Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Z whisky dookoła Świata

Barek faceta po 40.

Barek faceta po 40. Z whisky dookoła Świata

Ta prawdziwa pochodzi ze Szkocji i Irlandii, od lat jednak inspiruje producentów i miłośników tego trunku również w Japonii, Stanach Zjednoczonych oraz wielu innych krajach.

Tagi: whiskey , whisky , single malt , blend

Barek faceta po 40. Z whisky dookoła Świata

Whisky lub whiskey jest napojem wytwarzanym z pewnych gatunków zbóż (jęczmienia, pszenicy, kukurydzy i żyta), wody i drożdży, zawsze z dodatkiem słodu jęczmiennego, który produkuje enzym - diastazę, potrzebny do przekształcenia skrobi w cukier.

Potomkowie mieszkańców Szkocji i Irlandii emigrując, przenieśli sztukę jej wytwarzania do innych krajów. Za nauczyciela destylacji uznaje się Św, Patryka, który przybył do Irlandii w V wieku, choć istnieje też bardziej prawdopodobna wersja, w której to wiedzę na temat destylacji zawdzięczamy rodzinie medyków MacVey, którzy będąc lekarzami na dworach szkockich i w Ulsterze tłumaczyli teksty medyczne, pośród których były wzmianki o destylacji.

Najmocniejszą pozycję wśród producentów zajmuje Szkocja, która z ponad 100 istniejących destylarni produkuje kilka tysięcy marek whisky. Są wśród nich single malt wytwarzane w 100% ze słodu jęczmiennego, single grain wytwarzane z innych zbóż, głównie pszenicy oraz blends będące mieszanką dwóch poprzednich. Ostatnio na rynku pojawia się coraz więcej tzw blended malt, będącej mieszanką przynajmniej dwóch single malt, a nawet blended grain, mieszanka przynajmniej dwóch single grain. Łącznie sprzedawanych jest rocznie ponad miliard butelek o łącznej wartości ponad 4 miliardy funtów.

Drugą pozycję na świecie zajmuje USA a szczególnie hrabstwo Bourbon w stanie Kentucky, gdzie sięgają korzenie tego amerykańskiego trunku. Należy jednak podkreślić, że tę odmianę whiskey można produkować na obszarze całych Stanów, nie tylko w Kentucky, wystarczy spełnić wszystkie wymagania definicji. Okres leżakowania jest tu krótszy , bo wystarczą dwa lata, minimum 51% wsadu z kukurydzy i świeżo wypalona beczka, którą można użyć tylko raz. Jednak jest pewien gatunek tego trunku, tzw whisky kukurydziana, która nie wymaga leżakowania w ogóle.

Trzecim producentem jest Kanada , która zyskała rozgłos na świecie nie dzięki prohibicji w USA jak większość sądzi, stało się to trzy pokolenia wcześniej podczas Civil War. Regulacje dotyczące kanadyjskiej są trochę skomplikowane, może poza takim samym jak w Szkocji 3 letnim okresem leżakowania. Nie ma tu jednak określonej prawem maksymalnej mocy odbioru destylatu, stąd często panujące przekonanie, że whisky kanadyjska jest mieszanką naturalnego spirytusu. Możliwe jest tu także dodawanie karmelu- zabronione w USA a także różnego rodzaju ulepszaczy smakowych. Ciekawostką jest sposób destylacji, każda odmiana zboża destylowana jest oddzielnie i dopiero po całym procesie destylaty są mieszane przed nalaniem do beczki.

Czwartym producentem jest Japonia, która pojawiła się na mapie whisky dopiero w 1923 roku. Wtedy bowiem powstała pierwsza destylarnia nieopodal Kyoto - Yamazaki. Pierwsze próby z whisky okazały się niepowodzeniem, gdyż zatrudniony na stanowisku menadżera Masataka Taketsuru zauroczony Szkocją, stworzył whisky mieszaną o typowym dymnym posmaku. Stracił przez to swoje stanowisko, a whisky o nazwie Shirofuda szybko wycofano z rynku. Dopiero kolejna próba z łagodniejszym trunkiem o nazwie Kakubin, która ujrzała światło dzienne w 1937 roku stała się przysłowiową kurą znoszącą złote jajka. Zresztą whisky jest nadal obecna, co prawda tylko na wybranych rynkach. Definicja japońskiej jest dokładnie taka sama jak szkockiej.

Nie można zapomnieć o whiskey z Irlandii, która pod koniec XIX wieku królowała na świecie, niestety z powodu zbiegu wielu okoliczności, jak chociażby wojny domowej, wojny z Anglią o niepodległość, embargiem nałożonym na handel czy prohibicją w USA straciła nie tylko pierwsze miejsce jako producent, ale także większość destylarni. Obecnie produkuje 15-sto krotnie mniej niż Szkocja, a nawet trzykrotnie mniej niż Kanada. Definicja irish jest identyczna ze szkocką, chociaż występuje tu pewna odmiana whiskey , specyficzna dla Irlandii, tzw pure pot still , do produkcji której do wsadu używa się mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty