Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Potrzebna jest jedynie precyzja i elementarna wiedza, a także kilka składników, które bez problemów kupisz w każdym większym markecie. Jeszcze niedawno sushi kojarzyło się nam tylko z ekskluzywnymi restauracjami, ale dzisiaj można bez problemu wykonać je samodzielnie w domu. Gotowi na nową kulinarną przygodę?
Przygotowanie: 90 min
Składniki na 4 porcje:
- 500 g ryżu do sushi
- 8 łyżek octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 6 płatków wodorostów nori
- 300-350 g łososia wędzonego na zimno
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 zielony ogórek
- sos sojowy i wasabi do podania
Sposób przyrządzenia:
-
Ogórek i awokado dokładnie opłukać, osuszyć i obrać, a następnie razem z wędzonym łososiem pokroić w cienkie paski.
-
Ryż dwukrotnie opłukać w zimnej wodzie, po czym zalać wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzić.
-
Tak dobrze opłukany ryż zalać ponownie wodą i gotować do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić.
-
Ocet wymieszać z solą oraz cukrem, po czym wlać do ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
-
Na macie bambusowej ułożyć płat wodorostów (błyszczącą stroną do maty), po czym rozsmarować cienką warstwę ryżu, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy brzegach.
-
Na ryżu układać pokrojonego ogórka i awokado, po czym wyłożyć serek i łososia.
-
Łapiąc matę za brzegi, zrolować płat wodorostów, stale dociskając, by ryż dobrze się skleił. Uformować rolkę, po czym pokroić. W ten sam sposób przygotować pozostałe płaty wodorostów.
-
Domowe sushi serwować z dodatkiem wasabi i sosu sojowego.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Gdy po sushi suszy :-) ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie