Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Chili con carne

Męska kuchnia
|
18.11.2021

Chili con carne to oryginalne danie pochodzące z Ameryki Północnej. Narodziło się w Teksasie, ale w czasach, gdy stan ten należał do Hiszpanii. Stąd nazwa hiszpańska – oznaczająca ni mniej ni więcej, tylko papryki z mięsem. Jest to danie „jednogarnkowe”, sycące i proste w przygotowaniu. Po prostu męskie.

Tagi: danie

Chili con carne
Chili con carne - prosty przepis

Ta potrawa na pewno zaskoczy was swoim intensywnym smakiem. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone oraz chili. Pozostałe składniki mogą się nieco od siebie różnić, w zależności od przepisu. Możemy je też modyfikować i dostosować do własnych preferencji. Danie najlepiej serwować z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.

Ponieważ jest to danie kuchni meksykańskiej, koniecznie podajmy je w towarzystwie tequili. A może zaplanujecie cały wieczór w stylu meksykańskim? Brzmi jak dobra zabawa!

 

Przygotowanie: 45 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 papryczki chili
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebule obrać i razem z papryczką chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w małą kostkę. Fasolę osączyć z zalewy.
     
  2. Cebulę zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Składniki podsmażać ok. 1 minuty.
     
  3. Następnie dołożyć kmin oraz mieloną wołowinę. Smażyć, aż mięso się zrumieni.
     
  4. Składniki na patelni zalać wodą lub bulionem oraz pomidorami z puszki wraz z zalewą. Dodać posiekaną papryczkę chili, sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
     
  5. Do mięsa dołożyć pokrojoną czerwoną paprykę i całość dusić jeszcze ok. 10 minut. Na końcu wrzucić fasolę z puszki, delikatnie wymieszać i podgrzewać ok. 3 minut. W razie potrzeby chili doprawić jeszcze do smaku.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

A może sushi?
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

kemot
15 grudnia 2011 o 22:35
Odpowiedz

wszystko pięknie, ładnie i smakowicie - ale może coś bardziej męskiego ? może jakieś nasze - chłopskie przepisy ? brakuje mi tu przaśności tak charakterystycznej dla faceta - proste, szybka i męska potrawa - np - pokrojona kiełbacha smażona na oleju z kawałkiem chleba - ale do tego może właśnie jakiś smaczek ? jakaś przyprawa kogoś z forum ? bez ę, ą ależ - po prostu i prosto (nie zawsze, ale choć czasem ;) )
nie krytykuję, ale po prostu dorzucam ideę na prostotę - ja proponuję np. w parę minut ugotowany makaron nitki smażony na oliwie + ser starty w pół minuty bezpośrednio na makaron + kiełbacha w kostkę pociachana oraz sól i pieprz + majeranek, bazylia, oregano i .....koniec - pychaaaa

~kemot

15.12.2011 22:35
1