Zupa krem z bobu na białym winie

Bób to naturalne lekarstwo, z wysoką zawartością białka, potasu oraz błonnika, a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Najczęściej ograniczamy się tylko do gotowania go w wodzie z koprem. Teraz proponujemy szybki eksperyment i przygotowanie kremu z bobu.

[powiazane]Bób to bardzo wdzięczne kulinarnie warzywo. Co sezon odkrywamy jego nowe możliwości. Jednak nie trzeba czekać aż do lata, by znów pojawił się na naszym stole. Zimą sięgamy po mrożony bób, przygotowując potrawy, które kojarzą się z wakacyjną aurą. Chcesz trochę podkręcić temperaturę w chłodny dzień? Ten krem z bobu będzie idealny!

[rekmob1]

 

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki na 4 porcje:

[rek]

Sposób przyrządzenia:

  1. Bób opłukać i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować ok. 20 minut.
     
  2. W międzyczasie szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Dymkę obrać i posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym.
     
  3. Do dymki dodać szczypiorek oraz ugotowane i pokrojone ziemniaki. Całość przez chwilę podsmażać.
     
  4. Ugotowany bób osączyć, przelać zimną wodą i obrać. Wrzucić do składników w garnku. Całość zalać winem oraz bulionem. Doprowadzić do wrzenia.
     
  5. Składniki zmiksować na zupę krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz suszonym tymiankiem.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych