Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
Skład i postać: Maxigra Go 25 mg. Każda tabletka do rozgryzania i żucia zawiera 25 mg syldenafilu tworzącego się in situ z 35,12 mg syldenafilu cytrynianu. Substancje pomocnicze o znanym działaniu: każda tabletka zawiera 2,15 mg aspartamu (E951) i 70,4575 mg laktozy jednowodnej. Wskazania: Produkt leczniczy Maxigra Go jest wskazany do stosowania u dorosłych mężczyzn z zaburzeniami erekcji, czyli niezdolnością uzyskania lub utrzymania erekcji prącia wystarczającej do odbycia stosunku płciowego. W celu skutecznego działania produktu leczniczego Maxigra Go niezbędna jest stymulacja seksualna. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Ze względu na wpływ syldenafilu na przemiany metaboliczne, w których biorą udział tlenek azotu i cykliczny guanozynomonofosforan (cGMP) nasila on hipotensyjne działanie azotanów. Przeciwwskazane jest zatem równoczesne stosowanie syldenafilu z lekami uwalniającymi tlenek azotu (takimi jak azotyn amylu) lub azotanami w jakiejkolwiek postaci. Jednoczesne stosowanie inhibitorów PDE5, w tym syldenafilu, i leków pobudzających cyklazę guanylową, takich jak riocyguat, jest przeciwwskazane, ponieważ może prowadzić do objawowego niedociśnienia tętniczego. Produktów leczniczych przeznaczonych do terapii zaburzeń erekcji, w tym syldenafilu nie należy stosować u mężczyzn, u których aktywność seksualna nie jest wskazana (np. pacjenci z ciężkimi chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak niestabilna dławica piersiowa lub ciężka niewydolność serca). Produkt leczniczy Maxigra Go jest przeciwwskazany u pacjentów, którzy utracili wzrok w jednym oku w wyniku niezwiązanej z zapaleniem tętnic przedniej niedokrwiennej neuropatii nerwu wzrokowego (ang. non-arteritic anterior ischaemic optic neuropathy, NAION) niezależnie od tego, czy miało to związek, czy nie miało związku z wcześniejszą ekspozycją na inhibitor PDE5. Nie badano bezpieczeństwa stosowania syldenafilu w następujących grupach pacjentów: pacjentów z ciężką niewydolnością wątroby, hipotonią (ciśnienie krwi < 90/50 mm Hg), po niedawno przebytym udarze lub zawale mięśnia sercowego oraz ze stwierdzonymi dziedzicznymi zmianami degeneracyjnymi siatkówki, takimi jak retinitis pigmentosa (niewielka część tych pacjentów ma genetycznie uwarunkowane nieprawidłowości fosfodiesterazy siatkówki). Stosowanie syldenafilu u tych pacjentów jest przeciwwskazane. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Farmaceutyczne Polpharma S.A. Dodatkowych informacji o leku udziela: Polpharma Biuro Handlowe Sp. z o.o., ul. Bobrowiecka 6, 00-728 Warszawa, tel. +48 22 364 61 00; fax. +48 22 364 61 02. www.polpharma.pl. ChPL: 10.10.2016 r.

Jak smakuje karnawał na świecie

Barek faceta po 40.

Barek faceta po 40. Jak smakuje karnawał na świecie

Dlaczego Cachaça to w Brazylii sprawa narodowa, co pije się w czasie karnawału w Nowym Orleanie, a jak świętują mieszkańcy Nadrenii? Karnawał to barwne pochody i parady, przebierańcy, tańce i huczna zabawa, ale do tradycji należą też lokalne specjalności – drinki, piwo czy wino.

Tagi: alkohol , drinki

Barek faceta po 40. Jak smakuje karnawał na świecie

Cachaça w Rio de Janeiro

Limonka, cukier, lód i przede wszystkim Cachaça – destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku z trzciny cukrowej. To składniki słynnego na całym świecie drinku Caipirinha. Jest symbolem Rio de Janeiro tak samo jak Copacabana, stadion Maracana. Jej fanami są m.in. Madonna i George Bush. Jest też najważniejszym drinkiem podczas karnawału.

Prawdziwą Caipirinhę robi się tylko na bazie likieru Cachaça. Przygotowanie tego drinku z innym alkoholem Brazylijczycy potraktują jak zamach na jeden z symboli narodowych. Cachaça w smaku jest nieco podobna do rumu i tequili, ale jest bardziej wytrawna, odrobinę cierpka i ma owocowy posmak. Bary w Rio de Janeiro oferują też drinka o nazwie Caipiroska (z wódką zamiast Cachaçi).

– Warto też wiedzieć, że w Brazylii do drinka Caipirinha używa się białego cukru, a nie brązowego. Dla każdego brazylijskiego barmana to świętość. Dlaczego? Okazuje się, że brązowy cukier zagłusza smak likieru Cachaça. Inny wariant tego drinka to Maipirinha, z marakują zamiast limonki. Na bazie likieru Cachaça przygotowuje się też ciekawe smoothie o nazwie Batida, używając różnych owoców, wedle upodobań – mówi Sandra Lakus, szef baru browaru restauracyjnego Złoty Pies we Wrocławiu.

Tłusty wtorek w Nowym Orleanie

Mardi Gras (z francuskiego „tłusty wtorek”, ostatni dzień przed środą popielcową) to kulminacja słynnego karnawału w Nowym Orleanie, z pewnością najbardziej hucznej zabawy tego rodzaju w całej Ameryce Północnej. To miasto, które uwielbia się bawić, a poza tym w całych Stanach Zjednoczonych nie znajdziemy drugiej metropolii z tak wyrafinowanym miksem kultur i tradycji. Widać to także po miejscowych specjałach.

– W czasie karnawału tradycyjnie pije się tam likier Aguardiente de Ojén, produkowany na bazie anyżu i oliwki anyżowej, z dodatkiem aromatów, m.in. goździków i kolendry. Ciekawe jest to, że ten likier oryginalnie wywodzi się z małego miasteczka Ojen w Andaluzji – opowiada Sandra Lakus.

W 100% nowoorleańskim wynalazkiem jest pierwszy amerykański koktajl – Sazerac. Powstał w 1838 roku w jednym z barów francuskiej dzielnicy, a jego nazwa pochodzi od francuskiego brandy Sazerac-de-Forge et fils.

– Jednak od ponad 100 lat Sazerac robi się na bazie amerykańskiej żytniej whisky lub koniaku, z dodatkiem gorzkiej wódki Peychaud Bitters oraz absyntu. Tego rodzaju dawne receptury przeżywają dziś renesans na całym świecie – dodaje Sandra Lakus.

Innym typowym drinkiem dla Nowego Orleanu, również popularnym w czasie karnawału, jest Ramos Gin Fizz. Robiony na bazie dry ginu, z białkiem jajka, sokiem z cytryny i limonki oraz dodatkiem olejku z kwiatu pomarańczy.

Piąta pora roku w Nadrenii

Karnawałową stolicą Niemiec jest Kolonia. „Piąta pora roku” trwa tam tradycyjnie od 11 listopada (na początku kobiety obcinają mężczyznom krawaty i na jeden dzień przejmują władzę w mieście) aż do środy popielcowej, ale najhuczniej jest w ostatnich dniach. – W Kolonii króluje miejscowy styl piwny o nazwie Kölsch. To bardzo jasne piwo z delikatnym zapachem słodowym w tle. Tradycyjnie warzone jest tylko w Kolonii, a nazwa jest zastrzeżona, tak jak szampan dla Szampanii. Jak smakuje? Ma lekką chmielowość, delikatne aromaty owocowe i jest lekko cierpkie – mówi Sandra Lakus.

Z kolei jeśli wybierzemy się w czasie karnawału do Düsseldorfu, to lepiej nie prosić o Kölsch, ponieważ zostanie to potraktowane jako afront (Niemcy są mocno przywiązani do swoich lokalnych tradycji). W Düsseldorfie pije się Altbier (dosłownie: „stare piwo”).

– To piwo górnej fermentacji, warzone dawnymi metodami, stąd jego nazwa. Ma kolory o różnych odcieniach brązu, bursztynu i miedzi, jest gorzkie i aromatyczne. Czasem jest mieszane z piwem słodowym – dodaje Sandra Lakus. Jednak nadreński karnawał to nie tylko piwo. Credo zabawy w Moguncji (Mainz) brzmi: „Weck, Worscht, Woi” (bułka, kiełbasa, wino). Nic dziwnego, to jeden z najważniejszych regionów „winnych” w Niemczech.

Aleksandra Palus
Fot: Złoty Pies

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty