Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

6 produktów, które sprawią, że będziesz wyglądał młodziej

Dobry wygląd
|
09.02.2023

Odpowiednia dieta może odjąć ci nie tylko kilka kilogramów. Może cofnąć czas. Jeśli chcesz zachować świetny wygląd na dłużej, dodaj do swojej listy zakupów kilka ważnych produktów. I zacznij wyglądać młodziej!

Tagi: dieta po 40 , dieta dla mężczyzny po 40.

Co jeść by wyglądać młodziej
Jak wyglądać młodziej? Fot. depositphotos.com

1. Wodny detoks

Podpuchnięte oczy otoczone sinymi obwódkami mogą wskazywać na to, że ostatniej nocy bawiłeś się zbyt dobrze albo zdradzać inny, mniej ekscytujący problem: odwodnienie. Słone jedzenie, alkohol, ćwiczenia, gorąco i picie niewystarczającej ilości płynów powodują utratę wody w organizmie, a w konsekwencji stany zapalne, które sprawiają, że przypominasz szopa pracza. Nie czekaj i od razu uzupełnij płyny: ukrój kawałek umytego i sparzonego wrzątkiem cytrusa (razem ze skórką) i umieść w zmrożonej wodzie, a potem pij jak smok. Cytrusy nie tylko poprawiają smak wody – skórki zawierają też silny związek przeciwzapalny – d-limonen, który pomaga wątrobie wypłukać z organizmu toksyny.

Szklanka wody z cytrusami

2. Masło migdałowe

To produkt, który zawiera mnóstwo składników odżywczych: białek, zdrowych tłuszczów i witamin – wszystkie wpływają korzystnie na włosy. Zdaniem naukowców witamina E zawarta w migdałach szczególnie skutecznie pozwala włosom zachować grubość i blask. Ośmiotygodniowe badanie wykazało, że mężczyźni, którzy codziennie przyjmowali suplementy witaminy E zaobserwowali wzmożony wzrost włosów o niemal 42%. Wystarczy łyżka stołowa migdałów, by zapewnić sobie niemal 2/3 zalecanego dziennego spożycia rozpuszczającej się w tłuszczu witaminy E.

Masło migdałowe

3. Pomidory

W krajach śródziemnomorskich – tych, w których słońca jest dużo przez cały niemal rok - czerniak występuje szczególnie rzadko. Fakt ten związany jest ze śródziemnomorską dietą. Produkty bogate w antyoksydanty, szczególnie owoce i warzywa o głębokiej barwie, pozwalają przeciwdziałać utleniającemu działaniu promieni UV. Jedno z badań wykazało, że uczestnicy, którzy jedli pięć łyżek koncentratu pomidorowego ze świeżych pomidorów dziennie byli chronieni przed poparzeniem słonecznym o 33% skuteczniej niż grupa kontrolna. Pomidory służą też urodzie: podczas gdy karotenoidy i antyoksydanty pomagają organizmowi eliminować utlenianie, które prowadzi do starzenia się komórek skóry, wzmacniają także działanie pro-kolagenu – związku, który daje skórze jędrny, młody wygląd.

Pomidory

4. Grzyby Shiitake

Siwe włosy są piękne, gdy pojawiają się w odpowiednim wieku, ale to czysta niesprawiedliwość, że niektórzy otrzymują solidną dawkę soli i pieprzu, zanim skończą główne danie swojego życia. Jednym z powodów wczesnego siwienia jest niedobór miedzi. Badania wykazały, że przedwcześnie siwiejące osoby mają w organizmie znacznie niższy poziom miedzi niż osoby z grupy kontrolnej. Twój organizm potrzebuje tego składnika, by wytwarzać pigment dla skóry i włosów, a grzyby shiitake to jedno z jego najlepszych źródeł. Tylko pół szklanki zapewnia 71% dziennego zapotrzebowania na miedź i tylko 40 kalorii.

Grzyby shiitake

5. Słodkie ziemniaki

Dieta bogata w warzywa i owoce lepiej niż słońce pozwala uzyskać zdrowszy i bardziej atrakcyjny koloryt skóry. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedzą więcej czerwonych i pomarańczowych owoców i warzyw w ciągu dnia mają bardziej opaloną cerę niż ci, którzy spożywają ich mniej – ma to związek z działaniem zwalczających choroby związków nazywanych karotenoidami, które nadają roślinom ich kolor. Niewiele produktów zawiera więcej tych związków niż słodkie ziemniaki. Wystarczy połowa średniego ziemniaka ze skórką, by zapewnić sobie 200% zalecanego dziennego spożycia.

Bataty

6. Ser Cheddar

Badanie przeprowadzone na osobach, które nie myły zębów przez 48 godzin (nie próbuj tego w domu) wykazało, że przegryzanie sera Cheddar podnosiło poziom pH w ich ustach do poziomu osiąganego zaraz po szczotkowaniu (ubytki i przebarwienia pojawiają się częściej w kwasowym środowisku czyli przy niskim pH). Dodatkowo zawarte w serze związki pozwalają chronić szkliwo przed działaniem kwasów.

Ser Cheddar

Krzysztof Samerski

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie