworzył coś, co ukochaną zaskoczy. A walentynki coraz bliżej, więc takie pomysły warto kolekcjonować. Chcesz wpuścić nieco śródziemnomorskiego klimatu do swojej kuchni? Gnocchi ze szpinakiem polecają się do takich zadań!
Szkoda, że tak rzadko celebrujemy poranki. Zaplanujmy sobie chociaż raz w miesiącu leniwy dzień, który rozpocznie śniadanie w łóżku. Trochę bąbelków też nam nie zaszkodzi. A co będzie do nich pasować? Pieczony naleśnik! Mamy wrażenie, że po takim rozpoczęciu dnia wcale nie będzie się wam chciało wychodzić z sypialni.
Co zrobić, gdy nagle do domu wpada zziębnięta i głodna dama twojego serca, wzrokiem o ratunek prosząc? Jak szybko głód zaspokoić i jeszcze w dodatku rozgrzać, by uśmiech znów na twarzy zawitał? Mamy na to sposób. Tylko uważajcie! Ten przepis rozgrzewa podwójnie, bo jeszcze kilka afrodyzjaków dorzuciliśmy.
Ryba w kuchni może przybrać różne oblicza. Tym razem zmieniamy ją w chrupiące kulki – dobry pomysł na obiad, jak chcemy rodzinę zaskoczyć, ale i do piwa z kolegami też pasują jak ulał. No ideał! Do tego sam przepis jest błyskawiczny. I czego chcieć więcej?
Jak trzeba, to rozgrzeje, doda energii, ma delikatny smak i aromat, a w dodatku można ją przygotować bardzo szybko. Krótko mówiąc, ma w sobie wszystko to, czego możemy potrzebować w noworoczny dzień. Polecamy szczególnie tym, którzy cierpią na syndrom dnia następnego.
Czy mężczyzna w kuchni jest jak słoń w składzie porcelany? Niekoniecznie! Możemy z łatwością udowodnić, że poruszamy się w niej płynnie i zwinnie, a nasze wielkie jak bochny dłonie są w stanie utoczyć idealne kulki wypełnione serowym szczęściem.
Zima już nas nawiedziła, więc czas na pierwsze zabawy na śniegu. W mężczyznach zawsze drzemie mały chłopiec, więc bawcie się dobrze podczas bitwy na śnieżki. A jak zmarznięci wrócicie do domu, dopilnujcie, by te szaszłyki szybko wskoczyły do piekarnika. Na pewno was rozgrzeją i dodadzą krzepy.
Czasami jedzenie jak nic innego na świecie potrafi poprawić samopoczucie. Naszym zdaniem o dobry nastrój warto jednak zadbać już od samego rana, by wystarczyło nam pozytywnej energii do końca dnia. Jak to zrobić? To proste! Zacznij dzień od domowych racuchów ze świeżymi malinami, a świat wyda się dużo przyjaźniejszy.
Ekspresowy pomysł na mięsny obiad. Wystarczy tylko pół godziny i już można zaprosić ukochaną do stołu. To doskonały pomysł dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę i nie czują się jeszcze zbyt pewnie. Postępujcie zgodnie z przepisem, a będziecie mogli się cieszyć niewątpliwym sukcesem.
Spontaniczna randka w domu? Zawsze jesteśmy na tak! Kobiety uwielbiają takie inicjatywy, a my uwielbiamy kobiety. Na miłe rozpoczęcie wieczoru proponujemy błyskawiczne spaghetti podane obowiązkowo z kieliszkiem włoskiego wina. A potem... Może deser w sypialni?
Jak dobrze czasami sobie rano poleniuchować, szczególnie gdy mamy okazję robić to tylko we dwójkę. A jest jeszcze przyjemniej, gdy porankowi towarzyszy aromat świeżej kawy i przyjemny dźwięk delikatnie skwierczącego na patelni omletu.
Wspólne gotowanie to naprawdę dobra zabawa. Ta zwykła czynność w każdej chwili może przerodzić się w wyjątkowe spotkanie. Chcesz się przekonać? Dobry przepis, trochę wina i ONA – ta ładniejsza połówka. Tu zamieszasz, tam buziaka skradniesz, kieliszek uzupełnisz... I niby tylko obiad robicie, a tak przyjemnie się zrobiło...
Są proste oraz szybkie do przygotowania. A i do piwa świetnie pasują! Tak, to coś w sam raz na wieczór w męskim gronie. Chrupiące bułki wypchane są po brzegi nadzieniem, z rumianą mozzarellą na wierzchu. Czy jeszcze trzeba coś dodawać? Skoro przepis już macie, to pozostaje tylko zadzwonić po kolegów.
Czasami w życiu mężczyzny zdarza się tak, że zaimponować trzeba, szczególnie gdy w przypływie dobrej zabawy zaprosiło się na obiad znajomych. Z danego słowa wywiązać się trzeba i to w jak najlepszym stylu. Oto przepis, którego w takiej chwili potrzebujecie.
Na dworze robi się coraz chłodniej, nic dziwnego więc, że i dorsz się schował pod... pierzynkę. Soczysta ryba wyciągnięta prosto z pieca z chrupiącą czapą na wierzchu. To musi dobrze rozgrzewać. Właśnie takich smaków tak bardzo potrzebujemy tej jesieni.
Danie tak proste i szybkie w przygotowaniu, że zrobicie je prawie z zamkniętymi oczami. A jeśli ktoś twierdzi, że do gotowania ma dwie lewe ręce, to dziś może swój los odmienić. Tego przepisu nie da się zepsuć! Zielone tagliatelle – dla tych, co lubią działać ekspresowo.
Szybki przepis na obiad. Nie wyobrażamy sobie bez niego jesieni, a i zimą często przygotowujemy, by rozgrzać ciało i umysł. To bogactwo smaku i aromatu na talerzu. Lekki powiew orientu w te deszczowe dni. Chodźcie do kuchni. Tu naprawdę dzieją się cuda!
Naukowcy już dawno udowodnili, że lubimy... chrupać! Sprawia nam to taką przyjemność. Ale zamiast na sklepowe chipsy lub paluszki połaśmy się na domowe zapiekanki. Ten dźwięk gryzionej pieczonej bagietki sprawia, że każdy mecz smakuje jeszcze lepiej!
Już tęsknicie za wakacjami? Co powiecie na randkę w stylu greckim? Grecja – kojarzy się z błogim relaksem, dobrym jedzeniem i... Metaxą. Na moment zapomnijmy, że jest jesień. Ucztujmy, wznosząc toasty i bawiąc się w prawdziwie śródziemnomorskim stylu.
Jak się okazuje kulinarna Szwajcaria to nie tylko aksamitna czekolada i rozgrzewające fondue, ale też soczyste mięso obtoczone w chrupiącej panierce wypełnione szynką i roztopionym serem. Na sam widok aż cieknie ślinka. Takie swojskie i sycące. Coś czujemy, że będą często gościć na naszych talerzach.
Ich nazwa wywodzi się ze staronordyckiego i oznacza dosłownie smażyć. Oryginalnie pochodzą z... Florencji. Steki! Można je przygotować prosto, po męsku i podać z piwem, ale czasami warto też dodać nutę subtelności, jak w tym przypadku, marynując w aromatycznym czerwonym winie. Steki na romantyczny wieczór? Czemu nie!
Jest takie słowo, które rozgrzewa bardziej niż inne. Czasami z niecierpliwością czeka się na nie, wchodząc do domu z parasolem w dłoni. Pada. Zimno. A w głowie tylko jedna myśl – oby wreszcie z kuchni padło magiczne słowo: „oooooobiad!”. Warto być tym głosem!
Weekend to doskonały czas, by celebrować wspólny poranek. Mamy czas, by zrobić pyszne śniadanie, posiedzieć dłużej w piżamie i delektować się rozmową. Dobrze nakarmiony i zrelaksowany człowiek to szczęśliwy człowiek. Łapcie więc pozytywną energię na resztę dnia!
Jego oryginalna nazwa to chakhokhbili. Mimo że brzmi to dość egzotycznie, to na talerzu znajdziemy wszystko, co lubimy: mięciutkie mięso, aromatyczne zioła i mięsiste pomidory. A do tego czerwone wino, koniecznie gruzińskie. Bawcie się dobrze, odkrywając nowe smaki!
Oryginalna nazwa tej potrawy to tater tots, a jej twórcami są Amerykanie. Chociaż te chrupiące krokieciki podaje się najczęściej jako przekąskę, to z powodzeniem mogą być też dodatkiem do obiadu, zamiast tradycyjnego ziemniaczka.
Jesień kojarzy nam się bardzo z plackami. Warzywne, mięsne, słodkie racuchy - wariantów jest tyle, że znudzić nam się nie mogą. W dodatku tak szybko je się robi, że nie zdążymy odczuć zmęczenia. Niech pada na dworze, trudno. Jak w domu ma się takie pyszne placki, to wychodzić i tak nie ma po co.
Można o nich powiedzieć, że są jak nasze mielone, ale z bardzo amerykańskim akcentem. Niby klasyka, ale w innym wydaniu. Jeśli szukasz nowych inspiracji kulinarnych, bo nie lubisz, kiedy na talerzu wieje nudą, to trafiłeś idealnie. Czas „rozbujać” tego mielonego!
Domowa pizza bez zagniatania ciasta? Tak, to jest możliwe. Mówi się, że potrzeba matką wynalazku, a mężczyźni to bardzo pomysłowy gatunek. Jak zrobić, żeby się nie narobić, ale smacznie zjeść? Oto prosty przepis. Teraz tylko pozostaje zadbać o dobre towarzystwo.
Kilka składników, w tym nasze ukochane pyry, i mamy przekąskę, którą uraczyć się możemy przy piwie, a nawet czymś mocniejszym. Jak się okazuje, babeczki wcale słodkie być nie muszą, by w błyskawicznym tempie zniknęły z talerzy.
Oto coś w sam raz dla wielbicieli włoskich klimatów. Muszelki wypchane po brzegi szpinakowo-serowym nadzieniem i zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Przepis prosty i uniwersalny – świetny na spontaniczną randkę w domu lub gdy odwiedzają nas przyjaciele z butelką wina.
Smaczliwka wdzięczna, bo i taką nazwę nosi awokado, to prawdziwe złoto w kuchni. Obniży cholesterol, wzrok poprawi, wzmocni serce i mówią, że jeszcze na potencję pomoże. No skoro tyle dobra w sobie nosi, to przecież nie wypada nie spróbować. Na zdrowie!
Nie jest tajemnicą, że rybka lubi pływać... Tym razem wrzuciliśmy ją do sosu pomidorowego i poradziła sobie w nim całkiem nieźle! A na wierzchu spieczona, ciągnąca się gorąca mozzarella... Czasami naprawdę tylko tyle potrzeba do szczęścia.
Co zrobić, gdy dopadnie nas wewnętrzny leniuch, który sprawia, że tak bardzo nam się nic nie chce, ale nagle nasz brzuch o sobie przypomina i woła „Jeść!”. Trzeba jakoś te dwa stany ze sobą pogodzić. I tu przychodzi z pomocą pomysł na ekspresowe penne ze szpinakiem. Nie dość, że szybko, to jeszcze smacznie, czyli tak jak lubimy najbardziej!
To śniadanie zdecydowanie sprawi, że poczujesz się jak król... we własnej kuchni. Możesz też przy okazji zawładnąć jej sercem. Ten słodki aromat pieczonego naleśnika, unoszący się po całym domu, z pewnością przyciągnie ją do Ciebie. A po tak pysznym rozpoczęciu dnia znów możecie wracać do łóżka! Gdzieś Wam się spieszy?
Amerykańska klasyka dań z rusztu. Wcale się nie dziwimy, że pokochał je cały świat – są aromatyczne, pełne smaku, soczyste, miejscami chrupiące i... najlepiej smakują pod chmurką w towarzystwie chłodnego piwa. Jest lato, są żeberka!
Porządna sztuka mięsa na talerzu, ale w wyjątkowej oprawie – gruszki i wino sprawiają, że zwykłe schabowe zmieniają się nie do poznania. Na pewno zaskoczycie nimi swoją piękniejszą połówkę, więc polecamy na romantyczną kolację we dwoje. No przecież w życiu chodzi o to, żeby sobie robić takie niespodzianki, prawda?
Szybkie śniadanie z pomysłem? Tak lubimy najbardziej! Zaczynamy dzień w meksykańskim stylu, czyli od placków tortilli podgrzanych z żółtym serem i awokado. Moglibyśmy je jeść codziennie! Po takim poranku trudno nam już będzie zepsuć humor.
Mielony to klasyka – na przemian ze schabowym obstawia niedzielne obiady i wiemy, że z kulinarnego kanonu nigdy nie wypadnie. A co jeśli znudziły nam się już tradycyjne kotlety w towarzystwie ziemniaków i mizerii? To czas na mielone na patyku! A żeby szczęście było jeszcze większe, owinęliśmy je boczkiem. Pycha!
Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że to przepis dla wprawionych w sztuce kulinarnej. Nic bardziej mylnego. Jak nam wyszły, to znaczy, że każdy da sobie z nimi radę! Mieliśmy zamiar zrobić je na obiad, ale okazały się genialną przegrychą podczas oglądania meczu. Sami nie wiemy, kiedy wszystkie zniknęły z talerza.
Polsko-irlandzkie połączenie na talerzu? Dlaczego nie! Polędwiczka z irlandzką whiskey to może i niecodzienna kombinacja, ale zdecydowanie warta naszej uwagi. I wiecie co? Żeby mieć taki obiad, wcale nie trzeba się nastać w kuchni. Takie gotowanie lubimy najbardziej!
Sezon na szparagi powoli się kończy, więc to ostatnie chwile, by się nimi cieszyć. Polecamy je na dobre rozpoczęcie dnia. Wspólne śniadanie w łóżku? Przecież to brzmi jak czyste szczęście! I kto wie? Może w tym łóżku zostaniecie jednak nieco dłużej.
To bardzo aromatyczne danie kuchni arabskiej, choć możemy je spotkać też na Bałkanach, a nawet w Indiach. Czasami jednak nie trzeba nigdzie jechać, by smak orientu poczuć we własnym ogródku. Pogoda na razie dopisuje, więc grillujmy!
Te popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście zaczynają szturmem zdobywać nasze kuchnie i podniebienia. Nie ważne, czy planujesz maraton filmowy w zaciszu domu ze swoją ukochaną połówką, czy wieczór z kumplami i piłką nożną, corn dogi zawsze się sprawdzą!
Małe kulki mięsa oblepione ze wszystkich stron pysznym sosem z azjatyckim charakterem, takie akurat na jeden kęs – to brzmi jak przekąska idealna. Lubimy sobie czasem usiąść przy piwie i po prostu porozmawiać o życiu. Ważne, by nigdy nie robić tego na pusty żołądek.
Aromatyczne pesto, ciągnący się ser, chrupiący chleb. Czy można sobie wymarzyć lepsze połączenie? To idealna przekąska na domówkę, spotkanie przy piwie lub gdy wpadną niezapowiedziani goście. Bo są takie dania, które smakują najlepiej tylko w większym gronie!
Lekka kolacja z kieliszkiem wybornego wina? To jest zawsze dobry pomysł! Rzućcie w kąt telefony, włączcie ulubioną muzyką i... delektujcie się jedzeniem oraz wspólnym towarzystwem. Wcale tak wiele nie trzeba, by zwykły wieczór zamienić na romantyczne spotkanie.
Po arabsku słowo szakszuka oznacza „wielki bałagan”, co w istocie oddaje charakter dania. Idealnie pasuje na długie, weekendowe śniadanie. A jakby tak zaszaleć i podać ją z... szampanem? Złociste bąbelki z samego rana? Dlaczego nie! Są takie okazje, kiedy nie wypada inaczej rozpocząć dnia.
To niezła gratka dla fanów meksykańskiej kuchni. Fajita jest nie tylko świetnym pomysłem na szybki obiad w środku tygodnia, ale podawana z plackami tortilli może być doskonałym dodatkiem do piwa. A może jednak skusicie się na mezcal?
Myślicie, że już o pomidorowej wiecie wszystko? Otóż nie! Odsłaniamy przed Wami jej całkowicie nowe oblicze. Dorzuciliśmy jeden, tajemniczy składniki, który na zawsze odmieni jej smak. Mówiąc krótko, w kuchni zawsze warto eksperymentować. Do dzieła zatem!
W końcu są! Powoli zaczyna się sezon na szparagi – stęskniliśmy się za nimi z dwóch powodów. Po pierwsze, można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. Po drugie, mówi się, że wzmagają apetyt na miłość, szczególnie u kobiet. Grzechem byłoby tego nie sprawdzić!
Pyszne kieszonki wypchane mozzarellą, pomidorami i bazylią. To nie może się nie udać! Poza tym warto wiedzieć, że bazylia dzięki swoim olejkom eterycznym jest uznawana za... afrodyzjak! Nie żałujcie sobie tych zielonych listków, a wprowadzą Was w przyjemny nastrój. To może być piękne rozpoczęcie wieczoru we dwoje.
Od majówki dzielą nas już tylko dwa tygodnie, więc to idealny moment, by wyciągnąć zakurzone ruszty i przygotować je na sezon grillowy. Oby tylko dopisała pogoda! Tymczasem, w oczekiwaniu na ten wielki dzień, proponujemy soczyste szaszłyki prosto z piekarnika. Cierpliwości! Już niedługo przerzucimy je na rozgrzaną kratkę.
Bo najważniejsze to dobrze zacząć dzień. Na pusty żołądek świata nie zwojujemy, więc stawiamy na sycące i pożywne śniadanie godne prawdziwego wojownika. Na wszelki wypadek jednak przygotujmy dwa widelce – bardzo możliwe, że druga połówka chętnie się przyłączy do tej uczty.
Ale Meksyk! Tyle smaków i kolorów na jednym talerzu! Istna uczta dla oczu i podniebienia. Wszystkim nam tęskno za podróżami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by włożyć na głowę sombrero, otworzyć butelkę tequili i cieszyć się meksykańską ucztą we własnej kuchni. Disfruten su comida, amigos!
To obowiązkowy zestaw kibica! Do tego kufel zimnego piwa i już w kilka chwil poczujecie się jak w angielskim pubie. Może się jeszcze okazać, że domowa strefa kibica nie ma sobie równych! A przy dobrym jedzeniu, to nawet porażka ulubionej drużyny tak nie boli.
Co powiecie na obiad bez... mięsa? Brak entuzjazmu? Dajcie nam szansę! Wybraliśmy coś, co z powodzeniem napełni Wasze brzuchy, połechta kubki smakowe i zadowoli smakoszy. Choć ta wersja lasagne nie ma ani grama mięsa, to wypełniona jest po brzegi serowo-szpinakową masą. Szpinak jak szpinak, ale sera nie żałowaliśmy! Skusicie się na kawałek?
Czasami mniej oznacza więcej. Oto steki w absolutnie minimalnym wydaniu, aromatyzowane jedynie rozmarynem i czosnkiem. Do tego odrobina masła i można cieszyć się doskonałym smakiem. Nie ukrywamy, kochamy steki, a ten przepis trafił na naszą listę ulubionych przepisów.
Lubicie zjeść coś „z ogniem”? To mamy dla Was ekstra pomysł - złociste piersi kurczaka obtoczone w pikantnej zalewie... Brzmi dobrze? Tak! Ale smakuje jeszcze lepiej. Na szczęście nie musicie wierzyć nam tylko na słowo. Łapcie przepis i do zobaczenia w kuchni!
Kolejny przepis do upolowania! Tym razem pieczone połówki cukinii wypełnione po brzegi sycącym farszem. Idealny pomysł na obiad w tygodniu i na weekend. Jeśli do tej pory to danie nie gościło na Waszym stole, to idealny moment, by to zmienić.
Kto nie kocha kuchni włoskiej? Jest sycąca, pełna smaku, soczystych pomidorów i aromatycznych ziół. Chcecie czymś zaskoczyć swoją połówkę? Tym razem proponujemy danie pełne sycylijskiego słońca. Przyda się w oczekiwaniu na wiosnę!
Uwielbiamy ryby, ale łososia w takiej formie przyrządziliśmy pierwszy raz. Musimy przyznać, że ten przepis zdobył nasze podniebienia od razu. To jest to! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, reszta magii dzieje się już w piekarniku. Polecamy na szybki obiad.
Są idealne, gdy mamy ochotę coś... pochrupać! Zachcianki dopadają czasami każdego, więc warto mieć pod ręką przepis na szybką i smaczną przekąskę. Oto nasz pomysł na małe co nieco na dwa kęsy. Kochamy takie przepisy.
To nasze najnowsze odkrycie kulinarne. Aromatyczna zupa krem, która doprawiona jest kilkoma łyżkami tequili – niebo w gębie. Mamy nadzieję, że w chłodny i deszczowy dzień skusicie się właśnie na ten przepis. Krem z pewnością Was rozgrzeje i doda energii do działania!
Męski wieczór – kobietom na ogół kojarzy się z alkoholem i oglądaniem meczów. Panowie, czas wyprowadzić je z błędu i do tego „grona” dorzucić dobre jedzenie. Bez niego nie ma udanej zabawy! Dziś na spotkanie w męskim towarzystwie polecamy udka marynowane w sosie czosnkowym i owijane plasterkami boczku. Brzmi pysznie, prawda?
To jeden z naszych pewniaków na walentynkową kolację. Sekret tego dania tkwi w składnikach. Połączenie mięsa z pomarańczą i korzennymi akcentami daje naprawdę wykwintny efekt. Do tego kieliszek dobrego wina i możecie poczuć się jak w najlepszej restauracji.
Mięso i bourbon to duet doskonały, a ten przepis tylko to udowadnia. Miękkie, aromatyczne żeberka z delikatną nutą miodu i... słodyczy Jima Beama Honey! To propozycja nie tylko dla Was, panowie – kobiety też kochają takie połączenia!
Jeśli tylko mamy okazję, warto się rozpieszczać. Śniadanie podane do łóżka to najpiękniejsze „dzień dobry”, jakie można powiedzieć, szczególnie w walentynki. Tym gestem z pewnością podbijemy serce naszej lepszej połówki.
W takim wydaniu na pewno ich jeszcze nie jedliście, a to dzięki jednemu, tajnemu składnikowi... tequili. Skrzydełka są chrupiące, aromatyczne, soczyste... Palce lizać!
To jedno z najsmaczniejszych dań kuchni indyjskiej. Czas na nutę orientu!
W knajpie znajdziesz ją pod nazwą pulled pork, ale ta domowa jest zdecydowanie najlepsza.
Uwielbiamy zaskakiwać gości – karnawał to czas dobrej zabawy i fantazji, również tej kulinarnej!
W mroźne dni nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, sycącej i aromatycznej zupy – rozgrzeje umysł i ciało.
Niemal każdy w dzisiejszym świecie cierpi na chroniczny brak czasu, a kiedy już uda nam się wygospodarować chwilę, niekoniecznie chcemy ją poświęcać na przysłowiowe stanie przy garach. Jeść jednak trzeba, więc na szczęście z pomocą przychodzą łatwe i ekspresowe w przygotowaniu przepisy. Sprawdź najlepsze inspiracje na szybki obiad z mięsem w roli głównej.
Popularna wśród szefów kuchni metoda sous vide polega na gotowaniu potrawy w szczelnie zamkniętym woreczku próżniowym w wodzie o niezbyt wysokiej temperaturze lub w piekarniku z funkcją sous vide.
Chłodnik to idealne danie w upalne lato. Wzbogacony listkami mięty i delikatnym łososiem pieczonym na parze będzie stanowił pożywny, ale lekki posiłek w ciągu gorącego dnia.
Warzywa pieczone na parze zachowują wyrazisty smak i wszystkie wartości odżywcze, a przy tym wyglądają bardzo apetycznie. Sałatka z takich warzyw będzie przyjemnym dodatkiem do dań lub samodzielnym posiłkiem na przykład w letni wieczór.
Focaccia to rodzaj chleba drożdżowego wywodzący się z kuchni włoskiej. We Włoszech każdy region ma swoją ulubioną focaccię, różniącą się od innych grubością i dodatkami.
Mimo, że struś to ptak, jego mięso bardziej przypomina wołowinę – ma czerwony kolor, jest podobnie kruche i podobnie pachnie. Jednak smak strusiny jest głębszy, trochę bliższy dziczyźnie. Dzięki swoim walorom zdrowotnym jest idealne dla facetów po 40-tce dbających o formę i zdrowy tryb życia. Oto, jak przygotować wielkiego ptaka.