Podczas pieczenia szynka ładnie się zrumieni i zrobi się chrupiąca. Wytapiający się z niej tłuszcz będzie wsiąkał w kurczaka, nadając mu smak i soczystość. Mięso można też obłożyć pokrojoną czerwoną cebulą, ziemniakami lub pomidorkami i razem zapiekać. To doskonałe towarzystwo dla naszego dania.
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka (po ok. 200 g)
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 100 g sera ricotta
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- 16 plasterków szynki parmeńskiej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać ok. 1 minuty, aż liście szpinaku zmiękną. Składniki przełożyć do miski.
-
Do szpinaku dorzucić pokruszoną ricottę oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
-
Piersi kurczaka opłukać i osuszyć, po czym naciąć wzdłuż w najgrubszym miejscu, tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Kieszonki w mięsie wypełnić przygotowanym farszem. Można je spiąć wykałaczkami, by mieć pewność, że podczas pieczenia nadzienie nie wypłynie. Każdą pierś z kurczaka owinąć 4 plasterkami szynki parmeńskiej. Przełożyć na blaszkę wyścieloną pergaminem.
-
Pozostałe masło roztopić i posmarować nim piersi kurczaka. Piec ok. 30 minut. Można podawać z pieczonymi warzywami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie